Strona 1 z 1

Jakie drożdże do 40 Blg?

: 2016-03-16, 21:21
autor: 98%
Witam.
Znajomy odgrzebał starą recepturę Polskiego piwa - nie znam nazwy ale potrzebuje drożdży piwowarskich które pociągną z 40 Blg.
Jakieś propozycje?

: 2016-03-16, 21:34
autor: markus383
Prawdopodobnie chodzi o Jopejskie ;) Niewiele pomogę, bo na drożdżach piwnych nie znam się, ale być może potrzebne będa drożdże winne, tak jak wymieniono w poniższym artykule:

http://piwnyrap.pl/171214piwo-jopejskie/

: 2016-03-16, 21:38
autor: 98%
Zgadza się dzięki tak to nazwa tego piwa. W zasadzie to nie głupi pomysł ale poczekam jeszcze na wyrocznie @Zbynka i nie tylko ;)

: 2016-03-16, 23:39
autor: Citizen Kane
Cóż to za piwo?

: 2016-03-16, 23:48
autor: magas
Opis chyba łamie wszystkie przepisy piwowarstwa.

: 2016-03-17, 15:42
autor: panta_rei
Jopejskie było historycznie robione na dzikusach, i taki charakter powinno zachować. Jak się kto uprze to i w sklepie kupi ;-)
http://cml.dokuro.org/beer/index?search ... f7998763ea

: 2016-03-18, 11:57
autor: adasmin
Ja myśle że to fantazja :lol:

: 2016-03-18, 13:31
autor: panta_rei

: 2016-03-18, 19:57
autor: jurii

: 2016-03-18, 22:33
autor: panta_rei
Ale przy 40°Blg, albo i sporo więcej, mogą w ogóle nie wystartować ;-) Poza tym to przecież winne drożdże.

: 2016-03-19, 07:17
autor: markus383
Szczególnym znawcą nie jestem, ale zrobiłbym to na taki sposób, że najpierw zacząłbym fermentację winnymi, tak, żeby BLG zeszło do "normalnego poziomu"(ok 20BLG), a później dokończyłbym drożdżami piwnymi. Chociaż mógłby być problem z już wytworzonym alkoholem :/

: 2016-03-19, 07:31
autor: jurii
panta_rei pisze:Ale przy 40°Blg, albo i sporo więcej, mogą w ogóle nie wystartować ;-) Poza tym to przecież winne drożdże.
WL poleca je też do miodów, ja na nich robiłem miód z blg 34 i ruszyły, dociągnął do 6.

: 2016-03-19, 23:39
autor: panta_rei
jurii pisze:
panta_rei pisze:Ale przy 40°Blg, albo i sporo więcej, mogą w ogóle nie wystartować ;-) Poza tym to przecież winne drożdże.
WL poleca je też do miodów, ja na nich robiłem miód z blg 34 i ruszyły, dociągnął do 6.
Ale wracając do początku, Jopejskie było na dzikich drożdżach, to daje pewne walory, których nie uzyskasz niczym innym. Na drożdżach winnych tego nie uzyskasz. Całkiem niedawno w Polsce prawdziwe Jopejskie było odtwarzane i wyszło poprawne, chciałoby się powiedzieć "stylowe"
Jak ktoś chce zrobić Jopejskie to niech zrobi je takie jak powinno być, jak chce zrobić jakieś piwo 40°Blg, to niech robi na czymkolwiek, i droga w kierunku miodowych drożdży jest słuszna, ale to już nie będzie oryginał ;-)
Może się przyda wątkotwórcy
http://blog.kopyra.com/index.php/2015/0 ... usz-wenta/