SCHAB WIEPRZOWY - cały wachlarz przepisow i wykonać.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
SCHAB WIEPRZOWY - cały wachlarz przepisow i wykonać.
Lubię schab i jest dobry na odchudzanie.
Wszystko co jedliście w rodzinnym gronie to tu wpisujemy.
Pozdrawiam.Bogdan
[ Dodano: 2009-01-24, 14:16 ]
Moja żona robi dobry schab ze śliwką ale na razie ma kiepskie dni to i nic wam tu nie zapodam.
Wszystko co jedliście w rodzinnym gronie to tu wpisujemy.
Pozdrawiam.Bogdan
[ Dodano: 2009-01-24, 14:16 ]
Moja żona robi dobry schab ze śliwką ale na razie ma kiepskie dni to i nic wam tu nie zapodam.
Schab ala wędliny parmeńskie.
Schab środkowy ze zdjętą błoną z wierzchu (mizdra) natarty mieszaniną soli i czosnku i obsypany zmieloną kolędrą wkładasz w brytwanne i na 10 dni do lodówki. Codziennie przekręcasz mięso. Po tym czasie, zdejmujesz z żony rajstopy. Wkładasz schab w damskie podkolanówki, rajstopy, pończochy (4-5 warstw i mocno sznurujesz) Wieszasz taki pakunek na karniszu na 10 dni (okno najlepiej od północy). Po tym czasie wkładasz do lodówki na 10 dni. Jak jakoś wytrzmałeś ten miesiąc, wyjmyjesz schab z opakowania i się nim delektujesz (kroisz w cienkie plastry) oraz jesteś na siebie zły, że tak mało go zrobiłeś.
Soli ok. 40g na 1kg mięsa, czosnku tyle samo. Kolędry ile przykleisz.
Pozdrawiam
Schab środkowy ze zdjętą błoną z wierzchu (mizdra) natarty mieszaniną soli i czosnku i obsypany zmieloną kolędrą wkładasz w brytwanne i na 10 dni do lodówki. Codziennie przekręcasz mięso. Po tym czasie, zdejmujesz z żony rajstopy. Wkładasz schab w damskie podkolanówki, rajstopy, pończochy (4-5 warstw i mocno sznurujesz) Wieszasz taki pakunek na karniszu na 10 dni (okno najlepiej od północy). Po tym czasie wkładasz do lodówki na 10 dni. Jak jakoś wytrzmałeś ten miesiąc, wyjmyjesz schab z opakowania i się nim delektujesz (kroisz w cienkie plastry) oraz jesteś na siebie zły, że tak mało go zrobiłeś.
Soli ok. 40g na 1kg mięsa, czosnku tyle samo. Kolędry ile przykleisz.
Pozdrawiam
Witam
@JanK "
pozdrawiam
98%
@JanK "
kurcze ale Kolega musi mieć lodówkę mi jedynie wchodzi kurczak i dwie kaczki ..... żony nie wcisnę - a może by to jej dobrze zrobiło jakkby tak skruszała i pozwoliła od czasu do czasu na mały kieliszek przed snem ....wkładasz w brytwanne i na 10 dni do lodówki. Codziennie przekręcasz mięso. Po tym czasie, zdejmujesz z żony rajstopy.
pozdrawiam
98%
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Tu macie super przepis.Jest robiony w ten sposób przez moją żonę,więc mogę spokojnie polecić.U nas na koniec jak już jest zimny posypuje go słodką papryką i znajomi są zdziwieni,że tak pięknie jest upieczony.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/socz ... _gotowany/
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/socz ... _gotowany/
Ostatnio zmieniony 2009-05-28, 21:06 przez man111, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Schab wieprzowy w piwie.
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... y-w-piwie/
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... y-w-piwie/
- Pablo Maximus
- 101%
- Posty: 125
- Rejestracja: 2008-02-10, 23:40
- Lokalizacja: z Podbeskidzia
Składniki:
1kg schabu karkowego bez kości, 20 dag suszonych śliwek bez pestek,
2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki oleju, 1 szklanka, czerwonego wytrawnego wina, 2-3 goździki, sól, pieprz, imbir.
Wykonanie:
Śliwki sparzyć. Powidła wymieszać z 1 szklanką wina i szczyptą imbiru.
Schab umyć, rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem a następnie posmarować powidłami.
Kilka śliwek odłożyć, resztę ułożyć w trzech rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać nitką. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso i zrumienić. Razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, dodać goździki, wlać 3-4 łyżki wody i oprószyć pieprzem.
Piec ok.1 godziny w temperaturze 180stopni C, polewając sosem z pieczenia.
W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki i podlać resztą wina.
Polecam nacięcie środka schabu (aby powstała kieszonka) i upakowanie w tam suszonych śliwek.
1kg schabu karkowego bez kości, 20 dag suszonych śliwek bez pestek,
2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki oleju, 1 szklanka, czerwonego wytrawnego wina, 2-3 goździki, sól, pieprz, imbir.
Wykonanie:
Śliwki sparzyć. Powidła wymieszać z 1 szklanką wina i szczyptą imbiru.
Schab umyć, rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem a następnie posmarować powidłami.
Kilka śliwek odłożyć, resztę ułożyć w trzech rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać nitką. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso i zrumienić. Razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, dodać goździki, wlać 3-4 łyżki wody i oprószyć pieprzem.
Piec ok.1 godziny w temperaturze 180stopni C, polewając sosem z pieczenia.
W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki i podlać resztą wina.
Polecam nacięcie środka schabu (aby powstała kieszonka) i upakowanie w tam suszonych śliwek.
-
- 40%
- Posty: 76
- Rejestracja: 2008-10-12, 21:36
-
- 40%
- Posty: 76
- Rejestracja: 2008-10-12, 21:36
-
- 40%
- Posty: 76
- Rejestracja: 2008-10-12, 21:36
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości