Chleb w jajku
Chleb w jajku
Witam kucharzyć lubię , eksperymentować również - podaję prosty sprawdzony przepis z czasów studenckich - gdzie jak wiadomo oszczędzało się na jedzeniu a nie na ... "pędzeniu "
któremu z nas w gospodarstwie domowym nie pozostaje resztka chleba ???? i właśnie chodzi tutaj o to aby "główny składnik" był kilku dniowy 2-3 dniowy .
składniki :
kilkudniowy chleb - zdecydowanie kromki chleba
- olej do smażenia ( tak aby "pływał " na patelni ale nie było go za dużo )
- 2 -3 jaka
- sól / pieprz
- kilka plasterków sera - "wersja full wypas "
rozbijamy jaja roztrzepujemy je dodajemy soli i pieprzu .
Na rozgrzaną patelnię kładziemy uprzednio zamoczone z dwóch stron ( tak jak panierowanie kotletów ) kromki chleba po kilku minutach 1 - 2 obracany na druga stronę .
w wersji "full wypas" proponuję po odwróceniu kromki chleba położyć plasterek cienko ukrojonego sera 2 -3 mm i przykryć pokrywką patelnię na czas 1 minuty .
Po zdjęciu z patelni można konsumować - bardzo dobrze harmonizuje się z ketchupem bo nie jest mdłe( jak to w przypadku jajek ) .
"potrawa " ta jest bardzo syta - choć ja mogę to jeść bez opamiętania , cała istota w przyrządzaniu polega tylko i wyłącznie na tym że kromki chleba muszą być 2 - 3 dniowe z tego względu że świeże pieczywo błyskawicznie wchłania do środka jaja i wyjdzie nam bardziej grzanka niż chleb w jajku .
z serem smakuje wybornie - ser się ciągnie - dlatego nie należy kroić grubych plastrów bo ser się nie roztopi a kromka chleb może się mocno przypalić .
smacznego .
pozdrawiam
98%
któremu z nas w gospodarstwie domowym nie pozostaje resztka chleba ???? i właśnie chodzi tutaj o to aby "główny składnik" był kilku dniowy 2-3 dniowy .
składniki :
kilkudniowy chleb - zdecydowanie kromki chleba
- olej do smażenia ( tak aby "pływał " na patelni ale nie było go za dużo )
- 2 -3 jaka
- sól / pieprz
- kilka plasterków sera - "wersja full wypas "
rozbijamy jaja roztrzepujemy je dodajemy soli i pieprzu .
Na rozgrzaną patelnię kładziemy uprzednio zamoczone z dwóch stron ( tak jak panierowanie kotletów ) kromki chleba po kilku minutach 1 - 2 obracany na druga stronę .
w wersji "full wypas" proponuję po odwróceniu kromki chleba położyć plasterek cienko ukrojonego sera 2 -3 mm i przykryć pokrywką patelnię na czas 1 minuty .
Po zdjęciu z patelni można konsumować - bardzo dobrze harmonizuje się z ketchupem bo nie jest mdłe( jak to w przypadku jajek ) .
"potrawa " ta jest bardzo syta - choć ja mogę to jeść bez opamiętania , cała istota w przyrządzaniu polega tylko i wyłącznie na tym że kromki chleba muszą być 2 - 3 dniowe z tego względu że świeże pieczywo błyskawicznie wchłania do środka jaja i wyjdzie nam bardziej grzanka niż chleb w jajku .
z serem smakuje wybornie - ser się ciągnie - dlatego nie należy kroić grubych plastrów bo ser się nie roztopi a kromka chleb może się mocno przypalić .
smacznego .
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 04:55 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
robiłem chleb w jajku od niepamiętnych czasów ale z serem spróbowałem dopiero dziś mniamw wersji "full wypas" proponuję po odwróceniu kromki chleba położyć plasterek cienko ukrojonego sera 2 -3 mm i przykryć pokrywką patelnię na czas 1 minuty .
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
robiłem kiedyś zmodyfikowana wersję ów pysznego przepisu ,w kromce za pomocą szklanki na środku wycinałem dziurę w środek szło jajeczko,powstaje coś a'la jajko sadzone na chlebie.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Ja wspominam swoje lata dzieciństwa kiedy babcia stary prawie przyschnięty chleb parowała i w jajku otulała.Mnie wystarczył parowany i przypieczony - mniam.
Dziś pewnie koń by się ośmiał jak bym swoim dzieciom coś takiego zaserwował.Takie kawały chleba są obecnie wyrzucane do śmietnika - echh.(ale nie u mnie)
Dziś pewnie koń by się ośmiał jak bym swoim dzieciom coś takiego zaserwował.Takie kawały chleba są obecnie wyrzucane do śmietnika - echh.(ale nie u mnie)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości