Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym

Post autor: kitaferia » 2008-10-20, 15:05

Teraz coś po chińsku :)

Sos słodko-kwaśny:
Składniki:
1. Cukier (słodkość wedle gustu - musi równoważyć kwaśność i ostrość)
2. Ocet winny jasny lub jabłkowy 3 łyżki (ale tak wogóle to jak komu pasuje na kwaśność)
3. Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
4. Imbir mielony 1 łyżka
5. Sól i pieprz do smaku
6. Czosnek (jak ktos nie lubi, nie jest obowiązkowy)
7. Cebula szalotka lub czerwona
8. Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
9. Sos sojowy 1 łyżka
10. Oliwa 3 łyżki
11. Ananas w zalewie kawałki - puszka
12. Chili do smaku.

Olej podgrzewamy, szklimy cebulkę (drobno pokrojoną) i czosnek, potem zalewę z ananasa i ananas (kawałki drobno krojone). Następnie koncetrat pomidorowy, cukier do smaku, przyprawy do smaku, sos sojowy i na końcu mąkę ziemniaczną rozrobioną w zalewie ananasowej. Cały czs mieszamy i próbujemy na swój smak.
Sos mamy gotowy.

Teraz ciasto:

1. 1 jajko
2. Pół szklanki maki pszennej
3. Pół szklanki mąki kukurydzianej
4. Łyżeczka soli
5. Łyżeczka proszku do pieczenia
6. 5 łyżek wiórków kokosowych
7. 5 kropli aromatu kokosowego
8. Mleko


Robimy ciasto blenderując składniki - ciasto ma byc dość gęste.


Piersi z kurczaka kriomy na małe kawałki, marynujemy w sosie sojowym ciemnym z chili.

W garczku z sitkiem jak do frytek podgrzewamy olej. Maczamy kwałki kurczaka w cieście i smażymy aż do zarumienienia na bardzo rozgrzanym oleju.

Podajemy z ryżem gotowanym w bulionie drobiowo -warzywnym z dodatkiem kurkumy i odrobiny szafranu.
jako sałatke podajemy albo kiszoną kapustę z oliwą, sosem sojowym i cukrem, lub kapustę pekińską z porem i jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i pieprzem.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość