"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
A jak długo można przechowywać gęstwę w lodówce?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Maksymalnie miałem 27 dni. Fermentacja startowała niepokojąco długo, ale finalnie piwo było ok.
Ja ostatnie swoje piwo szczułem gęstwą (US-05) trzymaną w lodówce 31 dni. Po 7h w beczce "wrzało" - tak drożdże pracowały.
Kuję żelazo, póki gorące
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
U mnie były to drożdże dolnej fermentacji.
Tydzień temu przelałem piwo do cichej fermentacji i zaobserwowałem że ciągle jest mętne, dlaczego? Wcześniej zrobiłem dolniaka i było bardzo ładnie przeźroczyste nawet jeszcze przed wlaniem na cichą, a dlaczego górnej już nie?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
W niższej temperaturze piwo szybciej się klaruje. Nie panikuj, w butelce dojdzie do klaru.
Ja myślę trzymać w cichej 2 tygodnie, a jak bym jeszcze na kilka dni wstawił w chłodniejsze miejsce?
Panowie dziś wyjmowałem z warki chmiel w siatce na cichej fermentacji i zauważyłem białe plamki, czy to znaczy zą w jakiś sposób zaraziłem piwo? I co teraz w kanał czy można jeszcze coś z tym zrobić POMOCY.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Coś nie mogę dodać zdjęcia ciągle wywala mi za duże a ja nie wiem jak zmniejszyć.
Wygląda jakby bakterie octowe znalazły swoją niszę. W najgorszym przypadku będziesz poza posmaczkiem octu mógł najwyżej dłużej przesiadywać na klopie. A jak uznasz, że nie pitne to to dodaj nieco sody oczyszczonej, poczekaj z dzień, może dwa i odparuj %.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Więc nie ma sensu dalszy proces znaczy butelkowanie?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Będę optymistą, ze zdjęcia jednoznacznie to nie wynika...
Jak będziesz zabierał się za butelkowanie, to sprawdź czy nie jest kwaśnie w smaku. Jeśli będzie ok, to lej w butelki i kontroluj co jakiś czas jak się układa.