Łopatka cięlęca na grillu.

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Łopatka cięlęca na grillu.

Post autor: Spirit » 2009-05-18, 22:20

Może wiecie jak przyrządzić łopatkę cielęcą na grilla??Dostałem w prezencie od brata ale nie mam pojęcia jak to upiec.Szukałem w necie ale za dużo przepisów nie znalazłem i w dodatku słabo opisane a ja jestem kiepskim kucharzem.Grill już pojutrze więc muszę coś szybko wymyślić.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-05-19, 23:48

Ja uwielbiam słodkie chili, więc dla mnie dobry jest pikantny barbecue taki jak do żeberek. Niestety moja połowa zna tylko na to przepis, ale w internecie nie powinno być problemu, poszukaj pod hasłem sos do żeberek / marynata do żeberek. AJ wiem tylko ze skład tego sosu to miód, ostra musztarda (to od niej zalezy pikantność) i ostry ketchup. Z musztardą nie nalezy przesadzać, najlepsze rezultaty osiagnęłem ze średnioostrą musztardą firmy Mikado, do nabycia w Lidlu. Kołomnie w markecie Polo można nabyć coś co się nazywa sos chili, niestety nie powiem jakiej firmy bo nie mam akurat tego przy sobie, ale wygląda jak miód z płatkami chili, jest bardzo ostry ale podczas jedzenia łagodnie wchodzi, ze względu na tą konsystencję i smak miodu. Sądzę że nadawał by się na glazurę do grilla. Ale przepis jest przepisem, smak zależy od wykonania, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poeksperymentować. Dobrze jest zaopatrzyć się w szpikulce do zmiękczania mięsa, te sprytne urządzenie powoduje nie tylko kruszenie mięsa, ale również dzięki nakłuwaniu marynata ma szansę wejść w mięso. Na pewno do 24h przed grillem musisz ustalić smak swojej łopatki i odpowiednio do tego smaku zrobić marynatę. Trzymasz mięso w lodówce zanurzone w marynacie przez dobę przed grillem.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6994
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-05-20, 00:09

Sambal Oelek lub sambal nie wiem jak się to pisze ale to indonezyjski przecier może sos z papryczek , bardzo ostry jeśli dobry i nie daje tego kiepskiego posmaku w potrawach co tabasco można kupić już w marketach ale trzeba szukać samemu nie pytać personelu.

[ Dodano: 2009-05-20, 00:27 ]
sambal ostatnio kupowałem w Auchan ale nie był ostry na maxa więc radze tam w ostateczności , jutro napisze jak robi się podstawowy sos do frytek i szaszłyków w Holandii ale uwaga takie frytki w wolnym tłumaczeniu nazywają się frytki wojenne , sos jest lekko słodko ostry , a w sład sosu do frytek wchodzi sos orzechowy , mleko , sambal , drobno siekana surowa cebula i majonez do mięs bez majonezu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-05-20, 07:17

Ja też polecam Sambal Oelek,ale do tego jeszcze trochę czosnku zrobić w czekoladzie :mrgreen: To oczywiście żart.Dodaje do tego sporo sosu sojowo grzybowego.Mięso po upieczeniu wygląda jak by było spalone lub faktycznie w czekoladzie,ale jest przepyszne.Robiłem tak właśnie łopatkę,żeberka,boczek i się sprawdzało.
Mogę też polecić kotleciki mielone z łopatki na grila.Mięso skręcić,dodać boczku jak chudę wyrobić jak na mielone,ale mało bułki i podzielić na 2 pocje.Ja dodaje też :P szczypiorek.Do jednej dodać sporo curry i musztardy,a do drugiej przecier,keczup i paprykę.Zrobić kotleciki lub gałki na patyczkach i piec na samym ruszcie. :P

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-22, 16:36

Panowie zapodajcie jakieś zdjęcie tak aby ślinka poleciała :oops:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-05-22, 17:33

Grill przesunął się na sobotę,więc mam trochę czasu.
Zrobiłem marynatę:ocet winny z białego wina 200ml.,woda przegotowana 100ml,pieprz 20 ziarenek,2 liście laurowe,pół cebuli w plastry,szczypta rozmarynu i trochę gotowej marynaty w proszku.
Mięso zadźgałem widelcem i wrzuciłem do marynaty.
Komentarze z waszej strony jak najbardziej wskazane. :D

c.d. jutro wieczorem.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-05-22, 18:33

Spiryt pisze:Mięso zadźgałem widelcem i wrzuciłem do marynaty.
Komentarze z waszej strony jak najbardziej wskazane. :D
A jak dźgałeś to tak na amen, tzn. na śmierć?
Może i my tu sobie coś zadźgamy na grilla?

Może malutka ilość ciemnego, grzybowego sosu sojowego?

:oki

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-05-22, 20:37

A sól?

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-05-22, 20:40

Sól jest z pewnością w gotowej marynacie, sos sojowy też jest dość słony.

:slinka

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-05-22, 20:58

winiarek5 pisze: A jak dźgałeś to tak na amen, tzn. na śmierć?
Na każdy kawałek przynajmniej 10 ciosów widelcem z jednej i 10 z drugiej strony.Gdyby jeszcze jakimś cudem żyło to i tak by zdechło. :lol:
Nie mam grzybowego sosu sojowego ale mam suszone borowiki z zeszłorocznych zbiorów więc wrzucę kilka. :idea:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-05-23, 09:56

Dobrze podobno,jak oprócz ciosów z prawej i lewe,to i z nóżki i o glebę.Niektórzy używają do tego sztachety.Mięso po takich zabiegach kruszeje i bardziej marynata wchodzi.A co do bicia,znajomy po paru głębszych :lol: -wiesz ja to żonę co drugi dzień bije,że by w nałóg nie wpaść.A gość ciapek i muchy by nie skrzywdził. :lol: A sos sojowo- grzybowy kup bo naprawdę warto.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-23, 17:41

Witam - Panowie najważniejsze aby nie iść w ślady naszego "najwyższego " ( może nie wzrostem ) - tego jednego z filmu o dwóch takich co ukradli księżyc ...
"On" podobno zjadł grilla - ale od czego się ma swoich rzeczników potrafią z igły zrobić widły - w sam raz na grilla ( szkoda że do "ktos " już zjadł "

pozdrawiam
98%

p.s a przyprawę samba olek - polecam - - jemy raz a cieszymy się dwa razy:

- pierwszy podczas konsumpcji
- drugi - w ustronnym porcelanowym miejscu :mrgreen:


98%

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-05-23, 22:02

Zgrillowałem dziś mięso ale przesadziłem z octem i ocet zdominował cały smak,chociaż z ketchupem smakowało całkiem nieźle.Przydałby się jakiś sos.
Mięso bardzo ładnie się upiekło,było kruche i soczyste.Następnym razem nie będę dźgał mięsa widelcem i zrobię mniej octową a bardziej ziołową marynatę.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

sos do grila

Post autor: man111 » 2009-05-24, 10:03

Jogurt typu greckiego(ja kupuje w carrefour )Ma być porostu sztywny.do tego dobra łyżka majonezu i z 3-4 roztarte ząbki czosnku,pieprz,sól.Po pół godzinie mceracji jest gotowy.Jnna wersja to dodatek do tego ogórka i rzodkiewki startej na dużych oczkach.Wtedy mamy coś podobnego do tatziki.Smacznego.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6994
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: sos do grila

Post autor: magas » 2009-05-24, 12:01

man111 pisze:Jogurt typu greckiego(ja kupuje w carrefour )Ma być porostu sztywny.do tego dobra łyżka majonezu i z 3-4 roztarte ząbki czosnku,pieprz,sól.Po pół godzinie mceracji jest gotowy.Jnna wersja to dodatek do tego ogórka i rzodkiewki startej na dużych oczkach.Wtedy mamy coś podobnego do tatziki.Smacznego.
Brawo @man111 to naprawde dobry sos, trzeba pamiętać by drobno zetrzeć ogórka i co ważne wode czy tam sok z ogórka odlać i nie dodować do sosu tylko to suche co zostanie , tak robią malaki .

[ Dodano: 2009-05-24, 12:46 ]
man111 kolego widze że jesteś , co pisze na tym jogurcie , ja nigdy u nas go nie znalazłem i do zwykłego dodawałem serek homo.... by zagęścić

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość