Przechowanie matki drożdżowej

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
marmaco
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2012-08-25, 00:28

Przechowanie matki drożdżowej

Post autor: marmaco » 2013-10-01, 21:33

Witam kolegów bawiących się winem!
Zbliża się moment zbioru winogron, więc dokonałem przeglądu drożdży winnych. W ręce wpadła mi saszetka z drożdżami w płynie (o ile pamiętam to chyba "Tokaj") termin przydatności koniec 2012r. Na tych drożdżach nastawiłem matkę drożdżową jednak bez większego przekonania że ruszy. Jakież było moje zdziwienie, gdy po czterech dniach ( bo zapomniałem o hodowli) sprawdzam, a tam jest życie. Problem w tym, że szkoda mi to wylać a winogrona dopiero dochodzą. Można jakoś uśpić te namnożone drożdże by zaczekały na owoce?
Pozdrawiam i czekam na jakieś rady.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-10-01, 21:39

Ja bym dokarmiał małymi porcjami do czasu aż będą potrzebne. Lub poczekał aż na dnie zebrała by się gęstwa, zlał z wierzchu wodę, a resztę do lodówki. Piwne drożdże można tak przechować parę tygodni.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

marmaco
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2012-08-25, 00:28

Post autor: marmaco » 2013-10-02, 20:27

Witam!
Włożenie słoika do lodówki może im zaszkodzić? Po niedzieli będę zbierał winogrona.
@ magas37
"Jest dobry sposób, kołysanka" kolego nie bądź taki do przodu. Tu zadają poważne pytania.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości