Braumeister- budowa

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
furman

Post autor: furman » 2013-12-04, 14:25

Acha podobno sito o tym oczku nie spełniało swojego zadania. Prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem są otwory podłużne ( fasolki ).

Idąc tym tropem złożyłem zapytanie w w/w firmie. Taką uzyskałem odpowiedź:
Blacha perforowana 0H18N9, 1,0x1000x2000mm, oczko podłużne 1x10mm w układzie mijanym, prześwit 20%
Ilość 1 arkusz
Cena 900,- zł/arkusz netto
Na 1 kpl potrzeba 2 szt. Z całego arkusza wychodzi 18 szt, czyli 9 kpl. Reasumując 1 kpl 100 zł netto !

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2013-12-04, 14:41

Zgadza się. Sito bnp i moje zostało ponacinane szlifierką kątową.

liyo78
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-05-26, 23:54

Post autor: liyo78 » 2013-12-04, 23:11

lech.zywiec pisze: Jedyne co mogę na 100% potwierdzić i poradzić to konieczność opuszczenie górnego sita poniżej poziomu górnego rantu kosza zasypowego, tak aby sito znalazło się poniżej poziomu spływającej brzeczki. Jeśli sito leży na koszu, tworzą się "fontanny", sikające do góry na kilkadziesiąt centymetrów, a to potrafi narobić niezłego bałaganu w kuchni.
Koledzy podpowiedzcie mi jaka jest zasada działania tego urządzenia -może ktoś w skrócie opisać zasadę działania?
Zacytowany opis powyżej sugeruje mi, że ciecz jest pompowana do cylindra od dołu, ale jak? Myślałem, że pompa zasysa na dole ciecz i wypompowuje ją z boku. Czy sito w cylindrze wystarczy aby drobiny nie przedostawały się na dół zbiornika zaciernego i następnie do pompy? Jeśli się przedostają to co z grzałką -czy nie powoduje to przypalania?
Wstępnie planując budowę tego zbiornika i mam dwie koncepcje pojemności tzn. wykorzystać jako zbiornik KEGa 100l i jako cylinder KEGa 50l lub jako zbiornik KEGa 50l i do tego dorobiony cylinder. Podejrzewam, że koszt będzie podobny, ale może być problem z wyjmowaniem cylindra przy koncepcji 100l/50l. Chciałem dodatkowo zastosować jeszcze jakieś mieszadło, ale to następny etap rozbudowy i chyba najprostszy.
Będę wdzięczny szanownym kolegom za pomoc i sugestie ponieważ temat jest mi zupełnie obcy w odróżnieniu od destylacji :mrgreen: .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2013-12-04, 23:49

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez robol69, łącznie zmieniany 1 raz.
Polak potrafi !!!

liyo78
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-05-26, 23:54

Post autor: liyo78 » 2013-12-05, 00:04

Ok dzięki za linka -podobnych filmików już kilka widziałem, ale mi chodzi o szczegóły techniczne które będą pomocne w budowie sprzętu.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-12-05, 00:12

liyo78 pisze: Chciałem dodatkowo zastosować jeszcze jakieś mieszadło, ale
Zapoznaj sie bliżej ze sprzętem żeby nie było "ale".
Pomysł z kegami taki sobie, bo sita i tak trzeba wypalać.
Zajrzyj na fora piwne i poczytaj, ewentualnie spróbuj się zapoznać z jednym z trzech posiadaczy gotowych sprzętów, choć to może okazać się trudne ale nie niemożliwe.
Na Naszym forum ostał się tylko lechu :twisted: .
czytam nie pytam

furman

Post autor: furman » 2013-12-05, 00:15

olo praktycznie wyjasnił ci wszytko. Ja tylko dodam że przy twoich założeniach odnośnie pojemności w twoim przypadku sprawdził by się ten kociołek:
http://www.youtube.com/watch?v=y6rraC-xY2A oglądaj od 6 minuty :d

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2013-12-05, 09:47

liyo78 pisze: Zacytowany opis powyżej sugeruje mi, że ciecz jest pompowana do cylindra od dołu, ale jak? Myślałem, że pompa zasysa na dole ciecz i wypompowuje ją z boku.
Brzeczka zasysana jest z boku kosza zasypowego i pompowana jest w centralny punkt kociołka. Oba otwory połączone są rurką z wbudowaną pompą. Oczywiście dolny rant kosza zasypowego powinien być uszczelniony uszczelką silikonową.
liyo78 pisze: Czy sito w cylindrze wystarczy aby drobiny nie przedostawały się na dół zbiornika zaciernego i następnie do pompy? Jeśli się przedostają to co z grzałką -czy nie powoduje to przypalania?
Tym się nie przejmuj, łuska zmielonego słodu skutecznie to uniemożliwia. Jakieś drobinki się wydostają na początku warzenia, jednak nie przeszkadza to pompce pralkowej, którą ja mam wbudowaną, ani pompce która jest wbudowana w oryginalnym braumeisterze. Jeśli jednak zamierzasz zacierać coś innego niż ześrutowany słód, to może się to okazać problematyczne przez wzgląd na brak łuski.
liyo78 pisze: Wstępnie planując budowę tego zbiornika i mam dwie koncepcje pojemności tzn. wykorzystać jako zbiornik KEGa 100l i jako cylinder KEGa 50l lub jako zbiornik KEGa 50l i do tego dorobiony cylinder. Podejrzewam, że koszt będzie podobny, ale może być problem z wyjmowaniem cylindra przy koncepcji 100l/50l.
Jeśli nie masz doświadczenia w warzeniu piwa, to na początek radzę Ci zrobić mniejszą pojemność.

liyo78
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-05-26, 23:54

Post autor: liyo78 » 2013-12-05, 13:11

lech.zywiec pisze: Jeśli nie masz doświadczenia w warzeniu piwa, to na początek radzę Ci zrobić mniejszą pojemność.
Z piwem nie miałem ale zacierałem ziarno do destylacji.
Może jest jakiś szczęśliwy posiadacz takiego sprzętu w Wawie lub okolicy to bym z chęcią zobaczył jak to wygląda na żywo :o

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości