Strona 4 z 4

: 2016-02-15, 20:12
autor: seneka
Legion to prawda pod warunkiem że nie jest to amerykańska pszenica :D Co do zapachu i w ogóle poziomu trawiastości goryczki spróbuj piwo przed refermentacją i 2 tyg później i poczujesz różnicę :D

: 2016-02-15, 21:36
autor: Legion
Odniosłem się do posta kolegi w którym pisze co warzył, wstawił linka do hefe-weizena.

: 2016-03-07, 21:52
autor: darekint
Dzisiaj zlewałem na cichą moją 3 warkę a i z rozpędu zdezynfekowałem butelki co by zabutelkować pszenicę warzoną 14.02. Jakieś 2 dni temu zauważyłem białą plamkę pływającą po powierzchni ale pomyślałem że to drożdże. Wyłowiłem to, okazało się że pływały w balonie 2 :( w dotyku to takie papierowe domyślam się że to pleśń. Piwo w smaku fajne ale chyba to w kanał bo nic z tego już chyba nie będzie? Jak w kanał to balon po za oxy trzeba jakoś szczególnie dezynfekować? Na razie nie przelewałem tego, z powrotem zakorkowałem. Trochę szkoda ale nie zamierza darmo się też o robić. Mam lać w kanał?

: 2016-03-07, 22:28
autor: Legion
Nie lej w kanał, butelkuj lub keguj i szybko spijaj.
Zdarza się.

: 2016-04-26, 22:33
autor: darekint
No to zasmakowałem w domowych piwach, zrobiłem 6 warek, dwie pierwsze już popijam :D . Właśnie przygotowuję listę zakupów i jednym z następnych ma być American Pale Ale. Piwo ma mieć umiarkowaną goryczkę i smaki żywiczno-cytrusowe. Na goryczkę myślę dać Mosaica lub Simco a na aromat Citrę. Mam już duży garnek więc warki będą pełnowymiarowe 20l. Podpowiedzcie koledzy jakie dać proporcje, może coś innego zasugerujecie? Zakupy obejmują też Kolscha ale tu już mniej więcej wiem co kupię chociaż jestem otwarty na sprawdzone recepty i chętnie wysłucham podpowiedzi. Zamawiam też słód wędzony torfem (ale to nie ten dział :lol: ).

: 2016-05-01, 11:01
autor: adasmin
Ja przestałem liczyć warki po 50tce, zależy co ci smakuje, ja lubie pilsy i wędzone podwójnie chmielone :D

: 2016-05-01, 17:26
autor: darekint
Generalnie to odkrywam dopiero piwny świat. Do tej pory to Perła niepasteryzowana, był okres że perła export mi smakowała, kiedyś grolsz. Lubię piwa co po otwarciu pachną gańdzią :wink: ale takich ostatnio nie spotykam no i to dolniaki a lodówki na razie nie planuję instalować. Smakują mi górniaki w belgijskich klimatach i pszeniczne. W ramach eksperymentów kupuję różne piwa by poznać style i zaintrygowało mnie APA Żywiec więc pomyślałem ze może coś takiego też sobie uwarzę.

: 2016-11-24, 11:47
autor: olga.lab
Chciałabym kupić mężowi coś na start na święta, co polecacie na początek?

: 2016-11-24, 16:22
autor: Interceptor
To zależy, czy na początku będzie chciał pójść na łatwiznę :) i robić z ekstraktów słodowych, czy zacierać słód. Czy macie w domu już odpowiedni garnek? 30L+ .

: 2016-11-25, 17:50
autor: BaldMan
Wow, taki prezent to ja rozumiem, a nie kolejny krawat czy woda po goleniu :D Jeśli mąż lubi dobre piwo i zna się na rzemieślniczych, to zestaw piwowarski będzie strzałem w dziesiątkę. Wszystko zależy od tego, ile Pani chce wydać $$$. Zestaw zacierno-warzelny z garnkiem, pojemnikiem fermentacyjnym, filtratorem, kapslownicą, surowcami i drobnymi akcesoriami kosztuje ok. 350 zł (chłodnica to większy wydatek). Ale jeśli mąż nigdy nie miał do czynienia z piwowarstwem, to na początek można kupić zestaw Minibrowar z brewkitem za ok. 200 zł.

Re: Początek

: 2021-05-06, 14:05
autor: Citizen Kane
Jak pogoda nie pozwala, to można dolniaki w lodówce fermentować.

Re: Początek

: 2021-05-06, 21:56
autor: jakis1234
Słusznie, za 50 zł kupiłem małą lodówkę, taką na jeden fermentor, dorobiłem sterownik temperatury i mogę o każdej porze roku robić dowolną warkę :)