Biznes własny browar
Biznes własny browar
Koledzy po głowie chodzą mi różne pomysły, jednym z nich jest własny browar. W świętokrzyskim jest bardzo mało takich browarów. Myślę, że to by musiał by być browar z tradycją, mieszkam w pobliżu gdzie był takowy, ale został zmodernizowany na browar kulturalny. Piwa w nim już nie produkują. Wystawy, galerie itp. Z chęcią chciałbym coś takiego w przyszłości (zaraz po obrobieniu banku) otworzyć. Jak myślicie, jakie problemy człowiek musiałby rozwiązać, żeby dojść z pomysłu do realizacji? Pomijam na razie względy finansowe...
Pytasz i masz.
Poradnik jak założyć browar
http://artezan.pl/?page_id=47
Zaczynając od zera korzystając z pomocy np takiej firmy http://www.kaspar-schulz.pl/index.php?o ... 6&Itemid=3 musisz mieć bańkę na start.
Jeżeli masz wiedzę z zakresu konstrukcji instalacji do produkcji piwa to myślę, że w 200 ptysiach się zamkniesz.
Poradnik jak założyć browar
http://artezan.pl/?page_id=47
Zaczynając od zera korzystając z pomocy np takiej firmy http://www.kaspar-schulz.pl/index.php?o ... 6&Itemid=3 musisz mieć bańkę na start.
Jeżeli masz wiedzę z zakresu konstrukcji instalacji do produkcji piwa to myślę, że w 200 ptysiach się zamkniesz.
Poszperaj tutaj, albo tu , albo w ogóle na innym forum
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Biznes własny browar
Tak jak Ci napisali Koledzy poszukaj informacji na innych forach. Sugeruję żebyś poczytał np. o perypetiach browaru "Ale Browar", "Pinta" i innych tego typu. To mocno studzi zapał do własnego przedsięwzięcia w tym zakresie.furman pisze: [...] chodzą mi różne pomysły, jednym z nich jest własny browar[...]
pzdr
Tak naprawdę założenie browaru nie jest taki trudne, jest na pewno upierdliwe i czasochłonne.
Chłopaki z Atrezana jako pierwsi przetarli szlaki i napisali poradnik. Przed uruchomieniem ich browaru wydawało się, że to prawie niewykonalne.
Alebrowar i Pinta to browary kontraktowe i ich działanie nie ma nic wspólnego z zakładaniem browaru. Oni działają na zasadzie - przychodzi koleś do browaru komercyjnego i pyta, czy mu nie wyprodukują piwa z jego receptury. Sprzedaje je później pod własną marką.
Chłopaki z Atrezana jako pierwsi przetarli szlaki i napisali poradnik. Przed uruchomieniem ich browaru wydawało się, że to prawie niewykonalne.
Alebrowar i Pinta to browary kontraktowe i ich działanie nie ma nic wspólnego z zakładaniem browaru. Oni działają na zasadzie - przychodzi koleś do browaru komercyjnego i pyta, czy mu nie wyprodukują piwa z jego receptury. Sprzedaje je później pod własną marką.
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
200 tysięcy to nie są jakieś straszne pieniądze, pytanie jak dochodowy jest/może być ten biznes. Jaki jest szacowany czas zwrotu inwestycji? Coś mi się zdaje, że ten pomysł na biznes może być bardziej sposobem na realizowanie własnego hobby na wyższym levelu, niż możliwością zarobienia większych pieniędzy.bnp pisze: Jeżeli masz wiedzę z zakresu konstrukcji instalacji do produkcji piwa to myślę, że w 200 ptysiach się zamkniesz.
200 tysięcy to przy bardzo optymistycznych założeniach, że trafisz na mało kłopotliwy sprzęt używany, lub zezłomowany do niewielkich przeróbek. No i masz ogólne ogarnięcie w prawie, znajomego architekta, który nie przestraszy się tematu i w miarę życzliwe panie w lokalnych urzędach.
Instalacja K-S o wybiciu 5 hekto to koszty od 1,5 miliona w górę- zależy ile tanków chcesz dostawić na początek i czy chcesz bajery typu ten ich ciekawy system gotowania. Taniej wychodzą instalacje czeskie (od 700tys), lub chińskie (od 400 spokojnie)- ale w ostatnim przypadku można się bardzo przejechać na jakości. Browar pokazowy w chincowni wygląda obiecując, ale to, co przysyłają klientowi różni się od tego co klient oglądał...
Oczywiście powyższe koszta to sama instalacja, zostaje kilkadziesiąt tysięcy kosztów papierowych, kupno budynku i przystosowanie go. Problem w PL z mikrobrowarem jest jeszcze taki, że praktycznie nikt nie chce tego leasingować na warunkach zbliżonych do takich, jakie przedstawia się inwestorom chcącym wejść w inną gałąź produkcji spożywczej.
Instalacja K-S o wybiciu 5 hekto to koszty od 1,5 miliona w górę- zależy ile tanków chcesz dostawić na początek i czy chcesz bajery typu ten ich ciekawy system gotowania. Taniej wychodzą instalacje czeskie (od 700tys), lub chińskie (od 400 spokojnie)- ale w ostatnim przypadku można się bardzo przejechać na jakości. Browar pokazowy w chincowni wygląda obiecując, ale to, co przysyłają klientowi różni się od tego co klient oglądał...
Oczywiście powyższe koszta to sama instalacja, zostaje kilkadziesiąt tysięcy kosztów papierowych, kupno budynku i przystosowanie go. Problem w PL z mikrobrowarem jest jeszcze taki, że praktycznie nikt nie chce tego leasingować na warunkach zbliżonych do takich, jakie przedstawia się inwestorom chcącym wejść w inną gałąź produkcji spożywczej.
elofura wchodzę w to, mam pistolet na wodę
lech.zywiec
Interes patrząc na Artezana to czysty zysk. Nie uwierzysz ale oni sprzedali już wszystko co mieli wyprodukować przed produkcją. Mają monopol bo to pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce. produkują ponoć (nie piłem) dobre piwa nie takie jak w browarach restauracyjnych, bo tam to jest syf totalny. Za ile czasu się to zwróci to trzeba by było policzyć ale myślę że max 2 lata, jeżeli rozwinąć by dystrybucję to myślę pół roku też by dało radę.
za 100-120 tyś zrobię instalację do browaru z tankami. Oczywiście używane ale na pewno będzie działało. Poczytaj wątek z Artezanem. Tankofermentator 50 m3 kupowaliśmy w byłej firmie z Hetmana za 5 tyś. to zależy co chcesz mieć
lech.zywiec
Interes patrząc na Artezana to czysty zysk. Nie uwierzysz ale oni sprzedali już wszystko co mieli wyprodukować przed produkcją. Mają monopol bo to pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce. produkują ponoć (nie piłem) dobre piwa nie takie jak w browarach restauracyjnych, bo tam to jest syf totalny. Za ile czasu się to zwróci to trzeba by było policzyć ale myślę że max 2 lata, jeżeli rozwinąć by dystrybucję to myślę pół roku też by dało radę.
za 100-120 tyś zrobię instalację do browaru z tankami. Oczywiście używane ale na pewno będzie działało. Poczytaj wątek z Artezanem. Tankofermentator 50 m3 kupowaliśmy w byłej firmie z Hetmana za 5 tyś. to zależy co chcesz mieć
Słuchajcie wg mnie temat jest bardzo na czasie. Biorąc jeszcze fakt odnowienia starej receptury ze starego browaru, toż to sama reklama już sama w sobie. Wiadomo przebrnąć przez te wszystkie urzędy pozwolenia itp. nie łatwa rzecz ale wykonalna. Mało tego, są przecież cały czas dotację. Dobry biznes plan, dobrego doradce, trochę kapusty na początek i marzenia się spełniają...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość