Kiedy butelkowanie?

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
tomi996
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2012-05-01, 16:20
Lokalizacja: Małopolska

Kiedy butelkowanie?

Post autor: tomi996 » 2012-05-09, 16:17

Witam szanowne grono ! Jako że przygodę z własnym piekiem dopiero zaczynam to postanowiłem zrobić piwo z puszki. Wszystko pięknie wystartowało, po 6 godz. miałem piękny wulkan z pianki, obecnie po 6 dniach piwko jeszce bąbelkuje przez rurkę (co ok minutę). I tu moje pytanko ponieważ piwko zaczeło się rozwarstwiać (w górnej części mam warstwę ok 2 cm idealnie przeźroczystą), czy całe piwo powinno się w miarę wyklarować przed butelkowaniem czy butelkuje się je jeszcze jako mętne? Dzięki i pozdrawiam

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-05-09, 16:46

Całe. Możesz teraz zlać na cichą lub lepiej zostawićw spokoju jeszcze na tydzień, dwa.

furman

Post autor: furman » 2012-05-10, 08:24

Podepnę się tutaj. Zrobiłem czwartego Brew Kita, jakiś miesiąc temu. Wczoraj otwieram butelkę. A tam zero gazu. Dałem 120 gram na fermentator i zabutelkowałem. Zabutelkowne stało w pokoju w tem 20-22 ° C. Po czterech dniach wyniosłem do piwnicy i stoi w temp. około 14 °C. Co robić ?

1. Czekać do 3 miechów? Może nabierze gazu.
2. Przestawić w ciepłe miejsce?
3. Otworzyć , zmieszać dodać glukozy, zabutelkować?
:nie_wiem

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-05-10, 10:02

Najpierw opcja 2. Jeżeli nie będzie efektów po 2-3 tygodniach, to zamiast glukozy dodać drożdży. Najlepiej otworzyć i dodać po kilka kropli pracującej matki do każdej butelki i zaraz zamknąć, choć raz skutecznie ratowałem dodąc po kilka "ziarenek" suchych G995. W ten sposób minimalizujesz ryzyko infekcji.
Zakładam, że kapsle są szczelne i rzeczywiście dodałeś już glukozę a nie inny biały proszek. Dodatkowa jej dawka może zamienić butelki w fontanny piany lub granaty.

furman

Post autor: furman » 2012-05-10, 10:15

Tak jak pisałem, dałem 120 gram na cały fermentator glukozy. Kapsle są szczelne. Zrobię tak jak piszesz. Dzięki.

bnp

Post autor: bnp » 2012-05-10, 11:12

120 g glukozy to bardzo mało
ja stosuję 180 g cukru na 25 l piwa dla średniego nagazowania
Dla porterów i stout stosuję 140 g cukru/25l

piwo przenieś do ciepłego miejsca, powinno zadziałać

Jeżeli chcesz mieć szybkie nagazowanie to najlepiej dodać do piwa przed butelkowaniem łyżeczkę drożdży

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-05-10, 12:16

To zależy ile piwa było w fermentatorze. Ja stosuję prosty rachunek 4g na półlitrową butelkę.

furman

Post autor: furman » 2012-05-10, 12:53

Wyszło 41 butelek. 120 gram /41 = 2,92 grama na butelczynę :( Chyba mało.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-05-12, 22:04

a powiedzcie Panowie ile dac suchego ekstraktu slodowego na nagazowanie weizenbocka .. wyszedl prawie doppelweizenbock bo blg startowe bylo 21,5 a po 4 dobach jest 5 blg i czuje ze jeszcze zejdzie wiec bedzie siekiera ;) , na razie.piekne fuzlowe aromaty. to ile tego ekstraktu?
XXX

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości