"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Producenci opisują puszki jako pils ale dodają do nich drożdże górnej fermentacji (podejrzewam, że klony US-05). Początkującym dużo łatwiej zrobić w tych warunkach piwo a profil wychodzi w miarę czysty. Można by trochę jeszcze zjechać z temperaturą np. do 15° ale po co narażać się na ewentualne reklamacje.
Koledzy, wczoraj zatarłem moją 2 warkę górnej fermentacji Calsberga , i pytanko jaka jest optymalna temperatura fermentacji? B o wyczytałem że 18 - 22°C, a u mnie jest obecnie 27°C czy aby nie za dużo? Czy postarać się o zmniejszenie temperatury.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Już wstawiłem w chłodniejsze miejsce, jednym słowem górniak 20°C a dolniak 10°C, ja ostatnio w dolniaku uzyskałem temp. 13, czy nie za wysoka?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Dobra, ale ile powinno mieć blg na koniec fermentacji? Bo tego górniaka przed cichą zmierzyłem, miał 4 blg i jeszcze jedno jutro zamierzam butelkować dolniaczka i pytanie czy glukozę wsypywać osobno do każdej butelki z osobna czy dodać do piwa i w tedy po butelkować, a glukoza bo jak czytałem niby szybciej i bez obcych posmaków, a ile w tym prawdy to ja jeszcze nie wiem, może nie ma żadnej różnicy no ale się kiedyś przekonam.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Blg po fermentacji jest głównie zależne od sposobu w jaki zacierałeś. U mnie górniaki schodzą w okolice 3*Blg.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości