Strona 1 z 4

Początek

: 2016-01-27, 21:08
autor: darekint
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taka myśl "skoro zacieram to już tylko krok żeby spróbować swojego piwka". W związku z tym trochę czytam i siedzę i przygotowuję listę zakupową rzeczy których mi brakuje. Poza różnymi gadżetami są na niej surowce, w prawdzie na początek miałem kupić jakiś zestaw ale widzę że ekonomicznie będzie zamówić wszystko oddzielnie zwłaszcza że na początek ma być prosto i bez żadnych udziwnień. I tak na początek postanowiłem kupić produkty na dwa piwka. W oparciu o inne przepisy pierwsze miało by być z:
1 słód pale ale 5kg.
chmiel Marynka 25g.
chmiel Lubelski 25g.
drożdże S-04
I tu nasuwają mi się dwa pytania. Ponieważ nie przepadam za mocno gorzkim piwem czy 25g chmielu to dużo? Drugie to czy zacierać w 63°C-30min. i 72°C-30min. (do negatywnej próby) czy tylko w 68°C.

Drugi to by był pszeniczniak
2.słód pilzneński 2kg.
słód pszeniczny 3kg.
chmiele jak w pierwszym
drożdże suche, pierwsze lepsze z listy do pszenicy (może BW11) i tu pytania tak samo jak przy pierwszym.
Jeszcze jedno mam pytanie. Zbieram butelki i po nalaniu myje je dokładnie a po pszeniczniakach bardzo dokładnie, płuczę, suszę i lądują w zamykanym kartonie. Czy przed rozlaniem wystarczy że je zdezynfekuję czy muszę je jeszcze raz myć?
Wiem że tu na forum są koledzy co warzą, więc może ktoś mi podpowie.

: 2016-01-27, 21:15
autor: zbynek
Jakie wybicie ma twoja warzelnia?
Tzn. ilu litrowe warki myślisz warzyć?

: 2016-01-27, 21:16
autor: Legion
Zawsze mi się wydawało, że gotowe zestawy są w rozsądnych cenach (mówię o zestawach do zacierania a nie o brewkitach)

: 2016-01-27, 21:16
autor: Citizen Kane
Poradzę Ci jako świeżakowi, kup gotowy zestaw. Nie jest on dużo droższy, w środku będzie instrukcja jak przeprowadzić zacieranie. Złapiesz trochę praktyki, będziesz kombinować po swojemu. Warka 20 litrów i 25g chmielu nie jest jakoś wyraźnie goryczkowa. Niemniej od sklepowego różni się wyraźnie.

: 2016-01-27, 21:35
autor: darekint
Mam garnek 21l. więc na początek myślałem aby robić z połowy czyli 10l. Potem pewnie kupię większy albo dobiorę optymalne proporcję do tego. Wprawdzie zacieram w nim 5kg. zboża 15litrami wody ale jest 2cm od rantu więc na 20l piwa brzeczki będzie więcej.

: 2016-01-27, 21:39
autor: Citizen Kane
Trochę mały ten garnek, przed warzeniem brzeczka ma około 22-25 litrów objętości.

Tak ze swojego doświadczenia to radzę Ci zanabyć poniższy gadżet:

: 2016-01-27, 21:54
autor: zbynek
To mocne te piwa myślisz robić. Jeśli, przy wybiciu 20l, chmiel goryczkowy dasz na 60 minut, to wyjdzie dość mocna goryczka.

: 2016-01-27, 22:02
autor: Legion
Pyknąłem w tym tygodniu dwa seasony do każdego na 65 min. dałem 23g Iungi 11,9% aa.
Jeden 15Blg drugi 13Blg, zobaczymy ja będzie wyczuwalne to 34,5IBU :mrgreen:

: 2016-01-27, 22:02
autor: darekint
Dlatego pytam, jak patrzyłem po przepisach to zwykle było powyżej 30g. np. ten http://piwniczka.org/belgijskie-pale-al ... th=4_38_39

: 2016-01-27, 22:05
autor: Citizen Kane
Dla mnie 25g Marynki na godzinę w 20 litrowej warce, to nie jest mocno goryczkowe piwo.

: 2016-01-27, 22:07
autor: Legion
Jeśli nie zobaczysz przepisu, szczególnie jak chmielić to niewiele pomoże Ci wiedza o ilości chmielu w zestawie.

: 2016-01-27, 22:09
autor: Citizen Kane
Zawsze też można sypnąć mniej i w następnej warce skorygować po swojemu.

: 2016-01-27, 22:14
autor: zbynek
No tak, wszystko zależy od tego co kto lubi. Gdyby to było piwo w stylu pilzner, dałbym dwa razy tyle na goryczkę. Ale piwo jasne, górnej fermentacji, już by mi nie pasowało z taką goryczką. Kolega pisał, że nie lubi mocnej goryczki, więc niejako wczułem się w jego kubki. :wink:

: 2016-01-27, 22:23
autor: darekint
Wydedukowałem to sobie w oparciu o inne przepisy, że pierwszy na początku, a drugi na 10min. przed końcem. Nie sprecyzowałem ale miałem na myśli, że jak zamówię po 100g. każdego to wystarczy mi na 2 pierwsze warki. Ale chyba faktycznie chyba zamówię zestawy z opisem. Zbynek wyczułeś o co mi kaman.

: 2016-01-27, 22:23
autor: Citizen Kane
Te kubki, to dość szybko ewoluują jak się swoje piwo warzy...

Zerknąłem na zestawy sklepowe... Polski lager, którego to właśnie dzisiaj poczyniłem - 20g Marynki. Pilzner bohemski - 45g Marynki. O ile w tym drugim goryczka jest już na wyższym poziomie, to w tym pierwszym jest symboliczna (wedle moich kubków ;-) ).

Edyta: pamiętaj, że jeśli chodzi o goryczkę, to chmieli się nie sumuje. Ten dodawany na końcu jest na aromat.