Sos pieprzowy do mięsiwa i nie tylko.

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
magas
101%
101%

Sos pieprzowy do mięsiwa i nie tylko.

Post autor: magas » 2025-08-24, 21:53

Jest tu jakiś kucharz, albo ktoś kto się specjalizuje w sosie z marynowanego zielonego pieprzu ? Nie szukam kogoś kto teraz wygoogluje przepis na francuski sos pieprzowy, a kogoś kto to robi od dawna, kogoś kto wie co to Pepe Verde , gdzieś daję dupy, a to https://www.karointhekitchen.com/dodatk ... do-stekow/ czy inne filmiki sam potrafię znaleźć.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%

Re: Sos pieprzowy do mięsiwa i nie tylko.

Post autor: Twonk » 2025-08-28, 10:12

Pytanie co ci tam nie wychodzi? Odniosę się do przepisu, który podałeś.

Ja ten sos robię do polędwicy wołowej (a raczej razem z nią). Mąkę używam tylko do lekkiego oprószenia kawałków polędwicy. Podkreślam lekkiego. Używam tylko masła (może być klarowane). Uwielbiam oliwę ale nie tutaj. Nie daję szalotki ale za to dodaję 2 duże łyżki musztardy dijone. Żeby śmietana się nie zważyła to najpierw daję musztardę, później śmietanę (słodką i tłustą) a na koniec wywar wołowy i redukuję. Przy czym jak pisałem robię to razem z mięsem więc kolejność mam taką: masło, obsmażam mięcho na duzym ogniu z 2 stron (krótko), dodaję brandy i odpalam, jak odparuje to daję pieprz (tylko odcedzony nie lubię zgniecionego), dalej musztarda i za pierwszym razem idzie połowa śmietany i wywaru i mieszam. Krótko obgotowuję mięso z 2 stron (my lubimy takie średnio krwiste). Wyjmuję mięso. Idzie reszta śmietany i wywaru. Redukuję (wolę taki lekko gęstawy sos). Mięso z powrotem do sosu na 10 sekund. I na talerz. Chyba nigdy nie robiłem samego sosu. Trzeba by spróbować bo w sumie do grillowanej wołowiny też będzie spoko...

Mnie taki smakuje - nie wiem co tobie nie pasuje w tym co robiłeś. No i nie jestem zawodowym kucharzem. Kiedyś taki sposób znalazłem na jakiejś, włoskiej chyba, książce kucharskiej.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%

Post autor: magas » 2025-08-30, 18:28

Dzięki, już znalazłem przyczynę, wychodziło mi smacznie, ale nie tak jak chciałem, robiłem na różne sposoby, a to z zasmażką a to bez, raz z winem białym wytrawnym innym razem paliłem koniakiem, a i palone koniakiem i podlane lekko winem i mimo że super to dalej mi cos nie grało, pierwszym czynnikiem był sam pieprz to jednak Peper Verde ma to coś, choć Figaro i El Godo też się nadają, głównym jednak czynnikiem był rosół, dla mnie bulion to bulion a tu było to coś, już nawet kostka mięsna zamiast zwykłego rosołku polepszyła ale tu bardziej miał być pieczeniowy, kolega Analityk powtarzał mi ciągle demi glace, demi glace, ale on sam gotuje godzinami, a później mrozi, a ja nie mam na to czasu zwykły z knora demi glace pokazał jakie to ważne dla takich co szukają dziury w całym.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%

Post autor: Twonk » 2025-08-30, 19:39

To super. A jaki zielony pieprz używasz? Masz może linka?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%

Post autor: magas » 2025-08-31, 14:08

Pierwszy kupiłem Figaro, jest miękki i ma taką nutkę, jakby posmak czegoś czego nie szukałem już mi to cos z tyłu smakuje bo przywykłem https://allegro.pl/oferta/figaro-pieprz ... R6EALw_wcB , później był El Godo, też miękki bez tej dziwnej nutki, ale najlepszy jest ten https://allegro.pl/oferta/caber-pepe-ve ... d6b4c698ad , dużo twardszy mimo solanki i jak je jem tak po kuleczce najfajniejszy, tyle że dziś myślę że to zły bulion sprawił że szukałem błędnie w pieprzach przyczyny, plus jest taki że teraz temat mam rozłożony na czynniki pierwsze.

ODPOWIEDZ