Jakie drożdże do 40 Blg?
Jakie drożdże do 40 Blg?
Witam.
Znajomy odgrzebał starą recepturę Polskiego piwa - nie znam nazwy ale potrzebuje drożdży piwowarskich które pociągną z 40 Blg.
Jakieś propozycje?
Znajomy odgrzebał starą recepturę Polskiego piwa - nie znam nazwy ale potrzebuje drożdży piwowarskich które pociągną z 40 Blg.
Jakieś propozycje?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 3 razy.
Prawdopodobnie chodzi o Jopejskie Niewiele pomogę, bo na drożdżach piwnych nie znam się, ale być może potrzebne będa drożdże winne, tak jak wymieniono w poniższym artykule:
http://piwnyrap.pl/171214piwo-jopejskie/
http://piwnyrap.pl/171214piwo-jopejskie/
Zgadza się dzięki tak to nazwa tego piwa. W zasadzie to nie głupi pomysł ale poczekam jeszcze na wyrocznie @Zbynka i nie tylko
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jopejskie było historycznie robione na dzikusach, i taki charakter powinno zachować. Jak się kto uprze to i w sklepie kupi
http://cml.dokuro.org/beer/index?search ... f7998763ea
http://cml.dokuro.org/beer/index?search ... f7998763ea
Pozdrawiam, Sławomir
Że co niby jest fantazją?
http://podchmieleni.pl/2016/02/06/piwo- ... b-gdanska/
http://podchmieleni.pl/2016/02/06/piwo- ... b-gdanska/
Pozdrawiam, Sławomir
Ale wracając do początku, Jopejskie było na dzikich drożdżach, to daje pewne walory, których nie uzyskasz niczym innym. Na drożdżach winnych tego nie uzyskasz. Całkiem niedawno w Polsce prawdziwe Jopejskie było odtwarzane i wyszło poprawne, chciałoby się powiedzieć "stylowe"jurii pisze:WL poleca je też do miodów, ja na nich robiłem miód z blg 34 i ruszyły, dociągnął do 6.panta_rei pisze:Ale przy 40°Blg, albo i sporo więcej, mogą w ogóle nie wystartować Poza tym to przecież winne drożdże.
Jak ktoś chce zrobić Jopejskie to niech zrobi je takie jak powinno być, jak chce zrobić jakieś piwo 40°Blg, to niech robi na czymkolwiek, i droga w kierunku miodowych drożdży jest słuszna, ale to już nie będzie oryginał
Może się przyda wątkotwórcy
http://blog.kopyra.com/index.php/2015/0 ... usz-wenta/
Pozdrawiam, Sławomir
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości