Mój pierwszy chleb

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-01-13, 08:32

W razie problemów z lepieniem się ciasta do rąk lepszym rozwiązaniem od mąki jest woda.. solidnie moczymy ręce i formujemy wedle uznania mokry ociekający wpdą zakwaszony niewypieczony chleb:D.. Narobiliscie mi smaka i chyba wyciągnę zakwas z lodówki do karmienia:)
XXX

Harkonnen
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2012-02-18, 13:59

Post autor: Harkonnen » 2012-02-18, 14:03

Smaku narobiłeś. Idę karmić zaczyn.

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2012-02-19, 17:32

Też coś napiszę
Dostałem w prezencie taką maszynę ZELMERA do wypieku chleba
Z ciekawości zrobiłem chlebek,już bardziej prostego urządzenia chyba nie ma :shock:
Wsypujemy suche składniki wymieszane z drożdżami dolewamy mleka lub wody w odmierzonych proporcjach włączamy urządzenie i po3 godz mamy gotowy chlebuś

Urządzenie samo miesza przerabia utrzymuje od temp po wyrośnięciu samo piecze
Pełna automatyka
Max porcja mąki to 550 g wychodzi ładny bocheneczek chleba moc takiego wypiekacza
to jedyne 660 W

Upieczony chlebek waży ok 700 g
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2012-02-19, 21:32

miałem automat Moulinexa ale poszedł na gwarancję drugi raz- zwrócą gotówkę, a na razie muszę jeść sklepowy,
zamierzam kupić mocniejszy model 1650 - ponoć bierze niecałe 0,5 kW na cykl

chleby wychodzą bardzo dobre , jak się dopracuje przepisy
ciekawe czy na tym da radę upiec chleb na zakwasie

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2012-02-20, 21:55

Zostało mi w butelce trochę barszczu niby to to samo jak zakwas tylko z przyprawami
Zrobiłem i chleb z mąki żytniej chlebek wyszedł nawet nie zły :D
Dopiero poznaję to urządzenie zauważyłem,że dodanie jednego jajka powoduje ,że chleb nie opada pod koniec pieczenia
Nie wiem jeszcze dlaczego się kruszy
Jak zrobiłem chleb z 1/3 mąki pszennej 1/3 żytniej i jako uzupełnienie dosypałem płatków owsianych
Polecam jako jeden z wielu ten akurat się nie kruszy jest zwarty i wilgotny a smak bardzo ciekawy
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-02-20, 23:30

marpier pisze:...zauważyłem,że dodanie jednego jajka powoduje ...
Polecam jako jeden z wielu ten akurat się nie kruszy jest zwarty i wilgotny a smak bardzo ciekawy
Ty spróbuj zabawy z prawdziwym zakwasem to dopiero uzyskasz walory smakowo-wzrokowe :twisted: i jajka zostawisz dzieciakom do naleśników :mrgreen: .
To nie żart.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2012-02-21, 14:48

Właśnie dobry zakwas to podstawa
Może macie jakiś sprawdzony szybki sposób na zrobienie zakwasu?
Kiedyś u babci widziałem coś takiego w glinianym dzbanku, ponoć gliniany jest niezbędny
Niedaleko jest piekarnia może pójdę do niej i mi trochę odsprzedadzą,ale czy to jest to samo co zakwas domowy?
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-02-21, 15:49

Zdecydowani nie, ale ja na takim bazuję, choć dodaję również swój namnażany w warunkach domowych.
Ten z piekarni po prostu robi za drożdże, nawet podejrzewałem że może dosypują do niego drożdży ale mój sąsiad się zapiera się ze to czysty zakwas.
Swój dodaję dla smaku.
Na swojskim zakwasie chleb rośnie kilka ładnych godzin, a z dodatkiem piekarskiego zaledwie dwie :shock: .
Ty weź małe "co nie co" i pójdź z wieczora do piekarza , na pewno się wymienicie doświadczeniami :mrgreen: .
Może macie jakiś sprawdzony szybki sposób na zrobienie zakwasu?
Sprawdzone są linkowane wyżej, szybkiego nie ma. Zakwas potrzebuje czasu.
Na bazie tego z piekarni możesz zrobić swojski znacznie szybciej, choć nie będzie on taki sam.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-02-21, 17:39

@marpier
dogadaj się z kimś kto mieszka niedaleka i Ci da zakwasu.
ew zakwas można wysłać pocztą tylko wypadało by aby był wysuszony.
pozdr

więcej na http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... bic-zakwas
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

bnp

Post autor: bnp » 2012-02-21, 18:54

zakwas robi się sam

0,5 l wody + 0,5 kg mąki żytniej odstawiamy na 24 h i gotowe

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-02-21, 19:29

bnp pisze: 0,5 l wody + 0,5 kg mąki żytniej odstawiamy na 24 h i gotowe
Jak sobie stryjenka uważa, ale ...

Teoretycznie można do każdego chleba zaczynać zakwas od nowa, tzn. zakwaszać make przez 5 dni, a potem używać ja jako zaczyn do wypieku. Jest to jednak strata czasu i marnotrawstwo. Już dawno zorientowano się, ze im starszy zakwas tym bardziej stabilny i odporny na zniszczenie. Wielu piekarzy jest w posiadaniu kilkuletniego zakwasu, czasami kilkusetletniego. Te stare kultury są absolutnym skarbem, jego właściwości i wydajność są z czasem coraz większe. Stary zakwas jest bardzo stabilny i możliwość, ze w miarę upływu lat się zepsuje, bądź nie zadziała, jest mało prawdopodobna.

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... ie-zakwasu
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2012-02-21, 19:37

To już jest zaczyn,Zakwas jest robiony aby rozpocząć produkcję chleba,potem troszkę tego robionego chleba zostawiamy do następnej produkcji i to jest zaczyn.I tak dalej.

Pozdrawiam serdecznie.

bnp

Post autor: bnp » 2012-02-21, 20:40

mój zakwas powstał z takiego przepisu
teraz robię tak

wlewam ok 1 l zakwasu do miski z mąką :wink: i czynię z tego chleb. Słoik po zakwasie nie myję lecz dodaję tam na oko 0,5l wody i 0,5 kg mąki żytniej, mieszam i zostawiam na ok 12 h. Po tym czasie zakwas jest pięknie przefermentowany- zakwaszony. Wstawiam całość do lodówki i zakwasik gotowy. Przed pieczeniem wyjmuję zakwas i dosładzam by ruszył jak ruszy to chop do miski z mąką i cykl się powtarza. Można tak jak nasze babki czyli odebrać już ugniecionego chlebka i dokarmiać ale mym sposobem mam już dobrze zakwaszony rozczyn z dobrze spulchniającą kulturą.

Zakwas prowadzę juz kilka miesięcy i jest super. Piękę także na zakwasie z piekarni co załatwia zbyszko ale to nie to. Taki zakwas jedynie spulchnia ciasto a mało zakwasza

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2012-02-21, 21:54

A jak długo ten zakwas może poleżeć w lodówce ?
Ja jakiś czas temu robiłem chleb na zakwasie ale wytrzymywał tylko do 2 tygodni, a nie zawsze jest czas na zrobienie dobrego chleba.
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-02-22, 06:41

juru pisze:A jak długo ten zakwas może poleżeć w lodówce ? ... wytrzymywał tylko do 2 tygodni
Bo tylko tyle w normalnych warunkach w lodówce wytrzyma - trzeba go dokarmiać (woda +mąka) bo zdechnie.
ew info poszukaj google + "dokarmianie zakwasu"

Nasz zakwas mamy już od ponad roku, otrzymaliśmy go od koleżanki, która piecze chleb ob kilku lat a ona go dostała od teściowej ....
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości