Początek

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2016-02-15, 20:12

Legion to prawda pod warunkiem że nie jest to amerykańska pszenica :D Co do zapachu i w ogóle poziomu trawiastości goryczki spróbuj piwo przed refermentacją i 2 tyg później i poczujesz różnicę :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-02-15, 21:36

Odniosłem się do posta kolegi w którym pisze co warzył, wstawił linka do hefe-weizena.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2016-03-07, 21:52

Dzisiaj zlewałem na cichą moją 3 warkę a i z rozpędu zdezynfekowałem butelki co by zabutelkować pszenicę warzoną 14.02. Jakieś 2 dni temu zauważyłem białą plamkę pływającą po powierzchni ale pomyślałem że to drożdże. Wyłowiłem to, okazało się że pływały w balonie 2 :( w dotyku to takie papierowe domyślam się że to pleśń. Piwo w smaku fajne ale chyba to w kanał bo nic z tego już chyba nie będzie? Jak w kanał to balon po za oxy trzeba jakoś szczególnie dezynfekować? Na razie nie przelewałem tego, z powrotem zakorkowałem. Trochę szkoda ale nie zamierza darmo się też o robić. Mam lać w kanał?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-03-07, 22:28

Nie lej w kanał, butelkuj lub keguj i szybko spijaj.
Zdarza się.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2016-04-26, 22:33

No to zasmakowałem w domowych piwach, zrobiłem 6 warek, dwie pierwsze już popijam :D . Właśnie przygotowuję listę zakupów i jednym z następnych ma być American Pale Ale. Piwo ma mieć umiarkowaną goryczkę i smaki żywiczno-cytrusowe. Na goryczkę myślę dać Mosaica lub Simco a na aromat Citrę. Mam już duży garnek więc warki będą pełnowymiarowe 20l. Podpowiedzcie koledzy jakie dać proporcje, może coś innego zasugerujecie? Zakupy obejmują też Kolscha ale tu już mniej więcej wiem co kupię chociaż jestem otwarty na sprawdzone recepty i chętnie wysłucham podpowiedzi. Zamawiam też słód wędzony torfem (ale to nie ten dział :lol: ).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darekint, łącznie zmieniany 1 raz.

adasmin
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-04-05, 14:40

Post autor: adasmin » 2016-05-01, 11:01

Ja przestałem liczyć warki po 50tce, zależy co ci smakuje, ja lubie pilsy i wędzone podwójnie chmielone :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez adasmin, łącznie zmieniany 2 razy.

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2016-05-01, 17:26

Generalnie to odkrywam dopiero piwny świat. Do tej pory to Perła niepasteryzowana, był okres że perła export mi smakowała, kiedyś grolsz. Lubię piwa co po otwarciu pachną gańdzią :wink: ale takich ostatnio nie spotykam no i to dolniaki a lodówki na razie nie planuję instalować. Smakują mi górniaki w belgijskich klimatach i pszeniczne. W ramach eksperymentów kupuję różne piwa by poznać style i zaintrygowało mnie APA Żywiec więc pomyślałem ze może coś takiego też sobie uwarzę.

olga.lab
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2016-11-24, 11:44

Post autor: olga.lab » 2016-11-24, 11:47

Chciałabym kupić mężowi coś na start na święta, co polecacie na początek?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez olga.lab, łącznie zmieniany 1 raz.
sportowy zegarek męski

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-11-24, 16:22

To zależy, czy na początku będzie chciał pójść na łatwiznę :) i robić z ekstraktów słodowych, czy zacierać słód. Czy macie w domu już odpowiedni garnek? 30L+ .

BaldMan
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-25, 17:34

Post autor: BaldMan » 2016-11-25, 17:50

Wow, taki prezent to ja rozumiem, a nie kolejny krawat czy woda po goleniu :D Jeśli mąż lubi dobre piwo i zna się na rzemieślniczych, to zestaw piwowarski będzie strzałem w dziesiątkę. Wszystko zależy od tego, ile Pani chce wydać $$$. Zestaw zacierno-warzelny z garnkiem, pojemnikiem fermentacyjnym, filtratorem, kapslownicą, surowcami i drobnymi akcesoriami kosztuje ok. 350 zł (chłodnica to większy wydatek). Ale jeśli mąż nigdy nie miał do czynienia z piwowarstwem, to na początek można kupić zestaw Minibrowar z brewkitem za ok. 200 zł.
Na drugą nóżkę

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Początek

Post autor: Citizen Kane » 2021-05-06, 14:05

Jak pogoda nie pozwala, to można dolniaki w lodówce fermentować.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Początek

Post autor: jakis1234 » 2021-05-06, 21:56

Słusznie, za 50 zł kupiłem małą lodówkę, taką na jeden fermentor, dorobiłem sterownik temperatury i mogę o każdej porze roku robić dowolną warkę :)
Pozdrawiam z opolskiego.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość