Ciasto na pizz'ę

Czyli coś na ząb...
furman

Post autor: furman » 2012-07-13, 21:02

W sumie mam gres polerowany. Czytałem ze kamień 2 cm po rozgrzaniu w pikarniku ( 25 minut w 250. Stopniach ) pieczę pizzę w 7 minut bez przypalen. A te formy silikonowe ? Korzysta ktoś do pizzy?

looq1
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2009-10-18, 14:51

Post autor: looq1 » 2012-07-13, 21:42

3 cm płyta z granitu wycięta na wymiar piekarnika sprawdza się idealnie. Ciasto po 12 min jest idealnie upieczone i dla mnie najważniejsze że suche od spodu. A kosztowało mnie to cztery własnej roboty piwka u znajomego pomnikarza.

Awatar użytkownika
bastek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2008-01-04, 10:52
Lokalizacja: Łódź

Post autor: bastek » 2012-07-14, 11:59

Witam.
Finalizuję właśnie większy temat z kamieniarzem. Przy okazji dokłada mi płytę granitową do piekarnia w gratisie.
Na jedną rzecz zwrócił mi uwagę. Granit musi stygnąć w sposób naturalny. Gwałtowne schłodzenie może go zamienić w kaszę.

Pozdrawiam.

bnp

Post autor: bnp » 2012-07-14, 13:43

I ja sobie chyba sprawię granit jako płytę do pieczenia pizzy. Mam jeszcze stary piekarnik na gaz bez termoobiegu i pieczenie pizzy to porażka.
Mam pytanie, jak przenosicie pizze na kamień ?

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-07-16, 15:44

Kamień z granitu jest zbyt jednolity i ścisły.
Powinien być zrobiony z materiału porowatego.Co widać na zdjęciach poniżej.
Ten z linku podanego wcześniej jest kamieniem idealnym, który stosują do wykładania pieców do pieczenia pizzy.
W naszych warunkach tę rolę dobrze spełnia cegła szamotka.
Do wkładania pizzy do pieca używam piekarską łopatkę do wkładania pizzy.
Jest to łopatka oryginalna od znajomego Pizzaiolo z Włoch.
Jest idealna - ciasto się nie przykleja.
Strugana ręcznie z jednego kawałka deski.
Załączniki
Kamień do pieczenia pizzy przygotowany do pieczenia.Widoczne ślady używania..jpg
Pizza w piecu po upieczeniu.jpg
Pizza po wyjęciu z pieca - na łopacie .jpg
Pizza po wyjęciu z pieca.jpg
Ta sama pizza .jpg
Pizza na ciepło.jpg
pizza na zimno 1.jpg
pizza na zimno 2.jpg

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-07-16, 17:31

Też mam taki kamień jak Kolega lesgo58. Wart każdej wydanej złotówki.

furman

Post autor: furman » 2012-09-06, 15:08

Panowie zakupiłem taki kamień i naprawdę polecam. Pizza wychodzi znakomita. O niebo lepsza.

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-10-31, 23:41

A gdzie można nabyć go drogą kupna?
Albo możę nazwę tego cuda byście zdradzili, wówczas było by łatwiej :D,
bo przy tak enigmatycznych, wręcz zdawakowych, odpowiedziach, zaczynam mniemać, że ów kamień filozoficznym jest! :P

Kozak Mały
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-12-04, 18:50

Post autor: Kozak Mały » 2012-11-01, 00:00

Wpisz w gooogle "kamień do pizzy", "pizza stone" albo "kamień do pieczenia pizzy" i masz cały szereg adresów, opisów, przepisów i co tam jeszcze.


Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-11-01, 12:15

Od tej pory jak kupiłem ten kamień to najlepszą pizzę jem w domu :-).

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-11-03, 11:01

Rozmawiałem wczoraj z mistrzem kucharskim, jakie podłoże ma piec do wypieku pizzy i dowiedziałem się, że profesjonalne piece są wyposażone w nazwyklejszy szamot piecowy, więc nie musi się stosować żadnych czarodziejskich kamieni :lol: , by w domu cieszyć się profesjonalnie wykonanym ciastem!
Płytka szamotowa o wymiarach 235x140x35mm kosztuje, w Castoramie, ok. 3zł, sześć wystarczy na piekarnik.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-11-03, 11:15

Gdybyś czytał uważnie posty powyżej to na górze strony w moim poście zaznaczyłem :
...W naszych warunkach tę rolę dobrze spełnia cegła szamotka...
W ten sposób oszczędziłbyś sobie fatygi chodzenia po piekarniach. I już dawno piekłbyś na szamotce :mrgreen:
A nie na siłę udowadniał , że kamień który stosuję ja i wielu innych kolegów jest tylko "kamieniem filozoficznym" bądż "czarodziejskim".
A to po prostu kamień wycięty z żużlu powulkanicznego .
Ot cała tajemnica "kamienia filozoficznego".

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-11-04, 10:13

To, że pisałeś o cegle szamotce, to nie umkneło mojej uwadze, a będąc w pizzerii zapytałem znajomego szefa kuchni, co i jak, więc nie na siłę starałem się udowodnić, że czarne jest białe a białe czarne ( jak pewien klasyk).
Wystarczyło napisać Kolego:
A to po prostu kamień wycięty z żużlu powulkanicznego
I było by po sprawie 8)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości