Wędzonki od wieniu26

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Wędzonki od wieniu26

Post autor: wieniu26 » 2009-03-09, 10:15

Witam

To , że ryba lubi pływać chyba każdy wie :)
Za to moje "wybryki" lubią zakąski różnego pochodzenia.
Ostatnie wędzenie postanowiłem sfotografować
5 szyneczek wieprzowych
3 boczki
1 kuleczka sarniny
1 schab sarny
i trochę drobiu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-09, 10:21

Kolego same pyszności. Ślinka mi cieknie na sam widok. Jestem pod wrażeniem umiejętności Kolegi :brawo
Pozdrawiam Ostoja

bnp

Post autor: bnp » 2009-03-09, 11:18

no no :brawo

widać już chyba przygotowania do świąt

ja już też powoli szukam świniaczka do masowania :mrgreen:

chyba pokuszę się też o uwędzenie drobiu

mam pytanko
czy wędził ktoś ryby ,np płotki, karasie? jak je przygotować do wędzenia i jak wędzić ?

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-09, 12:00

@bnp tu jest link do solanki do wędzenia ryb:
http://www.grupy.otopr.pl/solanka-do-we ... 36289.html
Pozdrawiam Ostoja

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-03-09, 12:21

@bnp
1-ryby wypatroszyć i dokładnie wymyć
2-zrobić solankę/1kg soli na 10 l wody-sól nie jodowana/i do tej solanki włożyć ryby na 12h.Potem ryby wymyć w wodzie i dokładnie osuszyć.
3-wędzić na specjalnych haczykach ew. na siatce.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony 2009-03-09, 15:01 przez chłop, łącznie zmieniany 1 raz.

bnp

Post autor: bnp » 2009-03-09, 13:39

dzięki Panowie
Kumpel ma 2,5 hektara stawów tak więc będzie co wędzić

pozdrawiam

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-03-09, 13:47

chłop pisze: 2-zrobić solankę/1kg soli na 10 l wody-sól nie jodowana/
:shock:
tak na moje oko to soli 5 razy za dużo, typowa solanka (oczywiście w/g mojej wiedzy)
to 2 płaskie łyżki stołowe soli na 1l. wody. Tak robię od 35lat i jest OK.

pozdrawiam - inżynier

PS pozostałą częścią przepisu absolutnie potwierdzam
Ostatnio zmieniony 2009-03-09, 13:58 przez inżynier, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-09, 13:53

W necie jest napisane tak cytuję:

My robimy solankę z 1 czubatej łyżki stołowej na 1 litr wody.
Małe rybki (okonie, płotki) moczymy ok. 2 godzin, większe na 4-6 godzin
a takie sporawe nawet na dobę.
Pozdrawiam Ostoja

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-03-09, 14:00

Tu nie ma pomyłki.
1kg soli niejodowanej na 10 l wody.

Sprawdzone.
I tfu tfu 12 h a nie 24.
Dobrze,że żona czuwa i wyłapuje takie niuanse.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-03-09, 15:42

To ma byc w goracym, czy zimnym dymie? Np. w Ukrainie makrele wedza w zimnym i przez to smakuje caaaalkiem inaczej.

pzdr

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-03-09, 15:58

To ma być w temp.ok.50 stopni przez 3-4h.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2009-03-10, 15:21

Mam zamiar następnym razem właśnie rybki wędzić i te serki Bieloka :)
Postaram się zrobić mała foto relację

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości