Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-07-07, 15:34
-
Citizen Kane
- -#Admin

- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2017-07-07, 15:38
Godząc się na nieco inny smak / kolor, możesz śmiało zacierać.
-
Doody
- 100%

- Posty: 1157
- Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
- Lokalizacja: Wielkopolska
Post
autor: Doody » 2017-07-07, 16:01
Ja tam osobiście wolę zdecydowanie Pale ale

Pozdrawiam
Darek
-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-07-07, 18:40
Czyli śmiało gotować

. Dzięki za radę
-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-07-29, 09:34
Witam koledzy ponownie, a mianowicie postanowiłem nawarzyć sobie piwa górnej fermentacji ciemnego na drożdżach płynnych Wyest i teraz pytanie bo na dołączonej instrukcji pisali że trzeba rozgnieść jakąś kapsułkę z pożywką znajdującą się w środku czyli zacząć namnażanie na kilka dni przed zadaniem do brzeczki, też pisali że miesiąc drożdży od produkcji to 1 dzień namnażania, 4 miesiące od produkcji to 4 dni namnażania, i pytanie czy tak faktycznie postępować?
-
Citizen Kane
- -#Admin

- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2017-07-29, 16:20
Tak trzeba zrobić. Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.
-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-07-29, 17:14
A brzeczka może stać bez drożdży, czy się skwasi? Bo ja sobie tak myślałem ażeby np. zarobić drożdże i wygotować brzeczkę i jak by były gotowe drożdże to tylko je dodać? Czy to by było zbyt wspaniałe rozwiązanie?
-
Citizen Kane
- -#Admin

- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2017-07-29, 17:20
To złe rozwiązanie. Brzeczka to znakomite środowisko do rozwoju tak drożdży jak i bakterii. Jeśli nie zadasz drożdży z dużym prawdopodobieństwem brzeczkę opanują bakterie.
-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-07-29, 21:40
Tak jak pisałem zbyt piękne by było prawdziwe, ale dobra więc jeśli jutro bym zarobił drożdże a brzeczkę w sobotę lub niedzielę? patrzyłem na opakowaniach i nie ma na nich daty produkcji, a na jednym tylko do kiedy.
-
adasmin
- 40%

- Posty: 71
- Rejestracja: 2009-04-05, 14:40
Post
autor: adasmin » 2017-08-02, 10:18
Ja dałem rano zamiast wieczorem i warka skisła

-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-08-02, 19:20
Ja wczoraj aktywowałem drożdże i zaniosłem do piwnicy, teraz mam tam jakieś 19 stopni, a warkę myślę zrobić w sobotę, chyba nic nie powinno się zepsuć do tego czasu?
-
kowal
- 101%

- Posty: 1724
- Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
- Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)
Post
autor: kowal » 2017-08-03, 16:50
@Adasmin
Jak warka skisła, to może a'la "sour mash" zrobić?

Poszczuć drożdżami i jakaś whisky może wyjdzie

Toć szkoda wylać
Kuję żelazo, póki gorące

-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-08-11, 13:42
Citizen Kane pisze: ↑2017-07-29, 16:20
Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.
Ja ponoć mam drożdże świeże choć nigdzie na opakowaniu nie ma daty produkcji, w zeszłą środę zmieszałem drożdże z witaminami w środku i do dzisiaj NIC a już ponad tydzień minął, szkoda tylko kasy na drożdże, no chyba że jeszcze może ruszą.
-
Citizen Kane
- -#Admin

- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2017-08-11, 14:29
Tak ma wyglądać saszetka z prawidłowo rozwijającymi się drożdżami:
-
Załączniki
-

-
jogi30
- 60%

- Posty: 218
- Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
- Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: jogi30 » 2017-08-11, 15:18
A moja nie zmieniła się jeszcze nic z objętością co do tej powyżej a może przenieś w bardziej cieplejsze miejsce ok 25 stopni?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości