Strona 65 z 66
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-07, 15:34
autor: jogi30
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-07, 15:38
autor: Citizen Kane
Godząc się na nieco inny smak / kolor, możesz śmiało zacierać.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-07, 16:01
autor: Doody
Ja tam osobiście wolę zdecydowanie Pale ale
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-07, 18:40
autor: jogi30
Czyli śmiało gotować
. Dzięki za radę
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-29, 09:34
autor: jogi30
Witam koledzy ponownie, a mianowicie postanowiłem nawarzyć sobie piwa górnej fermentacji ciemnego na drożdżach płynnych Wyest i teraz pytanie bo na dołączonej instrukcji pisali że trzeba rozgnieść jakąś kapsułkę z pożywką znajdującą się w środku czyli zacząć namnażanie na kilka dni przed zadaniem do brzeczki, też pisali że miesiąc drożdży od produkcji to 1 dzień namnażania, 4 miesiące od produkcji to 4 dni namnażania, i pytanie czy tak faktycznie postępować?
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-29, 16:20
autor: Citizen Kane
Tak trzeba zrobić. Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-29, 17:14
autor: jogi30
A brzeczka może stać bez drożdży, czy się skwasi? Bo ja sobie tak myślałem ażeby np. zarobić drożdże i wygotować brzeczkę i jak by były gotowe drożdże to tylko je dodać? Czy to by było zbyt wspaniałe rozwiązanie?
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-29, 17:20
autor: Citizen Kane
To złe rozwiązanie. Brzeczka to znakomite środowisko do rozwoju tak drożdży jak i bakterii. Jeśli nie zadasz drożdży z dużym prawdopodobieństwem brzeczkę opanują bakterie.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-07-29, 21:40
autor: jogi30
Tak jak pisałem zbyt piękne by było prawdziwe, ale dobra więc jeśli jutro bym zarobił drożdże a brzeczkę w sobotę lub niedzielę? patrzyłem na opakowaniach i nie ma na nich daty produkcji, a na jednym tylko do kiedy.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-08-02, 10:18
autor: adasmin
Ja dałem rano zamiast wieczorem i warka skisła
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-08-02, 19:20
autor: jogi30
Ja wczoraj aktywowałem drożdże i zaniosłem do piwnicy, teraz mam tam jakieś 19 stopni, a warkę myślę zrobić w sobotę, chyba nic nie powinno się zepsuć do tego czasu?
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-08-03, 16:50
autor: kowal
@Adasmin
Jak warka skisła, to może a'la "sour mash" zrobić?
Poszczuć drożdżami i jakaś whisky może wyjdzie
Toć szkoda wylać
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-08-11, 13:42
autor: jogi30
Citizen Kane pisze: ↑2017-07-29, 16:20
Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.
Ja ponoć mam drożdże świeże choć nigdzie na opakowaniu nie ma daty produkcji, w zeszłą środę zmieszałem drożdże z witaminami w środku i do dzisiaj NIC a już ponad tydzień minął, szkoda tylko kasy na drożdże, no chyba że jeszcze może ruszą.
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-08-11, 14:29
autor: Citizen Kane
Tak ma wyglądać saszetka z prawidłowo rozwijającymi się drożdżami:
Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
: 2017-08-11, 15:18
autor: jogi30
A moja nie zmieniła się jeszcze nic z objętością co do tej powyżej a może przenieś w bardziej cieplejsze miejsce ok 25 stopni?