Gołąbki we włoskiej kapuscie

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Gołąbki we włoskiej kapuscie

Post autor: Ostoja » 2008-10-22, 21:18

Wg Piotra Bikonta

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej (im młodsza, tym lepsza)
1 kg wieprzowiny "od szynki"
1 czerstwa lub sucha bułka
1/2 szklanki mleka
2 cebule, natka pietruszki
3 pomidory
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
2 jajka
1 łyżka gęstej smietany
200 g wędzonego boczku
1/2 l bulionu
sól, pieprz, 3 łyżki oliwy

Z kapuścianej głowy odkroić wierzchnie liście (nie wyrzucać!) i ostrym nożem wyciąć głąb,
nie naruszając liści. Całą główkę włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 5 minut.
Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć. Bułkę namoczyć w mleku. Drobno posiekać cebulę i natkę pietruszki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Połowę marchewki, pietruszki i selera pokroić w zapałkę, resztę zetrzeć na tarce. Do mięsa wbić jajka, dodać odciśniętą bułkę, starte jarzyny,cebulę, natkę pietruszki i śmietanę. Wymieszać rękami na masę, przyprawić do smaku.. Kapustę rozebrać na liście, ostrym nożem zniwelować zgrubiałe unerwienie. Nakładać farsz na liście i zawijać jak inne gołąbki. W dużym garnku z grubym dnem ułożyć pokrojony w plastry boczek, przysypać równomiernie jarzynami i na nich ułożyć gołąbki. Na wierzchu położyć pomidory, zalać bulionem i przykryć surowymi liśćmi wierzchnimi. Polać oliwą, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika (180 st. C). Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i wstawić z powrotem na dodatkowe 15 minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
________________
Pozdrawiam Ostoja

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości