Serek wędzony

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-01-06, 22:26

w zasadzie każde będzie dobre (uznane za wędzarnicze) - górale najczęściej korzystają z buczyny ale i świerk się trafi :shock:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

franu
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-05-05, 17:02

Post autor: franu » 2009-01-11, 14:40

Na liściastym. Najlepiej na owocowym, chociaż ja wędze czasem na brzozowym i też jest mniam mniam

franu
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-05-05, 17:02

Post autor: franu » 2009-01-21, 16:50

Świerka nie polecam do wędzenia za bardzo ani sosny, bo się trochę bejcom odbija po tak wędzonym serku.

Pozdrówki
Ostatnio zmieniony 2009-01-21, 18:22 przez franu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
italodisco
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-01-05, 15:04
Kontaktowanie:

Post autor: italodisco » 2009-02-12, 17:13

Max temp wędzenia serków to 30 st.
mam w wędzarni dwa kanały jeden 3,5 metra drugi 70 cm do wedzenia zimnego i ciepłgo mogę również wędzic naraz przedzielając wędzarnię na pół - szeroki i krótki komin więc wędzenie w niej nawet przy wichurze nie jest problemem, palenisko do niej mam wewnątrz altanki, załadunek na zewnatrz , dwa termometry jeden w drzwiach drugi od strony altanki z alarmem temperatury. bardzo stabilna wedzarnia z dużą komora wędzarniczą .

Wędzę przewaznie bukiem, na koniec zawsze idzie czeresnia , lubie wyroby mięsne w odcieni czerwieni

Pozdrawiam Paweł

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość