Sprawdzony przepis na chleb - Szukam
Sprawdzony przepis na chleb - Szukam
Szukam sprawdzonych przepisów na wypiek chleba w domu.
Tylko nie w maszynce do chleba, tylko w piekarniku lub piecu.
Jeśli zna ktoś sprawdzony przepis na smaczny chleb to prosze podać.
Tylko nie w maszynce do chleba, tylko w piekarniku lub piecu.
Jeśli zna ktoś sprawdzony przepis na smaczny chleb to prosze podać.
Pozdrawiam
Proponuję tą stronę http://chleb.republika.pl/
Minimum jakie jest Ci potrzebne do wypieku prawdziwego chleba to: zakwas, mąka pszenna 650, mąka żytnia 720, sól, woda, jakiś pojemnik do wyrabiania, ściereczka i piekarnik wyciągający 240 stopni. No jeszcze chęci do pracy i sporo czasu.
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli mieszkasz niedaleko to w czwartek będę piekł żytni chlebek.
Minimum jakie jest Ci potrzebne do wypieku prawdziwego chleba to: zakwas, mąka pszenna 650, mąka żytnia 720, sól, woda, jakiś pojemnik do wyrabiania, ściereczka i piekarnik wyciągający 240 stopni. No jeszcze chęci do pracy i sporo czasu.
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli mieszkasz niedaleko to w czwartek będę piekł żytni chlebek.
możesz przejrzeć dział na "wedlinach" http://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=43
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
A może taki chlebek, mojego pomysłu, wielokrotnie sprawdzony
0,5 kg mąki żytniej,
10 dag mąki kukurydzianej (można zamiast niej dodać dodać pszenną)
15 dag mąki pszennej
ok. 300 ml maślanki,
7 łyżek oleju,
1 łyżeczka soli
po garści pestek z dyni i płatków owsianych
oraz zaczyn: 2 dag drożdży + łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pszennej + pół szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki wyrobić jak zwykłe ciasto drożdżowe (jest trochę lepkie), odstawić do wyrośnięcia, uformować bochenek, posmarować wodą i posypać makiem.
0,5 kg mąki żytniej,
10 dag mąki kukurydzianej (można zamiast niej dodać dodać pszenną)
15 dag mąki pszennej
ok. 300 ml maślanki,
7 łyżek oleju,
1 łyżeczka soli
po garści pestek z dyni i płatków owsianych
oraz zaczyn: 2 dag drożdży + łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pszennej + pół szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki wyrobić jak zwykłe ciasto drożdżowe (jest trochę lepkie), odstawić do wyrośnięcia, uformować bochenek, posmarować wodą i posypać makiem.
już nawet się nie zastanawiaj i zmawiaj podpuszczkę http://www.allegro.pl/item495558616_pod ... kazja.html
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości