Jak zrobić wiejską szynkę wędzoną?

Czyli coś na ząb...
BrandonLuis
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2020-09-01, 19:00

Jak zrobić wiejską szynkę wędzoną?

Post autor: BrandonLuis » 2020-09-01, 19:23

Tu jest problem kupiłem szynkę w małej ubojni i nie wiem od czego zacząć.
Jeden gościu kazał mi ją na szprycować? Jedni mówią chemią, inny zrobić solankę. Fajnie by było gdyby zacni znawcy tej sztuki zdradzili co nieco !!!
Trzeba jeszcze owędzić ale czym i ile czasu " GŁOWA BOLI " - jak to zrobić?

kwik44
100%
100%
Posty: 1543
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Jak zrobić wiejską szynkę wędzoną?

Post autor: kwik44 » 2020-09-01, 20:28

Proponuję zacząć pytać na https://wedlinydomowe.pl/forum/ . Dam od razu linka, żebyś nie musiał/a swojego wklejać ;P

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Re: Jak zrobić wiejską szynkę wędzoną?

Post autor: Frog » 2020-09-16, 20:33

kwik44 :oki Plaga jakaś? :shock:

pluton
80%
80%
Posty: 448
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak zrobić wiejską szynkę wędzoną?

Post autor: pluton » 2021-12-01, 19:37

BrandonLuis pisze:
2020-09-01, 19:23
Trzeba jeszcze owędzić ...
Porada, żeby spojrzeć na forum wędliniarskie jest 100% słuszna. Tam należy zaczynać.
Ja niestety dawno tam nie byłem i muszę nadrobić braki.
Jednak stamtąd, i ogólnie z różnych żródeł, zapamiętałęm, że temat
wędzenia jest traktowany bardzo sztampowo.
Nie pamiętam polskiej 'publikacji' ( fora, YT) na temat poprawnej konstrukcji dymogeneratora,
a zwłaszcza na temat eliminacji szkodliwych substancji z dymu.
Pierwsze szynki za płoty - uwędź według przepisu, który jakoś cię przekonuje,
a potem kolejno rozgryzaj zagadnienia przypraw, solanek, soli peklowej i - na co uczulam -
konstrukcji wędzarni.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Dudasz
60%
60%
Posty: 256
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jak zrobić wiejską szynkę wędzoną?

Post autor: Dudasz » 2023-03-02, 20:58

Witam.
Kilka wędzenń mam już za sobą. Także mogę się podzielić.
Ja osobiście pekluję "na sucho". Musiał bym zajrzeć do zeszytu po przepis, ale wychodzi ok pół kilo soli+50g peklosoli + główka czosnku + zioła do smaku.
Peklujemy minimum tydzień, co dwa dni obracając mięso i zlewając nadmiar wody. Po 2 takich obrotach mięso nie puszcza już wody.
Ja pekluję nawet 2 tygodnie.
Zaletą peklowania na sucho jest to, że nie trzeba przeprowadzać wstępnego suszenia, co ma miejsce po wyjęciu z solanki.
Wędzę w beczce stalowej 200/250L z tunelem ok 1m.
Wędzenie rozpoczynamy od nagrzania beczki (wędzarni) rozpalając w beczce małe ognisko. Dopiero po wstępnym rozegraniu beczki rozpalamy ogień przed tunelem (prawa fizyki, ciepłe idzie do góry, ciąg prze tunel a nie "na zad") :roll:
No i ja wędzę dymem o temperaturze około 60°C przez jakieś 8 godzin, po czym na godzinkę zwiększam temperaturę.
Zaznaczam, że wędzić należy jednakowej wielkości kawałki, gdyż będą równo "dochodzić". Ja wędzę kawałki około 0,7-1kg.
Pozdrawiam,
Dudasz. :jude
Załączniki
IMG_20230302_205426.jpg
IMG-20210410-WA0000.jpg
IMG-20210410-WA0001.jpg

kwik44
100%
100%
Posty: 1543
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Jak zrobić wiejską szynkę wędzoną?

Post autor: kwik44 » 2023-08-09, 23:53

Have fun ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości