SCHAB WIEPRZOWY - cały wachlarz przepisow i wykonać.

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

SCHAB WIEPRZOWY - cały wachlarz przepisow i wykonać.

Post autor: bodzio.1974 » 2009-01-23, 22:59

Lubię schab i jest dobry na odchudzanie.
Wszystko co jedliście w rodzinnym gronie to tu wpisujemy.
Pozdrawiam.Bogdan

[ Dodano: 2009-01-24, 14:16 ]
Moja żona robi dobry schab ze śliwką ale na razie ma kiepskie dni to i nic wam tu nie zapodam. :furious

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-01-24, 17:26

Schab ala wędliny parmeńskie.
Schab środkowy ze zdjętą błoną z wierzchu (mizdra) natarty mieszaniną soli i czosnku i obsypany zmieloną kolędrą wkładasz w brytwanne i na 10 dni do lodówki. Codziennie przekręcasz mięso. Po tym czasie, zdejmujesz z żony rajstopy. :mrgreen: Wkładasz schab w damskie podkolanówki, rajstopy, pończochy (4-5 warstw i mocno sznurujesz) Wieszasz taki pakunek na karniszu na 10 dni (okno najlepiej od północy). Po tym czasie wkładasz do lodówki na 10 dni. Jak jakoś wytrzmałeś ten miesiąc, wyjmyjesz schab z opakowania i się nim delektujesz (kroisz w cienkie plastry) oraz jesteś na siebie zły, że tak mało go zrobiłeś.
Soli ok. 40g na 1kg mięsa, czosnku tyle samo. Kolędry ile przykleisz.
Pozdrawiam

anulek
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2007-11-15, 20:35

Post autor: anulek » 2009-01-24, 21:01

:brawo :brawo :mrgreen:

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-24, 21:07

Witam

@JanK "
wkładasz w brytwanne i na 10 dni do lodówki. Codziennie przekręcasz mięso. Po tym czasie, zdejmujesz z żony rajstopy. :mrgreen:
kurcze ale Kolega musi mieć lodówkę :shock: :shock: mi jedynie wchodzi kurczak i dwie kaczki ..... żony nie wcisnę - a może by to jej dobrze zrobiło jakkby tak skruszała i pozwoliła od czasu do czasu na mały kieliszek przed snem ....

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-01-24, 21:21

Też bym chciał miec taką lodówkę : :cry: :cry: :cry:

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-05-28, 19:37

Tu macie super przepis.Jest robiony w ten sposób przez moją żonę,więc mogę spokojnie polecić.U nas na koniec jak już jest zimny posypuje go słodką papryką i znajomi są zdziwieni,że tak pięknie jest upieczony.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/socz ... _gotowany/
Ostatnio zmieniony 2009-05-28, 21:06 przez man111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-28, 20:10

Witam :shock: :shock: :shock: - gdzie ten przepis :?:

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-03, 22:30


Awatar użytkownika
Pablo Maximus
101%
101%
Posty: 125
Rejestracja: 2008-02-10, 23:40
Lokalizacja: z Podbeskidzia

Post autor: Pablo Maximus » 2009-06-04, 00:12

Składniki:
1kg schabu karkowego bez kości, 20 dag suszonych śliwek bez pestek,
2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki oleju, 1 szklanka, czerwonego wytrawnego wina, 2-3 goździki, sól, pieprz, imbir.
Wykonanie:
Śliwki sparzyć. Powidła wymieszać z 1 szklanką wina i szczyptą imbiru.
Schab umyć, rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem a następnie posmarować powidłami.
Kilka śliwek odłożyć, resztę ułożyć w trzech rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać nitką. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso i zrumienić. Razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, dodać goździki, wlać 3-4 łyżki wody i oprószyć pieprzem.
Piec ok.1 godziny w temperaturze 180stopni C, polewając sosem z pieczenia.
W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki i podlać resztą wina.

Polecam nacięcie środka schabu (aby powstała kieszonka) i upakowanie w tam suszonych śliwek. :slinka

qwertyalek
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2008-10-12, 21:36

Post autor: qwertyalek » 2009-06-04, 21:54

@JanK

Nie znam sie ale czy po 10 dniach to ten schab nie bedzie chcial uciec z tego zyrandola ? ;)
Chyba ze te przyprawy tak go konserwuja ?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-04, 21:57

E tam, to sprawdzony przepis, tak się robi schab.
Pozdrawiam

qwertyalek
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2008-10-12, 21:36

Post autor: qwertyalek » 2009-06-09, 10:06

Poniewaz lubie eksperymenty- schab a'la szynka parmenska nastawiony.
Zasypane sola i kolendra, wstawione do lodowki. Po 8 h puscilo troche soku.
Pytanie techniczne- czy brytfanka ma byc otwarta i mieso ma sie suszyc czy tez zamknieta i ma sie kisic w tym sosie ?

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-06-09, 14:03

otwarta

Pozdrawiam serdecznie.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-06-09, 20:37

Nie ważne zamknięta czy otwarta. Ważne abyś odlewał płyn który pojawi Ci się w brytfance.

qwertyalek
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2008-10-12, 21:36

Post autor: qwertyalek » 2009-06-09, 22:18

OK, to zamykam bo cala lodówka zajezdza kolendrą i połowica ściga mnie za to :)
Plyn odlalem w ciagu dnia, do wieczora nic sie nie pojawilo.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości