Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
juziu
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2017-08-31, 15:58
Lokalizacja: Elbląg

Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: juziu » 2018-04-21, 11:54

Chciałem się z Wami podzielić przepisem na kurczaka pieczonego w piekarniku na butelce piwa. Robiłem go już 3 razy i bardzo wszystkim smakował, więc może ktoś z Was też zechce spróbować i sobie coś takiego zrobi w domu :)

1. Kurczaka dokładnie myjemy. Potem czekamy aż wyschnie, a żeby było szybciej osuszamy np. ręcznikiem papierowym.
2. Potem przygotowujemy marynatę. Ja robiłem ją z łyżki sosu sojowego, dodawałem łyżkę miodu, słodką paprykę (da ładny kolor i smak) i ząbek startego czosnku, no i oczywiście kilka łyżek wody.
3. Teraz nacieramy marynatą naszego ptaka
4. Zanim nasz kurczak trafi do piekarnika, musi nasiąknąć marynatą, więc wstawiamy go do lodówki na minimum 3 – 4 godziny.
5. Teraz przechodzimy do piwa :) Wkładamy butelkę do wody, po czym jak naklejki odmokną zrywamy je. Otwieramy butelkę i zlewamy jedną szklankę.
6. Teraz nabijamy kurczaka na butelkę – oczywiście szyjka musi być na górze ;)
7. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni i teraz uwaga. Jeżeli kurczak waży 1 kg, to pieczemy go 1 godzinę, jeżeli 1,5 kg to 1,5 godziny - czyli wszystko zależy od rozmiarów :) W piekarniku ustawiamy termoobieg. Pamiętajmy, aby co 20 – 30 min polewać kurczaka piwem (tym co nalaliśmy do szklanki).

Na blachę piekarnika możemy dodatkowo poukładać jakieś warzywa, wtedy można je podać razem z kurczakiem.

Polecam :)

Jak macie jakieś pytania to piszcie ;)
Ostatnio zmieniony 2018-04-21, 12:12 przez juziu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
90%
90%
Posty: 506
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: fuutro » 2018-04-21, 12:12

Pozostałą część piwa zostawiamy w butelce czy dokonujemy przelewu "własnego" ? ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
juziu
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2017-08-31, 15:58
Lokalizacja: Elbląg

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: juziu » 2018-04-21, 12:18

Zostawiamy dla kurczaka ;)

Piwo będzie się pienić i rozlewać po kurze :)

Kielnia
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-04-21, 15:44

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: Kielnia » 2018-04-21, 16:00

Specjalnie dla tego wątku postanowiłem się w końcu zalogować na forum, bo odwiedzam już dawno, ale jakoś tak nie był okazji :D

Bo kiedyś coś takiego robiłem, ale kompletnie mi nie wyszło. Kurczak się bardzo spiekł, a piwo nie chciało się pienić i w ogóle to nie dało się tego zjeść. Nie wiem co źle robiłem.

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 790
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: Doody » 2018-04-21, 16:46

Ja często "nadziewałem" kurczaka na butelkę w połowie zalaną zwykłą wodą. Parująca woda nawilża kurczaka. Ale sposób z piwem lub winem może dostarczyć fajnych posmaków.
Ostatnio zmieniony 2018-04-21, 17:55 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
juziu
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2017-08-31, 15:58
Lokalizacja: Elbląg

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: juziu » 2018-04-21, 17:03

Kielnia pisze:
2018-04-21, 16:00
Bo kiedyś coś takiego robiłem, ale kompletnie mi nie wyszło. Kurczak się bardzo spiekł, a piwo nie chciało się pienić i w ogóle to nie dało się tego zjeść. Nie wiem co źle robiłem.
A miałeś włączony termoobieg w piekarniku? Następnym razem dosyp trochę soli do piwa.

Kielnia
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-04-21, 15:44

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: Kielnia » 2018-04-21, 17:39

Nie mam termoobiegu, ale włączyłem grill, bo myślałem, że będzie bardziej chrupiąc mięso i pewnie za bardzo spiekłem :(

Awatar użytkownika
juziu
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2017-08-31, 15:58
Lokalizacja: Elbląg

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: juziu » 2018-04-21, 18:01

funkcja grilla pozwala na uzyskanie dań zapieczonych (chrupiące na powierzchni) i jednocześnie upieczonych w środku. Grill powinien być stosowany tylko dla określonych potraw oraz przez ściśle określony czas. W przeciwnym razie przygotowywana potrawa będzie zbyt twarda i spieczona.
cytat z rankingu na stronie: http://www.strefa-zakupowa.pl/rankingi/ ... piekarnik/

Już chyba wiesz dlaczego. Poza tym pewnie za długo trzymałeś tego kurczaka w piekarniku :D

A do tego piwa dosyp trochę soli.
Doody pisze:
2018-04-21, 16:46
Ja często "nadziewałem" kurczaka na butelkę w połowie zalaną zwykłą wodą. Parująca woda nawilża kurczaka. Ale sposób z piwem lub winem może dostarczyć fajnych posmaków.
Dobry pomysł z tą wodą. Jeszcze nie próbowałem czegoś takiego :)

A tutaj znalazłem jeszcze film, ale do kurczaka włożono ... puszkę piwa.
https://www.youtube.com/watch?v=HM9JvXwl97U

Awatar użytkownika
ogurek
60%
60%
Posty: 274
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: ogurek » 2018-04-22, 00:12

Hit naszego akademika, tylko zazwyczaj butelka była już pusta ;)
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1575
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: zbyszko » 2018-04-22, 20:32

A kto myje piekarnik po takim kuraku?
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 790
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: Doody » 2018-04-22, 20:54

Wystarczy na najniższym poziomie umieścić blaszkę zalaną wodą, a wszystko co skapnie z kurczaka spadnie właśnie do wody. Sprzątania jest zdecydowanie mniej.
Pozdrawiam
Darek

hela91
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2020-01-30, 12:23

Re: Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu

Post autor: hela91 » 2020-01-30, 12:26

co do kurczaka, to ja lubię wędzony :D
może ktoś z Was będzie chciał skorzystać z ciekawego przepisu :)
O wędzeniu kurczaka :)
https://www.smokehouses.eu/poradnik/jak ... -kurczaka/

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości