"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-13, 19:49

Tak, piwo robię po raz pierwszy. Poczekam te dwa tygodnie i rozleje do butelek. Za miesiąc zobaczę czy nadaje się do picia.
Wojtek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-13, 21:10

Cyrograf15 pisze:Po trzech dniach zakończyła się burzliwa fermentacja
Górniak?

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-13, 23:01

Drożdże dolnej fermentacji.
Wojtek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-13, 23:14

A jaka była temperatura fermentacji?

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-14, 07:09

20 stopni.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-14, 09:52

Jeśli było 20 stopni to czas fermentacji nie dziwi. Dziwi za to wartość tej temperatury :shock:
Co to za piwo robiłeś?

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-14, 16:47

Gotowiec, Gozdawa Pils.
Wojtek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-14, 18:52

Przecież pils to dolniak, skąd więc pomysł fermentacji w 20°C. Temperatura powinna być o połowę niższa.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-14, 18:56

Tak było w instrukcji. 18-20 stopni po 24-36 godzinach 14-18 stopni. Mniej jak 18 stopni nie mam nigdzie w mieszkaniu.
Wojtek

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2017-03-14, 20:35

Producenci opisują puszki jako pils ale dodają do nich drożdże górnej fermentacji (podejrzewam, że klony US-05). Początkującym dużo łatwiej zrobić w tych warunkach piwo a profil wychodzi w miarę czysty. Można by trochę jeszcze zjechać z temperaturą np. do 15° ale po co narażać się na ewentualne reklamacje.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-19, 11:43

Koledzy, wczoraj zatarłem moją 2 warkę górnej fermentacji Calsberga , i pytanko jaka jest optymalna temperatura fermentacji? B o wyczytałem że 18 - 22°C, a u mnie jest obecnie 27°C czy aby nie za dużo? Czy postarać się o zmniejszenie temperatury.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-19, 12:46

Stanowczo za dużo, piwo będzie mocno estrowe. Ja przy górnej fermentacji staram się nie przekraczać temperatury 20°C.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-03-19, 16:34

Już wstawiłem w chłodniejsze miejsce, jednym słowem górniak 20°C a dolniak 10°C, ja ostatnio w dolniaku uzyskałem temp. 13, czy nie za wysoka?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-24, 09:54

Dobra, ale ile powinno mieć blg na koniec fermentacji? Bo tego górniaka przed cichą zmierzyłem, miał 4 blg i jeszcze jedno jutro zamierzam butelkować dolniaczka i pytanie czy glukozę wsypywać osobno do każdej butelki z osobna czy dodać do piwa i w tedy po butelkować, a glukoza bo jak czytałem niby szybciej i bez obcych posmaków, a ile w tym prawdy to ja jeszcze nie wiem, może nie ma żadnej różnicy no ale się kiedyś przekonam.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-24, 13:47

Blg po fermentacji jest głównie zależne od sposobu w jaki zacierałeś. U mnie górniaki schodzą w okolice 3*Blg.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości