Golonka w słoikach i paprykarz :)

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-19, 17:16

Myśle, że dodatek wody jest niepotrzebny przy golonkach.
Galaretki jest dużo nawet bez dodatku wody.
Wieczorem spróbują, bo teraz zjadłem na obiad pokaźną porcję karkówki w przyprawie ze Sfinxa :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-02-19, 17:47

Cześć :)

@kitaferia - galaretka jest to już 50 % sukcesu :) Myslę że jak gotowałeś 2 h to bedziesz miał miękke mięsko - to już 80 % sukcesu :)
słonośc i przprawy to jest najwieksza niewadoma, każdy z nas ma nieco inny smak :)
czekam na wieczór aż otworzysz słoik.




P.S swoja drogą ja bym nie wytrzymał i otworzył rano :) masz silna wolę :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-03-06, 23:06

Próbowaliscie takie miesko (najlepiej tlustawe) wymieszac z gotowanymi ziemniakami :?: :slinka

pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-08, 18:48

Ja dzisiaj wymieszałem przy obiedzie, jest ok :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-04-01, 10:40

Cześć :)

Dzis w ramach testów robię głowiznę w słojach :) z jednej połówki głowy uzyskałem 1,1 kg mięska które po rozdrobnieniu poszło do 4 słojów 0,4l. Dwa słoje dla testów wypełniłem w 3/4 wywarem na kościach, jestem ciekawy czy zrobi sie sos czy to zetnie sie jak galaretka. 2 pozostałem wypełnione samym mięskiem.
Szybkowar już wstawiony, test smakowe jutro rano :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-04-01, 14:14

robilem ostatnio rozne gat. mies pomieszane, wlacznie z kawalkiem boczku na zbicie cholesterolu i sie nie zrobila galareta :evil: na kanapki wole zciete. gotowalem 2 godz i mieso miekkie, pierwszy raz mi tak wyszlo, nie wiem, czy Wam tez, czy jakies szity w miesie?

@bielok- widac, ze lubisz zjesc :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-04-01, 14:37

Cześć ...
jerzy pisze: @bielok- widac, ze lubisz zjesc :wink:
pzdr
lubię, niestety bardzo mi z tego powodu wstyd :(
naprawdę :(
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-04-01, 14:56

:shock: a czego tu sie wstydzic? chodzilo mi o to, ze same pysznosci nam tutaj prezentujesz. sam lubie podjesc, niestety wszystko co najlepsze w tym zyciu, to jest zabronione, jest grzechem, albo tuczy...

pzdr

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-04-03, 08:41

Cześć :)

Wczoraj w ramach eksperymentu robiłem słonine rolowaną z dodakiem papryki, w osłonce barierowej, gotowaną w szybkowarze przez 1 h. Słonina miękka, ale nie rozływająca się, moim zdaniem doskonała. Następnym razem bedzie 15-30 minut dłużej w szbkowarze - tym razem nie wiedziałem jak osłonki barierowe zaregują ja powyższona temeraturę i ciśnienie.

Oto widok:

Obrazek
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

kylo81

golonka

Post autor: kylo81 » 2011-01-11, 13:02

Dzisiaj pierwszy raz jestem w częsci kkulinarnej tego forum :D . No i zdecydowałem, że dzisiaj zrobie golonke wg przepisu kolegi Bieloka :)
Zaraz jade do jakiegoś sklepu kupić goloneczke (1 szt na sprobunek ). Niestety nie mam szybkowara wiec będę gotował w garnku. Efektem końcowym podziele sie na forum :)
Pozdrawiam.

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Re: golonka

Post autor: KARMEL » 2011-01-11, 14:00

kylo81 pisze: Efektem końcowym podziele sie na forum :)
Pozdrawiam.
Szkoda że tylko wirtualnie :D
Pozdrawiam

kylo81

golonka

Post autor: kylo81 » 2011-01-11, 19:20

Już sie gotuje :D Kupiłem dwa rodzaje miesa, mianowicie golonka i boczuś hehehe. Już nie mogę sie doczekać kiedy spróbuje. W tej chwili minęło 3,5h gotowania.

[ Dodano: 2011-01-12, 14:15 ]
Panowie, to jest poezja dla podniebienia, nie da sie opisać słowami jak to smakuje, jak pachnie mmmmmmmmmmmmmmmm

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2011-01-12, 15:48

Cześć :)

Ciesze się że smakuje.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości