Jakie drożdże do 40 Blg?

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Jakie drożdże do 40 Blg?

Post autor: 98% » 2016-03-16, 21:21

Witam.
Znajomy odgrzebał starą recepturę Polskiego piwa - nie znam nazwy ale potrzebuje drożdży piwowarskich które pociągną z 40 Blg.
Jakieś propozycje?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 3 razy.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-03-16, 21:34

Prawdopodobnie chodzi o Jopejskie ;) Niewiele pomogę, bo na drożdżach piwnych nie znam się, ale być może potrzebne będa drożdże winne, tak jak wymieniono w poniższym artykule:

http://piwnyrap.pl/171214piwo-jopejskie/

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2016-03-16, 21:38

Zgadza się dzięki tak to nazwa tego piwa. W zasadzie to nie głupi pomysł ale poczekam jeszcze na wyrocznie @Zbynka i nie tylko ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-16, 23:39

Cóż to za piwo?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6975
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-03-16, 23:48

Opis chyba łamie wszystkie przepisy piwowarstwa.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2016-03-17, 15:42

Jopejskie było historycznie robione na dzikusach, i taki charakter powinno zachować. Jak się kto uprze to i w sklepie kupi ;-)
http://cml.dokuro.org/beer/index?search ... f7998763ea
Pozdrawiam, Sławomir

adasmin
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-04-05, 14:40

Post autor: adasmin » 2016-03-18, 11:57

Ja myśle że to fantazja :lol:

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2016-03-18, 13:31

Pozdrawiam, Sławomir

jurii
90%
90%
Posty: 642
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2016-03-18, 19:57


Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2016-03-18, 22:33

Ale przy 40°Blg, albo i sporo więcej, mogą w ogóle nie wystartować ;-) Poza tym to przecież winne drożdże.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez panta_rei, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Sławomir

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-03-19, 07:17

Szczególnym znawcą nie jestem, ale zrobiłbym to na taki sposób, że najpierw zacząłbym fermentację winnymi, tak, żeby BLG zeszło do "normalnego poziomu"(ok 20BLG), a później dokończyłbym drożdżami piwnymi. Chociaż mógłby być problem z już wytworzonym alkoholem :/

jurii
90%
90%
Posty: 642
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2016-03-19, 07:31

panta_rei pisze:Ale przy 40°Blg, albo i sporo więcej, mogą w ogóle nie wystartować ;-) Poza tym to przecież winne drożdże.
WL poleca je też do miodów, ja na nich robiłem miód z blg 34 i ruszyły, dociągnął do 6.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2016-03-19, 23:39

jurii pisze:
panta_rei pisze:Ale przy 40°Blg, albo i sporo więcej, mogą w ogóle nie wystartować ;-) Poza tym to przecież winne drożdże.
WL poleca je też do miodów, ja na nich robiłem miód z blg 34 i ruszyły, dociągnął do 6.
Ale wracając do początku, Jopejskie było na dzikich drożdżach, to daje pewne walory, których nie uzyskasz niczym innym. Na drożdżach winnych tego nie uzyskasz. Całkiem niedawno w Polsce prawdziwe Jopejskie było odtwarzane i wyszło poprawne, chciałoby się powiedzieć "stylowe"
Jak ktoś chce zrobić Jopejskie to niech zrobi je takie jak powinno być, jak chce zrobić jakieś piwo 40°Blg, to niech robi na czymkolwiek, i droga w kierunku miodowych drożdży jest słuszna, ale to już nie będzie oryginał ;-)
Może się przyda wątkotwórcy
http://blog.kopyra.com/index.php/2015/0 ... usz-wenta/
Pozdrawiam, Sławomir

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości