Strona 62 z 66

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-03-28, 21:08
autor: jogi30
A jak długo można przechowywać gęstwę w lodówce?

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-03-28, 21:10
autor: Citizen Kane
Maksymalnie miałem 27 dni. Fermentacja startowała niepokojąco długo, ale finalnie piwo było ok.

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-03-28, 21:32
autor: kowal
Ja ostatnie swoje piwo szczułem gęstwą (US-05) trzymaną w lodówce 31 dni. Po 7h w beczce "wrzało" - tak drożdże pracowały.

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-03-28, 21:36
autor: Citizen Kane
U mnie były to drożdże dolnej fermentacji.

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-03-31, 21:26
autor: jogi30
Tydzień temu przelałem piwo do cichej fermentacji i zaobserwowałem że ciągle jest mętne, dlaczego? Wcześniej zrobiłem dolniaka i było bardzo ładnie przeźroczyste nawet jeszcze przed wlaniem na cichą, a dlaczego górnej już nie?

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-03-31, 22:30
autor: Citizen Kane
W niższej temperaturze piwo szybciej się klaruje. Nie panikuj, w butelce dojdzie do klaru.

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-01, 00:30
autor: jogi30
Ja myślę trzymać w cichej 2 tygodnie, a jak bym jeszcze na kilka dni wstawił w chłodniejsze miejsce?

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-11, 16:27
autor: jogi30
Panowie dziś wyjmowałem z warki chmiel w siatce na cichej fermentacji i zauważyłem białe plamki, czy to znaczy zą w jakiś sposób zaraziłem piwo? I co teraz w kanał czy można jeszcze coś z tym zrobić POMOCY. :helpsmile :helpsmile

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-11, 18:06
autor: Citizen Kane
Daj foto...

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-11, 18:37
autor: kmarian
jogi30 pisze:
2017-04-11, 16:27
... w kanał czy można jeszcze coś z tym zrobić POMOCY. :helpsmile :helpsmile
Na pewno można to przedestylować, lecz być może da się uratować piwko. Usunąć niechciany składnik i może spróbować pasteryzować. Tak mi przyszło do łepetyny, ale ja to jestem cienias w sprawach piwa.

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-11, 20:18
autor: jogi30
Coś nie mogę dodać zdjęcia ciągle wywala mi za duże a ja nie wiem jak zmniejszyć.

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-14, 15:08
autor: jogi30
Jakoś się udało

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-14, 16:19
autor: fuutro
Wygląda jakby bakterie octowe znalazły swoją niszę. W najgorszym przypadku będziesz poza posmaczkiem octu mógł najwyżej dłużej przesiadywać na klopie. A jak uznasz, że nie pitne to to dodaj nieco sody oczyszczonej, poczekaj z dzień, może dwa i odparuj %.

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-14, 16:33
autor: jogi30
Więc nie ma sensu dalszy proces znaczy butelkowanie?

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

: 2017-04-14, 16:37
autor: Citizen Kane
fuutro pisze:
2017-04-14, 16:19
Wygląda jakby bakterie octowe znalazły swoją niszę.
Będę optymistą, ze zdjęcia jednoznacznie to nie wynika...
jogi30 pisze:
2017-04-14, 16:33
Więc nie ma sensu dalszy proces znaczy butelkowanie?
Jak będziesz zabierał się za butelkowanie, to sprawdź czy nie jest kwaśnie w smaku. Jeśli będzie ok, to lej w butelki i kontroluj co jakiś czas jak się układa.