Marynata do mięsa.

Czyli coś na ząb...
oner
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
Lokalizacja: Roztocze

Marynata do mięsa.

Post autor: oner » 2020-05-27, 17:48

Ponieważ jest to forum o tematyce alkoholowej, oto mój przepis na marynatę. Nastaw, który już jest przerobiony przez drożdże, doprawiamy przyprawami: czosnek rozgnieciony lub pokrojony w plasterki, cebula (posiekana grubo), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, kolendry, liść laurowy, tymianek, szczypta cukru i troszkę octu jabłkowego. Zagotować i ostudzoną marynatą zalać mięso, w moim przypadku w kamiennym garnku, na następny dzień obrócić mięso. Po dwóch dniach mięso jest gotowe. Następnie pieczenie lub duszenie. Robiłem w ten sposób dziczyznę, karkówkę, szynkę i schab wieprzowy.
Smacznego!

Awatar użytkownika
NeRWuS
70%
70%
Posty: 308
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Marynata do mięsa.

Post autor: NeRWuS » 2020-05-27, 17:53

Ja głównie do marynaty do dziczyzny daję na 1kg mięsa około 35ml alkoholu (o mocy około 60% albo po prostu 25ml spirytusu lub 50ml alkoholu 40%). Dzięki temu mięso jest dużo bardziej rozpadające się - z tego co mi teść tłumaczył jak był na jakimś szkoleniu - alkohol wnika w mięso, a podczas obróbki termicznej gdy alkohol paruje, to by się wydostać "rozrywa" włókna i dzięki temu mięso jest lepsze w smaku - ale stosuję tylko do dziczyzny - nie próbowałem na mięsie wołowym czy wieprzowym.
A co do wykorzystania nastawu niejako podobnie do "solanki" by mięso sobie w nim leżało, to pierwsze słyszę. Postaram się kiedyś wykorzystać to - odleję sobie trochę nastawu i na próbę wsadzę jakiś mniejszy kawałek :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości