Młode ziemniaczki z boczkiem na grila.
Młode ziemniaczki z boczkiem na grila.
Wszyscy się tym zajadają.
Skład:Boczek,młode ziemniaczki,musztarda,ostra pasta z papryki lub chili,przypawy.
Boczek pokroić w plastry i do marynaty.Moja marynata to czosnek,pieprz,papryka,ocet winny,olej.Oczywiście najlepiej marynować dzień wcześniej.Młode ziemniaczki ugotować ,ale tak żeby się nie rozsypywały.Wystudzić.Plastry boczku posmarować z jednej strony pastą zrobioną z musztardy i ostrej pasty z papryki.Ja przywożę taką z węgier Eros Pista cipos,ale można też z chili.Boczek nawijamy na ziemniaczka i wbijamy wykałaczki tak b boczek nie spadał z ziemniaka.To na rozgrzanego grila.Resztą marynaty polewamy ziemniaczki w czasie pieczenia.Stopień przypieczenia według uznania.Tanie i przepyszne.Proszę tego nie robić na starych ziemniakach bo wtedy jest paskudne.
Skład:Boczek,młode ziemniaczki,musztarda,ostra pasta z papryki lub chili,przypawy.
Boczek pokroić w plastry i do marynaty.Moja marynata to czosnek,pieprz,papryka,ocet winny,olej.Oczywiście najlepiej marynować dzień wcześniej.Młode ziemniaczki ugotować ,ale tak żeby się nie rozsypywały.Wystudzić.Plastry boczku posmarować z jednej strony pastą zrobioną z musztardy i ostrej pasty z papryki.Ja przywożę taką z węgier Eros Pista cipos,ale można też z chili.Boczek nawijamy na ziemniaczka i wbijamy wykałaczki tak b boczek nie spadał z ziemniaka.To na rozgrzanego grila.Resztą marynaty polewamy ziemniaczki w czasie pieczenia.Stopień przypieczenia według uznania.Tanie i przepyszne.Proszę tego nie robić na starych ziemniakach bo wtedy jest paskudne.
Jak wyżej
Mimo ,że dziś paskudnie na zewnątrz,jestem zmuszony zrobić grila.No i oczywiście jedno z moich popisowych dań.Może zdjęcia natchną kogoś na to danie.
Produkty -zimne ugotowane ziemniaczki,zamarynowany boczek,sos z ostrej papryki i musztardy
http://img20.imageshack.us/img20/9008/20090613011.jpg
a tak już gotowe do położenia na grila
http://img4.imageshack.us/img4/4325/20090613015.jpg
jeśli ręka mi nie zadrży to jutro umieszczę zdjęcie gotowych do spożycia.
Jakość zdjęć nie oddaje smaku,ale naprawdę było wyborne.
http://img191.imageshack.us/img191/5963/20090613017.jpg
http://img223.imageshack.us/img223/4025/20090613018.jpg
Produkty -zimne ugotowane ziemniaczki,zamarynowany boczek,sos z ostrej papryki i musztardy
http://img20.imageshack.us/img20/9008/20090613011.jpg
a tak już gotowe do położenia na grila
http://img4.imageshack.us/img4/4325/20090613015.jpg
jeśli ręka mi nie zadrży to jutro umieszczę zdjęcie gotowych do spożycia.
Jakość zdjęć nie oddaje smaku,ale naprawdę było wyborne.
http://img191.imageshack.us/img191/5963/20090613017.jpg
http://img223.imageshack.us/img223/4025/20090613018.jpg
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 10:49 przez man111, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja robię pyszne danie na starych ziemniakach z boczkiem
Kroimy wędzony boczek w kostkę i na patelnię ,jak się lekko podsmaży dodajemy trochę tłuszczu następnie ziemniaki pokrojone w plastry .Ziemniaki gotujemy w mundurkach a następnie obieramy przed smażeniem .Jak lekko zarumienimy ziemniaczki dodajemy pokrojoną cebulę doprawiamy wedle gustu ,pieprz sól przyprawa do ziemniaków .Można bez problemu zastosować ziemniaki z poprzedniego obiadu ..pychota .Ilość składników ,wedle gustu.
Kroimy wędzony boczek w kostkę i na patelnię ,jak się lekko podsmaży dodajemy trochę tłuszczu następnie ziemniaki pokrojone w plastry .Ziemniaki gotujemy w mundurkach a następnie obieramy przed smażeniem .Jak lekko zarumienimy ziemniaczki dodajemy pokrojoną cebulę doprawiamy wedle gustu ,pieprz sól przyprawa do ziemniaków .Można bez problemu zastosować ziemniaki z poprzedniego obiadu ..pychota .Ilość składników ,wedle gustu.
Witam tak tak "grzanki czosnkowe " - pomimo "późniejszych objawów ' puszczania gazów - są mimo tego że rodzina mnie wygania na balkon na noc - to nie zrezygnuje z tego - co prawda robię to w piekarniku i nie jest to to samo - 'otoczenie / klimat ' ale dodatkowo posypuję to oregano i bazylią i polewam oliwą z oliwek a na wierzch kładę plasterek pomidora - TYLKO WTEDY KIEDY NATURALNIE MOŻNA DOSTAĆ PRAWDZIWEGO POMIDORA - NIE TEGO OBECNIE / z marketu / CO NIE MA SMAKU - OJJJJJJ TAKA MALINÓWKA .. - generalnie niezła "sceneria ' biało i grill .... warto spróbować
pozdrawiam
98%
pozdrawiam
98%
- Łowca Absolutu
- 20%
- Posty: 28
- Rejestracja: 2009-12-24, 13:17
- Lokalizacja: Polska
To spróbujcie tego:
Na plaster pomidora trzeba nałożyć sporą warstwę startego żółtego sera i polać całość sosem zrobionym z majonezu, dla mnie najlepszy jest Winiary, zmieszanego ze śmietaną (by był trochę rzadszy) zmiażdżonego czosnku - ilość wg smaku, soli i papryki słodkiej, zmielonej.
Można jeść jako danie samo w sobie, lub położone na grzance, czy białm chlebie.
A i jest znakomite na zakąskę.
Na plaster pomidora trzeba nałożyć sporą warstwę startego żółtego sera i polać całość sosem zrobionym z majonezu, dla mnie najlepszy jest Winiary, zmieszanego ze śmietaną (by był trochę rzadszy) zmiażdżonego czosnku - ilość wg smaku, soli i papryki słodkiej, zmielonej.
Można jeść jako danie samo w sobie, lub położone na grzance, czy białm chlebie.
A i jest znakomite na zakąskę.
-
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2010-02-24, 20:00
- Lokalizacja: Śląskie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości