Strona 4 z 4

: 2010-03-23, 09:17
autor: banan
Ja też trochę daję dymku z jałwca smak pozostaje taki sam jak bez jałowca :slinka troszkę tylko inaczej pachnie wiem że są w sprzedaży dodatki do jałowcowej ale nigdy nie przerabiałem tematu. :nie_wiem

: 2010-03-23, 18:55
autor: kowal_86_86
w takim razie kolejnym razem spróbuje z jałowcem , bo to było wędzone samym drewnem olchowym . Jak szynunie się zapeklują to postaram się pokazać .
W jaki sposób szprycujecie i peklujecie szynki? U mnie jest gotowany wywar z przypraw do tego woda z peklosolą robiona na jajko i tym szprycuje . Potem wszystko pekluje się w reszcie tej zalewy w kamiennych garnkach ok 3 tygodnie i do wędzarni.
pozdrawiam

: 2010-03-24, 21:54
autor: yaco26
Ja robię podobnie z tym wywarem, następnym razem będę próbował zrobić ekstrakcje spirytusową na mniejszej partii szynki zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Co do szprycowania to większość pewnie czerpie z forum "zadymiaczy", ja robię po swojemu
ważne żeby smakowało mi i bliskim.
We wtorek wędzę oby nie padało :)

: 2010-03-26, 20:52
autor: pols34
no z tym smakowwało bliskim to najwiekszy problem tym co zadymiaja smakuje swoje prawie wszystko co zadymią :lol: z tymi bliskimi juz jest trudniej :o

: 2010-03-27, 20:23
autor: yaco26
Niestety u mię jest odwrotnie jestem bardziej krytyczny do tego co robię w każdej dziedzinie czy to alkohol czy piwo a wędzonki zwłaszcza.Takie sado-maso osobiste :D.
Bałaganiarz dążący do perfekcji, chyba trochę to przewrotne :)

: 2010-03-27, 21:39
autor: Astemio
Witam!
Co do jałowca - jak o tym nie zapomnę na jesieni, to zbieram szyszeczki i suszę.
Dodaję potem do peklowania, daje to bardzo przyjemny smaczek.
Tym razem zabrakło i kupiłem w torebce, w sklepie - chyba Kamis.
Teraz oddają, co mają najlepszego.
A do paleniska też wrzucam trochę jałowcowych gałązek.

: 2010-07-09, 18:28
autor: M
To i ja się pochwalę swoim ostatnim wędzeniem
Tu przed
Obrazek
a tu po akcji, w ostatniej chwili zrobione :D
Obrazek
Pozdrawiam!

: 2010-07-10, 00:15
autor: adwokat
Witam.

Jak na moje oko, to powieszone...

Grunt, żeby smaczne było :)

: 2010-07-10, 12:13
autor: gigant
gdzie w lubelskim łapie się takie sznurówki ?

: 2010-07-10, 14:32
autor: juru
kolego M ktoś Ci chyba zapier....ł połowę lewej rybki-nie zauważyłeś ???? :slinka
pozdro

: 2010-07-10, 17:29
autor: bnp
pewnie na zalewie Zemborzyckim bo na Bugu i na Wieprzu takich nie ma :wink:

: 2010-07-10, 18:18
autor: M
No wędzenie do końca nie wyszło, bo to był mój pierwszy raz :oops: i miałem zły przepis :wall .
Zdjęcia są po wędzeniu.
Następnym razem będzie ok. bo już ze specjalistami skonsultowałem.
Co do tego gdzie się takie łapie to nie wiem bo to prezent, i jak to mówią darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.
Inną sprawą jest, że dobry wędkarz nigdy Ci nie powie gdzie jest dobre łowisko, bo jak wszyscy się dowiedzą to już można tam nie jeździć.
Następna produkcja prawdopodobnie wkrótce i mam nadzieję, że bardziej udana.
A tu bardziej udana produkcja
Obrazek
Cwaniak nie peklowany 8)
Pozdrawiam!