Początek
Początek
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taka myśl "skoro zacieram to już tylko krok żeby spróbować swojego piwka". W związku z tym trochę czytam i siedzę i przygotowuję listę zakupową rzeczy których mi brakuje. Poza różnymi gadżetami są na niej surowce, w prawdzie na początek miałem kupić jakiś zestaw ale widzę że ekonomicznie będzie zamówić wszystko oddzielnie zwłaszcza że na początek ma być prosto i bez żadnych udziwnień. I tak na początek postanowiłem kupić produkty na dwa piwka. W oparciu o inne przepisy pierwsze miało by być z:
1 słód pale ale 5kg.
chmiel Marynka 25g.
chmiel Lubelski 25g.
drożdże S-04
I tu nasuwają mi się dwa pytania. Ponieważ nie przepadam za mocno gorzkim piwem czy 25g chmielu to dużo? Drugie to czy zacierać w 63°C-30min. i 72°C-30min. (do negatywnej próby) czy tylko w 68°C.
Drugi to by był pszeniczniak
2.słód pilzneński 2kg.
słód pszeniczny 3kg.
chmiele jak w pierwszym
drożdże suche, pierwsze lepsze z listy do pszenicy (może BW11) i tu pytania tak samo jak przy pierwszym.
Jeszcze jedno mam pytanie. Zbieram butelki i po nalaniu myje je dokładnie a po pszeniczniakach bardzo dokładnie, płuczę, suszę i lądują w zamykanym kartonie. Czy przed rozlaniem wystarczy że je zdezynfekuję czy muszę je jeszcze raz myć?
Wiem że tu na forum są koledzy co warzą, więc może ktoś mi podpowie.
1 słód pale ale 5kg.
chmiel Marynka 25g.
chmiel Lubelski 25g.
drożdże S-04
I tu nasuwają mi się dwa pytania. Ponieważ nie przepadam za mocno gorzkim piwem czy 25g chmielu to dużo? Drugie to czy zacierać w 63°C-30min. i 72°C-30min. (do negatywnej próby) czy tylko w 68°C.
Drugi to by był pszeniczniak
2.słód pilzneński 2kg.
słód pszeniczny 3kg.
chmiele jak w pierwszym
drożdże suche, pierwsze lepsze z listy do pszenicy (może BW11) i tu pytania tak samo jak przy pierwszym.
Jeszcze jedno mam pytanie. Zbieram butelki i po nalaniu myje je dokładnie a po pszeniczniakach bardzo dokładnie, płuczę, suszę i lądują w zamykanym kartonie. Czy przed rozlaniem wystarczy że je zdezynfekuję czy muszę je jeszcze raz myć?
Wiem że tu na forum są koledzy co warzą, więc może ktoś mi podpowie.
Ostatnio zmieniony 2016-01-27, 21:38 przez darekint, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Mam garnek 21l. więc na początek myślałem aby robić z połowy czyli 10l. Potem pewnie kupię większy albo dobiorę optymalne proporcję do tego. Wprawdzie zacieram w nim 5kg. zboża 15litrami wody ale jest 2cm od rantu więc na 20l piwa brzeczki będzie więcej.
Ostatnio zmieniony 2016-01-27, 21:39 przez darekint, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Dlatego pytam, jak patrzyłem po przepisach to zwykle było powyżej 30g. np. ten http://piwniczka.org/belgijskie-pale-al ... th=4_38_39
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
No tak, wszystko zależy od tego co kto lubi. Gdyby to było piwo w stylu pilzner, dałbym dwa razy tyle na goryczkę. Ale piwo jasne, górnej fermentacji, już by mi nie pasowało z taką goryczką. Kolega pisał, że nie lubi mocnej goryczki, więc niejako wczułem się w jego kubki. 

Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Wydedukowałem to sobie w oparciu o inne przepisy, że pierwszy na początku, a drugi na 10min. przed końcem. Nie sprecyzowałem ale miałem na myśli, że jak zamówię po 100g. każdego to wystarczy mi na 2 pierwsze warki. Ale chyba faktycznie chyba zamówię zestawy z opisem. Zbynek wyczułeś o co mi kaman.
Ostatnio zmieniony 2016-01-27, 22:26 przez darekint, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5050
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Te kubki, to dość szybko ewoluują jak się swoje piwo warzy...
Zerknąłem na zestawy sklepowe... Polski lager, którego to właśnie dzisiaj poczyniłem - 20g Marynki. Pilzner bohemski - 45g Marynki. O ile w tym drugim goryczka jest już na wyższym poziomie, to w tym pierwszym jest symboliczna (wedle moich kubków
).
Edyta: pamiętaj, że jeśli chodzi o goryczkę, to chmieli się nie sumuje. Ten dodawany na końcu jest na aromat.
Zerknąłem na zestawy sklepowe... Polski lager, którego to właśnie dzisiaj poczyniłem - 20g Marynki. Pilzner bohemski - 45g Marynki. O ile w tym drugim goryczka jest już na wyższym poziomie, to w tym pierwszym jest symboliczna (wedle moich kubków

Edyta: pamiętaj, że jeśli chodzi o goryczkę, to chmieli się nie sumuje. Ten dodawany na końcu jest na aromat.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości