"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-24, 14:08

Czyli mogę być zadowolony z siebie, a co z dodawaniem glukozy do butelek?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-24, 14:15

No musisz dodać, żeby piwo się nagazowało. Ilość zależna od stylu piwa, od wielkości nagazowania, które preferujesz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-24, 14:46

Tak wiem o tym tylko w jakiej postaci, co lepsze dodać do całości czy do każdej butelki czy to nie ma znaczenia.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-24, 14:55

Ja dodaje cukier / glukozę do całości. Mniej z tym roboty niż wsypywanie porcji osobno do każdej butelki. Mniejsza też szansa na zakażenie, ponieważ wcześniej syrop doprowadzam do wrzenia. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze wymieszać piwo z syropem. Miałem bowiem przypadki, że poszczególne butelki z tej samej warki były różnie nagazowane.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-24, 15:04

Syrop gotujesz z piwa czy wody +glukoza.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-24, 15:12

Woda plus cukier /glukoza.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-25, 19:34

Właśnie zauważyłem bo zrobiłem dwie warki dolniak i górniak dużą różnicę w dodawaniu cukru do butelek mianowicie w dolniaku 1,8 g /L a w górniaku 4-5 g / butelkę dlaczego taka duża rozbieżność? bo już zgłupiałem :wacko

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: czytam » 2017-03-25, 20:53

Wynika to z temperatury piwa do nagazowanioa a co za tym idzie rozpuszczonego już w nim dwutlenku węgla, który pozostał po fermentacji. W dolniakach (niższa temperatura) jest go znacznie więcej, Dlatego, jeżeli celujemy w takie samo nagazowanie, dodajemy mniej cukru.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: kowal » 2017-03-25, 20:56

Oblicz cukier (czy to glukozę, czy sacharozę, czy cukry w brzeczce) na ok. 0,4 Blg i będzie ok. Wystarczy, żeby nagazować, a nie wystarczy, żeby zrobić "granaty" :idea:

0,4 Blg = 4g na 1 litr, czyli ok. 2g na jedną butelkę. (Wartości te są przybliżone)

4g na butelkę (czy li 8g na litr bałbym się dodać. Doświadczyłem już eksplodujących butelek...
Kuję żelazo, póki gorące :-)

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-25, 21:26

Czyli w jednym 1,8 g /l zastaje a w drugim zmniejszyć do 2 g/butelkę?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: kowal » 2017-03-25, 22:20

Myślę, że tak będzie bezpieczniej. Zawsze lepiej zacząć od mniejszej ilości i zaobserwować, jaki stopień nagazowania to da. Zanotować wszystkie okoliczności i ewentualnie przy następnej warce dodać więcej.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-26, 15:31

No i zabutelkowałem , a jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica w dodawaniu glukozy czy cukru czy dodaje się je w takich samych proporcjach czy np cukru mniej chodzi wagowo.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-27, 00:41

Cukru dodaje się wagowo mniej.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-27, 23:49

Czyli jeśli mam dodać cukru 30 g to ile bym musiał dać glukozy?

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: robol69 » 2017-03-27, 23:53

Cześć
Tak około 35-40g
Polak potrafi !!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości