Ruskie

Czyli coś na ząb...
bnp

Ruskie

Post autor: bnp » 2008-11-11, 21:00

Panowie, niby proste i objedzone ale jednak wspaniałe i smaczne.
Z czym jecie ruskie pierogi ?
Ja trwałem 20 lat w przekonaniu że ruskie je się ze skwarkami lub z kwaśną śmietaną(Lubelszczyzna).
Jednak na studiach jak obok ruskich dałem 3 łyżki śmietany to współlokatorowie popukali mnie w głowę co ja robię. Jednak gdy spróbowali to nie mogli wyjść z podziwu. Od tej pory jedzą z kwaśna śmietana.
Ja preferuję pewną modyfikację, ruskie polewam tłuszczem i zesmażonym boczkiem z cebulką , do tego daję 3-4 łyżki śmietany, którą obsypuję łyżeczką pieprzu. (nie czuć ostrości bo substancje powodujące pikantność rozpuszczają się w tłuszczu)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-11, 21:07

Chyba to wstyd, ale jak zyje nie jadłem ruskich pierogów. Słyszałem o nich nie raz, ale nigdy nie jadłem jeszcze. Może czas to zmienić.... :D
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-11, 21:16

@kitaferia

a ja jak żyję to nie słyszałem aby ktoś nie jadł ruskich pierogów :shock:

chyba Ci wyślę w paczce :lol:
spróbuj ale nie tych ze sklepu bo możesz się zrazić
są przepyszne

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2008-11-11, 21:18

@ Kitaferia

Wiesz, w pełni rozumiem Twoje patriotyczne podejście do sfery kulinariów ale nie przeginaj.
Zamów sobie dużą porcję ruskich, polej topioną słoninką z cebulą i zjedz za nasze zdrowie.
Nie pożałujesz a przy okazji dokopiesz Ruskim w ten 11 listopada.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 21:26 przez Paluch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-11, 21:25

Jestem ciekaw tej potrawy, ale u mnie w rodzinie nikt takich nie robił, w knajpie też nigdy nie zdecydowałem sie zamówić. Nie miałem okazji poprostu ich jeść. Wiem mniej więcej co to za pierogi, ale w gebie nie miałem :D

Dawajcie przepis, sam zrobię :D

A jak Moja Kobieta się przed chwilą zdziwiła, że nie jadłem nigdy.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2008-11-11, 21:29

do tego się nie dotykam,
mistrzynią jest moja babcia i mama, podpytam o przepis i dam na forum

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-11, 21:31

Wypytaj dokładnie o przepis, aby mi radzieckie nie wyszły ;) :D
Pozdrawiam

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2008-11-11, 21:35

Jak będziesz je gotował w hydrazynie (ciekłe paliwo rakietowe) to na pewno wyjdą radzieckie.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-11-11, 22:34

Pierogi "ruskie" są potrawą znaną w Polsce i wschodnich terenach przygranicznych - błędem jest przypisywanie tych pierogów Rosji, gdzie tak naprawdę ta potrawa jest nawet mało znana

Tak to już jest że często typowo Polskie potrawy noszą zagraniczne nazwy
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-11, 22:39

No to racja, placek po węgiersku nie ma nic wspólnego z węgrami, widziałem kiedyś program w tv o tym. Tak samo ryba po grecku i śledź po żydowsku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2008-11-11, 22:51

Oraz fasolka po bretońsku :slinka

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-11-11, 22:55

U nas dosyć często robimy pierogi ruskie. Kryśka jest wręcz uzależniona od nich i trzeba chować :mrgreen: .
Jutro zapodam przepis.
Jemy je klasycznie ze śmietaną, my ze śmietaną 18%.
Równie dobre są oczywiście ze skwarkami i tłuszczem z nich wytopionym oraz z cebulką podsmażaną w tym tłuszczu ze skwarkami.
Mi bardzo smakują posypane papryką chili, lekko skropione octem i olejem i do tego śmietana - na Ukrainie zajadałem się pielmienami tak przyprawianymi - rewelacja, z tym że w pielmienach farszem jest mięso z przyprawami.
Bardzo dobre są też zaraz wyciągnięte z wody, bez śmietany, "kradzione" z miski przed podaniem do stołu.

:slinka

Winiarek

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2008-11-12, 04:05

Kitaferia

Spróbuj też pierogów odsmażanych na drugi dzień. Tak, aby skórka się zrumieniła na brązowo. Polane skwareczkami z cebulką są wyśmienitym daniem. Ja wolę takie odsmażane niż świeże.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

franu
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-05-05, 17:02

hmm...

Post autor: franu » 2009-07-23, 16:19

no a przepis dzie????????

errorexe1929
101%
101%
Posty: 110
Rejestracja: 2008-07-30, 19:32
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: errorexe1929 » 2009-07-23, 16:52

Witam ja zawsze robię tak
Ciasto: jak na każde inne pierogi
Farsz:
1 Cześć ziemniaków
2/3 części białego sera
1/3 części podsmażonej cebulki
sol pieprz

wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, dalej postępujemy jak z każdymi innymi pierogami

P.S
Ja zajadam pierogi ze śmietanką bądź z magą (o dziwo bardzo dobre)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości