Młode ziemniaczki z boczkiem na grila.

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Młode ziemniaczki z boczkiem na grila.

Post autor: man111 » 2009-05-19, 10:03

Wszyscy się tym zajadają.
Skład:Boczek,młode ziemniaczki,musztarda,ostra pasta z papryki lub chili,przypawy.
Boczek pokroić w plastry i do marynaty.Moja marynata to czosnek,pieprz,papryka,ocet winny,olej.Oczywiście najlepiej marynować dzień wcześniej.Młode ziemniaczki ugotować ,ale tak żeby się nie rozsypywały.Wystudzić.Plastry boczku posmarować z jednej strony pastą zrobioną z musztardy i ostrej pasty z papryki.Ja przywożę taką z węgier Eros Pista cipos,ale można też z chili.Boczek nawijamy na ziemniaczka i wbijamy wykałaczki tak b boczek nie spadał z ziemniaka.To na rozgrzanego grila.Resztą marynaty polewamy ziemniaczki w czasie pieczenia.Stopień przypieczenia według uznania.Tanie i przepyszne.Proszę tego nie robić na starych ziemniakach bo wtedy jest paskudne.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Jak wyżej

Post autor: man111 » 2009-06-13, 16:19

Mimo ,że dziś paskudnie na zewnątrz,jestem zmuszony zrobić grila.No i oczywiście jedno z moich popisowych dań.Może zdjęcia natchną kogoś na to danie.

Produkty -zimne ugotowane ziemniaczki,zamarynowany boczek,sos z ostrej papryki i musztardy

http://img20.imageshack.us/img20/9008/20090613011.jpg

a tak już gotowe do położenia na grila

http://img4.imageshack.us/img4/4325/20090613015.jpg

jeśli ręka mi nie zadrży to jutro umieszczę zdjęcie gotowych do spożycia.

Jakość zdjęć nie oddaje smaku,ale naprawdę było wyborne.
http://img191.imageshack.us/img191/5963/20090613017.jpg
http://img223.imageshack.us/img223/4025/20090613018.jpg
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 10:49 przez man111, łącznie zmieniany 1 raz.

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-06-13, 17:58

Piękne i wszystko na to wskazuje,że bardzo smaczne :brawo :brawo

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-01-14, 13:19

Robię podobnie (trochę inne przyprawy) tylko zamiast wykałaczek owijam całość folią aluminiową, efekty znakomite.

Awatar użytkownika
darek1k
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2008-10-02, 18:41
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: darek1k » 2010-01-14, 14:48

Ja robię pyszne danie na starych ziemniakach z boczkiem
Kroimy wędzony boczek w kostkę i na patelnię ,jak się lekko podsmaży dodajemy trochę tłuszczu następnie ziemniaki pokrojone w plastry .Ziemniaki gotujemy w mundurkach a następnie obieramy przed smażeniem .Jak lekko zarumienimy ziemniaczki dodajemy pokrojoną cebulę doprawiamy wedle gustu ,pieprz sól przyprawa do ziemniaków .Można bez problemu zastosować ziemniaki z poprzedniego obiadu ..pychota .Ilość składników ,wedle gustu.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2010-01-14, 15:33

czujcie się oficjalnie op...i za robienie smaka na grilla w środku zimy :wall

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2010-01-14, 18:20

Ja grilluję też w zimie, wsypuję węgiel drzewny do kominka, wkładam ruszt i grilluję :slinka

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-01-17, 16:51

Witam Qrka - @jaron50 ależ mnie "podkręciłeś ' nawet nie potrzeba kominka - zima "słaba " - no no może być ciekawie - destylacik i mięsiwo :P :P

pozdrawiam
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-01-17, 18:47

Nie psujcie smaku młodych ziemniaków z boczkiem.Jak czytam,że można to teraz,to mnie przeraża.Jeśli to teraz Wam smakuje....nie będę dyskutował o gustach.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2010-01-17, 19:08

Ja ziemniaczków nie jem :evil: tylko boczek wędzony z grilla,chleb pieczony z wtartym czosnkiem :slinka

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-01-17, 19:30

Witam tak tak :slinka :slinka "grzanki czosnkowe " - pomimo "późniejszych objawów ' puszczania gazów - są :1st :1st :1st mimo tego że rodzina mnie wygania na balkon na noc - to nie zrezygnuje z tego - co prawda robię to w piekarniku i nie jest to to samo - 'otoczenie / klimat ' ale dodatkowo posypuję to oregano i bazylią i polewam oliwą z oliwek a na wierzch kładę plasterek pomidora - TYLKO WTEDY KIEDY NATURALNIE MOŻNA DOSTAĆ PRAWDZIWEGO POMIDORA - NIE TEGO OBECNIE / z marketu / CO NIE MA SMAKU - OJJJJJJ TAKA MALINÓWKA :slinka :slinka .. :slinka - generalnie niezła "sceneria ' biało i grill .... warto spróbować

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-01-17, 19:56

generalnie niezła "sceneria ' biało i grill
no i nie zapominajmy o własnych wyrobach % :slinka
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
darek1k
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2008-10-02, 18:41
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: darek1k » 2010-01-31, 20:46

98% jak lubisz grzanki to spróbuj zrobić grzankę ze świeżej bagietki posmarowanej oliwą z oliwek z ziołami ja daję bazylię i oregano ‘’pycha ‘’ .Czosnkowe też lubię najlepiej do tatara .

Awatar użytkownika
Łowca Absolutu
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2009-12-24, 13:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Łowca Absolutu » 2010-02-03, 00:05

To spróbujcie tego:

Na plaster pomidora trzeba nałożyć sporą warstwę startego żółtego sera i polać całość sosem zrobionym z majonezu, dla mnie najlepszy jest Winiary, zmieszanego ze śmietaną (by był trochę rzadszy) zmiażdżonego czosnku - ilość wg smaku, soli i papryki słodkiej, zmielonej.

Można jeść jako danie samo w sobie, lub położone na grzance, czy białm chlebie.

A i jest znakomite na zakąskę.

asterix1212
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2010-02-24, 20:00
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: asterix1212 » 2010-04-16, 21:45

Panowie :mrgreen: a grilowanie TUŻ TUŻ :lol:



Trzeba kolumne kończyć :book i można się bawić :mrgreen:

Ja lubie "Pieczone"

Ziemniaki
Boczek
Wedliny
Płat śledzia solonego ( pycha) :mrgreen:
marchewka
Cebula
sól i pieprz do przesady :!:


I oczywiście % :1st
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości