Dorsz na parze z sosem rdzawym

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Dorsz na parze z sosem rdzawym

Post autor: Ostoja » 2008-10-18, 12:18

Dorsz na parze z sosem rdzawym
wg Roberta Makłowicza
________________________________________
składniki:

800gr filetów z dorsza
sok z 1 cytryny

sos:
1 żółtko
1/2 łyżeczki chili lub cayenne w proszku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki octu winnego
szklanka oleju słonecznikowego lub arachidowego
szczypta szafranu, sól
_________________________________________

Filety z dorsza skropić sokiem a cytryny, gotować na parze
pod przykryciem ok. 20 minut. Zrobić sos do ryby: do miski
wbić żółtko, dodać rozgnieciony z solą czosnek, ocet,
chili oraz szafran. Chwilę ucierać, wlewać po kropli olej
i ucierać dalej, aż sos nabierze konsystencji majonezu.
żółtko można zastąpić kromką bagietki namoczonej
w mleku i odciśniętej, wówczas należy użyć znacznie mniej
oleju, ok. 5-6 łyżek. Rybę podawać z sosem i białym
pieczywem

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość