Ciasto na pizz'ę

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Ciasto na pizz'ę

Post autor: kitaferia » 2008-10-06, 12:41

Załozyłem nowy temat abyście podzielili się jak robicie ciasto na pizz'ę, jakie dajecie dodatki, jak robicie sos, jak pieczecie itd...

Mój przepis:

Składniki:
1. Pół szklanki letniej wody
2. Łyżka oliwy z oliwek lub oleju
3. Łyżeczka soli
4. Łyżeczka cukru
5. Mąka Luksusowa Typ 550
6. 1/4 kostki drożdży

Sposób przyrządzenia:

Cukier do wody, potem drożdze - czekam aż drożdże ruszą. Do miski mąka, sól i oliwa i zaczyn drożdżowy, maki tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk. Potem dobre wyrobienie ciasta - musi być elastyczne - "nie glina". 20 min na wyrośnięcie, potem rozwałkowuje cienko ciasto ( grubośc ciasta to ok. 3 mm) po brzegach grubiej ok. 5 mm.

Sos:

Pomidory bez skórki (lub własny przecier), 1/2 kostki bulionowej, sól i pieprz do smaku, bazylia, oregano, łyżeczka lub 2 koncentratu pomidorowego, mała cebulka (czasami ząbek czosnku). Mieszam wszystkie składniki w małym garnku, podgrzewam.
Tym sosem smaruje ciasto.

Dodataki jak to lubi :)

Piczenie: piekarnik nagrzany do temp. max - chyba to jest 250°C, czas 6-7 min.

Jest to pizza na cienkim cieście, bo taką preferuję.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
APiMEK
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-05-26, 16:06
Lokalizacja: uckie

Post autor: APiMEK » 2008-10-06, 22:47

Rewela mój syn już się cieszy. Powiedział że sprawdzi i napiszemy jak smakowało.
pozdrawiamy APIMEk i Syn
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie
absolutnie wszystko o niczym.

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2008-10-07, 12:16

@kitaferia
dzięki za przepis.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-07, 12:59

@bnp

Dawaj ten swój przepis na pizz'ę na drożdżach piwnych :)
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-07, 14:12

czekaj, muszę zrobić żonie jedzenie bo zaraz wraca z roboty i będzie zła że cały dzień spędziłem przy kompie i piwie
(ale ze mnie pantofelek :oops: )

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-07, 14:15

Moja też zaraz wraca z pracy, ale obiad mam gotowy :D No to już 2 pantofelki na forum :D
A ja cały dzień spędziłem przy kompie :)
Pozdrawiam

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2008-10-07, 14:16

widzę, że sami swoi.
:mrgreen:

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-07, 15:11

Ciasto robię podobnie jak ty, tylko do zaczynu dodaję jeszcze parę łyżek mąki aby drożdże szybciej ruszyły i przyzwyczaiły się do środowiska. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objętość 1 raz, następnie dodaję mąkę sól i oliwę/olej. Ciasto wygniatam do momentu aż nie klei się do ręki. Z ciasta robię kulkę i kładę na posypaną mąką deskę do krojenia, przykrywam ciasto ścierką. Odstawiam do wyrośnięcia.
Smaruję olejem specjalną blachę do pieczenia pizzy, na której rozciągam dłońmi ciasto (można rozwałkować). Odstawiam na 5 min do wyrośnięcia.
Na taki placek robię sos. Koncentrat pomidorowy mieszam z ziołami( świeżą bazylią, tzn mrożoną, majerankiem, tymiankiem słodką papryką itp) i oliwą. Całość rozprowadzam po cieście zostawiając ok 2 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach.

Dodatki to wedle upodobania,
pamiętać trzeba aby wcześniej pieczarki posiekać i dobrze posolić aby puściły wodę (inaczej mówiąc aby się zeszczały :mrgreen: )

Najpierw na sos dajemy ser. najlepiej jako bazę dać mozzarellę a do tego inne sery, dopiero później inne dodatki. Pamiętamy aby nie nawalić dużo składników bo to już nie pizza tylko zapiekanka :!:

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku aż do momentu gdy się upiecze :mrgreen:

Ile czasu ?

to różnie bywa 7-20 minut

dodam na koniec że pizza nie wyjdzie dobra w zwykłym piekarniku :cry:

Jako namiastka prawdziwego pieca to termoobieg i teflonowa tacka do pieczenia pizzy


A tamten placek zrobiłem na gęstwie piwnych bo skończyły mi się piekarniane. Ciasto rosło nieco dłużej ale była naprawdę ciekawa w smaku.

następnym razem zrobię fotorelację z przebiegu wypieku

smacznego

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-07, 15:18

Ogólnie pizzę powinno się piec krótko ale w wysokiej temp. Niestety zwykłe piekarniki to max 250°C.

Tą specjalna płytką do pieczenia pizzy mnie zaciekawiłeś, jest to w marketach?.

Smarowałeś kiedyś blachę olejem, ale teraz posypuję z sitka cieniutko mąką - rada znajomego włocha - nigdy nie przywarło od tej pory i nie przypala się.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-07, 15:33

Taca kupiona w "Kerfur" za ok 20 zł

najlepiej zrobić jeszcze podkładkę pod blachę aby był przewiew pod spodem tacki. Pizza piecze się równomiernie i nie spieka od spodu.
Załączniki
blacha pizzy.jpg
Ostatnio zmieniony 2008-10-07, 15:38 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2008-10-07, 15:35

no chyba sam coś upiekę
:P

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-07, 15:46

bnp pisze: najlepiej zrobić jeszcze podkładkę pod blachę aby był przewiew pod spodem tacki. Pizza piecze się równomiernie i nie spieka od spodu.
Piekę na takiej kratce od piekarnika, więc prześwity są.

Dzięki za namair na tackę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-10-07, 19:36

Witam swojsko sie zrobiło .. i ja swoje "98groszy " wtrącę .
chyba nikt nie ma tylu "bryknięć " pizzy na raz w porównaniu do bryknięć tych własciwych - no pomijam tutaj "moją zawodową kolumnę " - co ją widać z a4 - kto był ten wie ten zrozumie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

ja jak robię pizzę to jak w hurtowni - 14 - 20 blach o wymiarach 35 / 30 cm.

ciasto tak robię :

mąka 1-2 kg
1/2 szkalnki ciepłego mleka
1/2 szkalni wody
2-3 łyżki oliwy z oliwek
drożdże suszone ( NIE AKTYWNE :mrgreen: )2 -4 szt DR. OETKERA ( 1 paczka na 500g mąki )
szczypta soli
dużo serca :wink: .

rozpuszczam - "uwadniam " drożdże w ciepłym mleku , w tym czasie
"rozrabiam" ( bo jak jż wejdę do kuchni to "siwy" dym ) znaczy zarabiam ciasto
mąka + woda + oliwa - tak jak Koledzy ciasto mięciutkie .
przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miesjce .

dodatki to już wg. uznania papryka , kukurydza dobre salami ( ale raczej nie z L***A - znaczy osła ) ,pieczarki , cebula itp.... .

sos uważam że najlepszy prosty
koncentrat pomidorowy pudliszki ( oczywiscie swój najlepszy :wink: ) - rozmieszac z woda dodac "zielska " - pychota .

po wyrośnięciu ciasto powinno być jak hydra - ucinam kawałem na blachę a ono ( reszta ) odrasta i tak w nieskończoność - no przesadziłem - kończy się przy -pomiądzy 15 - 18 blachą :mrgreen: .

rozwałkuję według gustów małożwiny , dzieci , teśowiej ( też coś tak skapnie :wink:)
lub gości - sosik na cisto , potem kolejność ważna :

1) ser
2) pieczarki
3) reszta - taki "artystyczny nieład "

czemu kolejność ważna - bo jak się da ser na końcu( na sam "wierch" ) to podczas kęsów śćiąga się cały ser z pizzy .

piekę , wyciągam piwo z lodówki i pizze z piekarnika praktycznie jednym ruchem ręki
bo lodówka graniczy z piekarnikiem wiec "architekt spisał się na 5+" ( nawet półka z piwem jest na wysokości piekarnika ) .

delektuję się swojskimi smakami .

smacznego :mrgreen:

pozdrawiam
98%

kornik
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-01-09, 13:55

Post autor: kornik » 2008-10-08, 10:35

Witajcie!
Przy wyrabianiu ciasta dodajcie troszkę ziół prowansalskich lub specjalnych do pizzy.
Po upieczeniu rewelacja. Można jeść bez dodatków tylko z aromatyzowaną oliwą.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-09, 06:27

robiłem juz wielokrotni pizze ale ciasto mi zawsze smierdziało drożdzami a w pizzerii nigdy nie czułem, jak sie pozbyc tego zapaszku? drożdży daję 3gna kg mąki - wychodzi mi ciasta na 3-5 blach.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości