Kiedy butelkowanie?
Kiedy butelkowanie?
Witam szanowne grono ! Jako że przygodę z własnym piekiem dopiero zaczynam to postanowiłem zrobić piwo z puszki. Wszystko pięknie wystartowało, po 6 godz. miałem piękny wulkan z pianki, obecnie po 6 dniach piwko jeszce bąbelkuje przez rurkę (co ok minutę). I tu moje pytanko ponieważ piwko zaczeło się rozwarstwiać (w górnej części mam warstwę ok 2 cm idealnie przeźroczystą), czy całe piwo powinno się w miarę wyklarować przed butelkowaniem czy butelkuje się je jeszcze jako mętne? Dzięki i pozdrawiam
Podepnę się tutaj. Zrobiłem czwartego Brew Kita, jakiś miesiąc temu. Wczoraj otwieram butelkę. A tam zero gazu. Dałem 120 gram na fermentator i zabutelkowałem. Zabutelkowne stało w pokoju w tem 20-22 ° C. Po czterech dniach wyniosłem do piwnicy i stoi w temp. około 14 °C. Co robić ?
1. Czekać do 3 miechów? Może nabierze gazu.
2. Przestawić w ciepłe miejsce?
3. Otworzyć , zmieszać dodać glukozy, zabutelkować?
1. Czekać do 3 miechów? Może nabierze gazu.
2. Przestawić w ciepłe miejsce?
3. Otworzyć , zmieszać dodać glukozy, zabutelkować?
Najpierw opcja 2. Jeżeli nie będzie efektów po 2-3 tygodniach, to zamiast glukozy dodać drożdży. Najlepiej otworzyć i dodać po kilka kropli pracującej matki do każdej butelki i zaraz zamknąć, choć raz skutecznie ratowałem dodąc po kilka "ziarenek" suchych G995. W ten sposób minimalizujesz ryzyko infekcji.
Zakładam, że kapsle są szczelne i rzeczywiście dodałeś już glukozę a nie inny biały proszek. Dodatkowa jej dawka może zamienić butelki w fontanny piany lub granaty.
Zakładam, że kapsle są szczelne i rzeczywiście dodałeś już glukozę a nie inny biały proszek. Dodatkowa jej dawka może zamienić butelki w fontanny piany lub granaty.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości