Czy przemrożenie piwa w butelkach jest szkodliwe dla jego smaku lub pienistości?
W pomieszczeniu ( piwniczce ) gdzie trzymam zabutelkowane piwo mam po mrozach 0 °C i nie wiem czy uciekać z nim do ciepłego czy zostawić nawet jak spadnie poniżej
Przemrożenie piwa
Przemrożenie piwa
Ostatnio zmieniony 2012-02-07, 18:10 przez slawek1k, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma szans na to by zamarzło, Ja mam -5 i żadne piwo mi nie zamarzło w butelkach. Potrafi co prawda złapać na kraniku, przy kegu, ale chwila podgrzewania farelkiem i leci jak ta lala.
Co do zmiany smaku, po zmrożeniu piwa, nic takiego nie zauważyłem. A czasami miałem przypadki, zamarznięcia, pozostawionego w samochodzie piwa.
Co do zmiany smaku, po zmrożeniu piwa, nic takiego nie zauważyłem. A czasami miałem przypadki, zamarznięcia, pozostawionego w samochodzie piwa.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Jeżeli chodzi o przemrożenie to może nastąpić zjawisko o 2 następstwach
Ubicie drożdży co skutkuje
1 nienagazowaniem piwa
2 posmakiem autolizy
tak więc proponuję uważać na zamarzniecie piwa
przerobiłem nie polecam
co do korzyści takiej temp to idealnie klarowne piwko bez zmętnienia na zimno oraz bardziej czysty posmak ( lagerowanie)
Ubicie drożdży co skutkuje
1 nienagazowaniem piwa
2 posmakiem autolizy
tak więc proponuję uważać na zamarzniecie piwa
przerobiłem nie polecam
co do korzyści takiej temp to idealnie klarowne piwko bez zmętnienia na zimno oraz bardziej czysty posmak ( lagerowanie)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości