Ruskie
Ruskie
Panowie, niby proste i objedzone ale jednak wspaniałe i smaczne.
Z czym jecie ruskie pierogi ?
Ja trwałem 20 lat w przekonaniu że ruskie je się ze skwarkami lub z kwaśną śmietaną(Lubelszczyzna).
Jednak na studiach jak obok ruskich dałem 3 łyżki śmietany to współlokatorowie popukali mnie w głowę co ja robię. Jednak gdy spróbowali to nie mogli wyjść z podziwu. Od tej pory jedzą z kwaśna śmietana.
Ja preferuję pewną modyfikację, ruskie polewam tłuszczem i zesmażonym boczkiem z cebulką , do tego daję 3-4 łyżki śmietany, którą obsypuję łyżeczką pieprzu. (nie czuć ostrości bo substancje powodujące pikantność rozpuszczają się w tłuszczu)
Z czym jecie ruskie pierogi ?
Ja trwałem 20 lat w przekonaniu że ruskie je się ze skwarkami lub z kwaśną śmietaną(Lubelszczyzna).
Jednak na studiach jak obok ruskich dałem 3 łyżki śmietany to współlokatorowie popukali mnie w głowę co ja robię. Jednak gdy spróbowali to nie mogli wyjść z podziwu. Od tej pory jedzą z kwaśna śmietana.
Ja preferuję pewną modyfikację, ruskie polewam tłuszczem i zesmażonym boczkiem z cebulką , do tego daję 3-4 łyżki śmietany, którą obsypuję łyżeczką pieprzu. (nie czuć ostrości bo substancje powodujące pikantność rozpuszczają się w tłuszczu)
@ Kitaferia
Wiesz, w pełni rozumiem Twoje patriotyczne podejście do sfery kulinariów ale nie przeginaj.
Zamów sobie dużą porcję ruskich, polej topioną słoninką z cebulą i zjedz za nasze zdrowie.
Nie pożałujesz a przy okazji dokopiesz Ruskim w ten 11 listopada.
Pozdrawiam
Wiesz, w pełni rozumiem Twoje patriotyczne podejście do sfery kulinariów ale nie przeginaj.
Zamów sobie dużą porcję ruskich, polej topioną słoninką z cebulą i zjedz za nasze zdrowie.
Nie pożałujesz a przy okazji dokopiesz Ruskim w ten 11 listopada.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 21:26 przez Paluch, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem ciekaw tej potrawy, ale u mnie w rodzinie nikt takich nie robił, w knajpie też nigdy nie zdecydowałem sie zamówić. Nie miałem okazji poprostu ich jeść. Wiem mniej więcej co to za pierogi, ale w gebie nie miałem
Dawajcie przepis, sam zrobię
A jak Moja Kobieta się przed chwilą zdziwiła, że nie jadłem nigdy.
Dawajcie przepis, sam zrobię
A jak Moja Kobieta się przed chwilą zdziwiła, że nie jadłem nigdy.
Pozdrawiam
Pierogi "ruskie" są potrawą znaną w Polsce i wschodnich terenach przygranicznych - błędem jest przypisywanie tych pierogów Rosji, gdzie tak naprawdę ta potrawa jest nawet mało znana
Tak to już jest że często typowo Polskie potrawy noszą zagraniczne nazwy
Tak to już jest że często typowo Polskie potrawy noszą zagraniczne nazwy
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
U nas dosyć często robimy pierogi ruskie. Kryśka jest wręcz uzależniona od nich i trzeba chować .
Jutro zapodam przepis.
Jemy je klasycznie ze śmietaną, my ze śmietaną 18%.
Równie dobre są oczywiście ze skwarkami i tłuszczem z nich wytopionym oraz z cebulką podsmażaną w tym tłuszczu ze skwarkami.
Mi bardzo smakują posypane papryką chili, lekko skropione octem i olejem i do tego śmietana - na Ukrainie zajadałem się pielmienami tak przyprawianymi - rewelacja, z tym że w pielmienach farszem jest mięso z przyprawami.
Bardzo dobre są też zaraz wyciągnięte z wody, bez śmietany, "kradzione" z miski przed podaniem do stołu.
Winiarek
Jutro zapodam przepis.
Jemy je klasycznie ze śmietaną, my ze śmietaną 18%.
Równie dobre są oczywiście ze skwarkami i tłuszczem z nich wytopionym oraz z cebulką podsmażaną w tym tłuszczu ze skwarkami.
Mi bardzo smakują posypane papryką chili, lekko skropione octem i olejem i do tego śmietana - na Ukrainie zajadałem się pielmienami tak przyprawianymi - rewelacja, z tym że w pielmienach farszem jest mięso z przyprawami.
Bardzo dobre są też zaraz wyciągnięte z wody, bez śmietany, "kradzione" z miski przed podaniem do stołu.
Winiarek
-
- 101%
- Posty: 110
- Rejestracja: 2008-07-30, 19:32
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam ja zawsze robię tak
Ciasto: jak na każde inne pierogi
Farsz:
1 Cześć ziemniaków
2/3 części białego sera
1/3 części podsmażonej cebulki
sol pieprz
wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, dalej postępujemy jak z każdymi innymi pierogami
P.S
Ja zajadam pierogi ze śmietanką bądź z magą (o dziwo bardzo dobre)
Ciasto: jak na każde inne pierogi
Farsz:
1 Cześć ziemniaków
2/3 części białego sera
1/3 części podsmażonej cebulki
sol pieprz
wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, dalej postępujemy jak z każdymi innymi pierogami
P.S
Ja zajadam pierogi ze śmietanką bądź z magą (o dziwo bardzo dobre)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości