Szybki kurczak

Czyli coś na ząb...
llor
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2008-10-04, 13:50

Szybki kurczak

Post autor: llor » 2008-10-10, 22:15

przepis na kurczaka:

nogi z kurczaka(udka),
olej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

wszystko wymieszać marynować kilka godzin
- najlepiej potrzymać przez noc w marynacie
a potem
UPIEC W RĘKAWIE DO PIECZENIA
Ja daje 6 szt. i piekę w 180st.C wychodzi pycha,
najważniejszy rękaw wszystko zostaje w środku, można go kupić prawie w każdym spożywczaku POLECAM DO WSZELKICH NAPOI

Awatar użytkownika
rudysteffan
40%
40%
Posty: 95
Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: rudysteffan » 2008-10-10, 22:32

Jak kurczak to w cieście!

Piersi kurzęce kroimy w paski centymetrowej grubości, solimy, pieprzymy za przeproszeniem. Równocześnie robimy ciasto jak na naleśniki, tylko bez dodatku cukru, dość słone(nawet bardzo słone) z duuużą ilością przypraw, wedle gustu(pieprz, papryka, zioła prowansalskie i co tylko w rękę wpadnie). Wrzucamy pokrojone kawałki kury do ciasta a następnie smażymy pojedynczo w głębokim oleju, jak frytki. Uwaga, może dość mocno pryskać!

Do tego polecam sos czosnkowy - pół ząbka czosnku starte na drobnej tarce, rozgniecione albo inaczej rozdrobnione wrzucamy do małego jogurtu naturalnego. Do tego dwie łyżeczki majonezu, szczypta soli czosnkowej i pieprzu.

Mmm... I zimny browarek :]

Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-10-10, 22:33

Witam ja natomiast słyszaem o kurczaku "na piwie" - bierze się puszke piwa , otwiera i "nabija " ( jak L***A) tak że kurvczak stoi / siedzi / no jest nadziany na puszkę i wklada się go do piekarnika .............. i piecze - puszka oczywiśc otwarta z piwem ..........

ale lepiej wychodzi z własnym butelkowanym - otwieramy butelke nabijamy przyprawionego kurczak i wstwiamy do piekarnika ... .

wszystko zasłyszane / przeczytane na forach kulinarnych - ktoś potwierdzi to praktycznie ??


pozdrawiam
98%

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-10-10, 23:26

Nz zaprzyjaźnionym forum jest przepis na golonki pieczone na butelkach. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1565
Pozdrawiam.

rw26ppp
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-06-21, 18:38

Post autor: rw26ppp » 2008-10-11, 00:07

Jeżeli szybko to np. ćwiarteczki (niekoniecznie) i nie mylić z gorzałką przyprawiamy wegetą, ja dodaję jeszcze delikat do mięs i innych potraw, można dodać przyprawę do kurczaka (każdy wg. gustu) oczywiście cebulkę w talarkach i czosnek. (Zacytuję Kuronia " nie ma dobrej kuchni bez czosnku") i wróciłem tak jak kiedyś się robiło do prodiża. Szybko sprawnie smacznie.
Pozdrawiam Robert.

Awatar użytkownika
Andrzej D.
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-07-29, 18:18

Post autor: Andrzej D. » 2008-10-11, 00:27

JanK pisze:Nz zaprzyjaźnionym forum jest przepis na golonki pieczone na butelkach. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1565
Pozdrawiam.
Polecam :)
P.S. kurczak też wychodzi rewelacyjny, mięsko jest soczyste
nakupiłem cukru i pędzę do domu :)

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-11, 01:34

Dzisiaj jadłem "mam pomysł na..." i właśnie tego kurczaka z rękawa. Naprawdę szybko i łatwo. Marynata dobra rzecz, ale tutaj wychodzi dobry smak bez niej. Dobra rada -
dwadzieścia minut przed końcem pieczenia w rękawie przeciąć rękaw i piec normalnie, aby wyszła chrupiąca skórka.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-10-11, 10:58

Tofi pisze:Dobra rada -
Druga Dobra Rada (przeżycia własne):
Na samym początku należy w rękawie zrobić maluteńką dziurkę bo bez tego rękaw nam eksploduje, folia z rękawa szczelnie oblepi kawałki kurczaka i będzie wyglądało jak półprodukt do odgrzania w mikrofali serwowany w przydrożnych barach.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-11, 17:31

Muszę się z tobą nie zgodzić - te worki do pieczenia w których robiłem nie pękały, pęczniały ale nie pękały. Są ona na tyle elastyczne że potrafią dużo znieść. Jak by nie było kurczaki nie fermentują :D

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-10-12, 09:11

Jednak strzeżonego Pan Bóg strzeże jak powiedziała zakonnica zakładając prezerwatywę na gromnicę.
Mi jak coś może pęknąć to z pewnością pęknie i dla tego nie używam prezerwatyw chociaż czasem się tak ch..... czuję, że mógłbym się cały zapakować w to wdzianko.
A wczoraj przekonałem się jaka moc drzemie w moim umyśle. Normalnie mogę zabić i to o tak z marszu:
Podczepialiśmy prasę do ciągnika i musiałem przynieść klucz z domu. Wychodzę z domu, schodzę po chodach i próbuję obejść ciągnik z przodu. I prawie się udało. Na przeszkodzie stanął ładowacz czołowy od niedawna zamontowany na ciągniku. I przywaliłem mu czołowo, z marszu na szczęście w płaską blachę ale tak, że kolega w ciągniku poczuł a następnie zaniemówił.
No teraz to już mi nikt nie podskoczy.
Może i jakieś twórcze pomysły się pojawią. Niepokoi mnie tylko, że guz jest trochę jak by za mały a za to moja własna dolna szczęka ugryzła mnie w język i w górną wargę :shock:

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-12, 13:37

Mnie z marszu to jedynie prawo drogowe stanęło na przeszkodzie, a dokładniej zakaz skrętu w lewo, żaden z kolegów tego nie poczuł ale znak zakołysał się jak kosze w NBA. A co do gromnic i niepokalanego poczęcia, to naprawdę, te woreczki na kurczaka są tak zrobione że nie pękną, mało tego, od temperatury są bardziej plastyczne.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-10-12, 21:15

Czyli musiałem trafić na falsyfikat woreczka bo mi akurat pękł i "pięknie" kurczaka zafoliował.
Ja już się nie dziwię różnym rzeczom, które wokół mnie się dzieją.

:D

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-14, 05:11

@winiarek
moze kupies woreczek do kurczaka na wynos - po pieczeniu sam sie pakuje ;)

cemik1

Post autor: cemik1 » 2008-10-15, 14:20

Jeżeli na szybko, to proponuję zmodyfikowany przepis na tego w cieście:
Ciasto: białka, mąka ziemniaczana, sos sojowy lub maggi, pieprz, łyżka wódki.
W takim cieście moczyć pokrojone wzdłóż w wąskie paski kurze lub indycze piersi i smażyć na głębokim tłuszczu. Całość trwa 10-15min.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-15, 15:57

na urozmaicenie i "uchrupowienie panierki/ciasta" dobrze nadaja sie chipsy, a przepis banalnie prosty
mietolic paczke chipsow az do uzyskania wystarczajaco drobnej konstystencji, nastepnie otworzyc paczke i dodac zawartosc do panierki
panierka wychodzi lepsza jak na bulce tartej

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości