"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Koledzy pomóżcie miałem zamówić słód pilznieński a zamówiłem pale ale, czy jeśli w przepisie było 100% pilz to mogę go zastąpić pale ale? Czy tylko po prostu domówić pilza? A jutro miałem zacierać
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5063
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Godząc się na nieco inny smak / kolor, możesz śmiało zacierać.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Czyli śmiało gotować . Dzięki za radę
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Witam koledzy ponownie, a mianowicie postanowiłem nawarzyć sobie piwa górnej fermentacji ciemnego na drożdżach płynnych Wyest i teraz pytanie bo na dołączonej instrukcji pisali że trzeba rozgnieść jakąś kapsułkę z pożywką znajdującą się w środku czyli zacząć namnażanie na kilka dni przed zadaniem do brzeczki, też pisali że miesiąc drożdży od produkcji to 1 dzień namnażania, 4 miesiące od produkcji to 4 dni namnażania, i pytanie czy tak faktycznie postępować?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5063
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Tak trzeba zrobić. Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
A brzeczka może stać bez drożdży, czy się skwasi? Bo ja sobie tak myślałem ażeby np. zarobić drożdże i wygotować brzeczkę i jak by były gotowe drożdże to tylko je dodać? Czy to by było zbyt wspaniałe rozwiązanie?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5063
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
To złe rozwiązanie. Brzeczka to znakomite środowisko do rozwoju tak drożdży jak i bakterii. Jeśli nie zadasz drożdży z dużym prawdopodobieństwem brzeczkę opanują bakterie.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Tak jak pisałem zbyt piękne by było prawdziwe, ale dobra więc jeśli jutro bym zarobił drożdże a brzeczkę w sobotę lub niedzielę? patrzyłem na opakowaniach i nie ma na nich daty produkcji, a na jednym tylko do kiedy.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Ja dałem rano zamiast wieczorem i warka skisła
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Ja wczoraj aktywowałem drożdże i zaniosłem do piwnicy, teraz mam tam jakieś 19 stopni, a warkę myślę zrobić w sobotę, chyba nic nie powinno się zepsuć do tego czasu?
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
@Adasmin
Jak warka skisła, to może a'la "sour mash" zrobić? Poszczuć drożdżami i jakaś whisky może wyjdzie Toć szkoda wylać
Jak warka skisła, to może a'la "sour mash" zrobić? Poszczuć drożdżami i jakaś whisky może wyjdzie Toć szkoda wylać
Kuję żelazo, póki gorące
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Ja ponoć mam drożdże świeże choć nigdzie na opakowaniu nie ma daty produkcji, w zeszłą środę zmieszałem drożdże z witaminami w środku i do dzisiaj NIC a już ponad tydzień minął, szkoda tylko kasy na drożdże, no chyba że jeszcze może ruszą.Citizen Kane pisze: ↑2017-07-29, 16:20Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5063
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Tak ma wyglądać saszetka z prawidłowo rozwijającymi się drożdżami:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
A moja nie zmieniła się jeszcze nic z objętością co do tej powyżej a może przenieś w bardziej cieplejsze miejsce ok 25 stopni?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość