Strona 1 z 12

Mój pierwszy chleb

: 2009-06-07, 21:34
autor: zbynek
Właśnie skończyłem mój pierwszy żytni, na zakwasie chlebek :slinka

http://img37.imageshack.us/gal.php?g=chlebp.jpg

: 2009-06-07, 22:02
autor: Ostoja
@Zbynekkk chlebek przepysznie wygląda. Szkoda, że nie możesz przesłać zapachu. Jakie dodatki dałeś? Na fotce widać ziarno, tylko nie wiem jakie?

: 2009-06-07, 22:17
autor: Tofi
Nasuwają mnie się dwie myśli. Albo masz tak czysto, że można jeść z podłogi, albo taki smaczny chleb, że nawet leżenie na podłodze nie przeszkadza się delektować smakiem, a bochenki wyglądają apetycznie :slinka

: 2009-06-07, 22:32
autor: zbynek
:D Z płytek mam wykonany blat meblowy w kuchni.

Z dodatków dałem ziarno słonecznika i otręby pszenne zaparzane.

: 2009-06-07, 22:37
autor: Aabratek
Oj Tofi, gdyby chciało Ci się odrobinę pomyśleć ...

- to zapewne blat obłożony płytkami

a tak nawiasem mówiąc na tym przykładzie widać jak nie powinno się zbytnio kadrować niektórych fotek - ktoś może faktycznie pomyśleć że leżą na podłodze :roll: chyba że Tofi na poważnie.... :?

: 2009-06-07, 22:47
autor: Ostoja
zbynekkk pisze::D Z płytek mam wykonany blat meblowy w kuchni.

Z dodatków dałem ziarno słonecznika i otręby pszenne zaparzane.
Dziękuję za odpowiedź. O ziarnach słonecznika myślałem, lecz o otrębach nie. @Tofi chyba żartował o tej podłodze, ponieważ widać, że to blat. Ja zauważyłem w lewym górnym rogu fotki leżącą łyżeczkę.

Zbynekkk, jeżeli możesz to podziel się swoją wiedzą

: 2009-10-04, 18:19
autor: cichy
Zbynekkk, jeżeli możesz to podziel się swoją wiedzą jak zrobić zakwas aby chleb na nim rósł. Kiedyś zrobiłem zakwas, potem dodałem mąki i chleb nie wyrósł mimo, że po upieczeniu miał smak chleba na zakwasie. NIby wszystko proste ale nie do końca. Pozdrawiam.

: 2009-10-04, 18:31
autor: zbynek
Dawno nie piekłem chlebka, a wyhodowany zakwas ususzyłem. Nie pamiętam dokładnie jak go robiłem ale posiłkowałem się wiedzą zgromadzoną na tej stronce.

http://chleb.republika.pl/razowyzaparzany.html

: 2009-10-04, 18:38
autor: sobolu
Od dwóch tygodni piekę chleb na zakwasie, wyprodukowanym za wskazówkami z tej strony:

TU

Z menu ułożonego alfabetycznie, po prawej stronie, zjechać w dół do Z i wybrać "zakwas krok po kroku"
Nie mam pojęcia dlagego link nie działał

: 2009-10-04, 20:15
autor: sobolu
Robiłem z przepisu: zakwas - krok po kroku
czyli ten ciut niżej, jest prostszy, ale zapewne oba działają:)

: 2009-10-05, 20:52
autor: JanK
Najłatwiejszy zakwas. 100ml soku z kwaszonej kapusty, 100ml wody mąki żytniej 720 aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na dwa dni w ciepłe (22-25 stopni) miejsce. Trzymać w słoiku jak zacznie uciekać ze słoika mieszać. Po ok. dwu dniach mamy młody zakwas. Dobry mocny zakwas będziemy mieli gdy go poprowadzimy z miesiąc.

: 2010-01-21, 16:16
autor: zbyszko
@JanK
Dobry mocny zakwas będziemy mieli gdy go poprowadzimy z miesiąc.

Jak ty go prowadzisz?
Ja robię z mąki żytniej, bez sztuczności i bez drożdży i tak on wygląda:
Obrazek

: 2010-03-09, 09:19
autor: Gregorowitz
Ja dodaję jescze trochę oleju słonecznikowego, wtedy chlebek mniej się kruszy.

: 2010-03-11, 10:00
autor: zbyszko
@Rikmen i @Gregorowitz
zamiast drożdzy polecam zakwas, trochę zabawy , ale efekt niesamowity.
W zeszłym tygodniu padł mi zakwas i zrobiłem na drożdzach, porażka.

: 2010-03-13, 21:07
autor: piast145
moja mama kiedyś piekła chleb jak przestał smakować nam z pobliskiej piekarni .robiła to z przepisu swojej mamy czyli mojej babci .chleb na zakwasie był bardzo dobry .wiem ,bo widziałe ,że zakwas jaki zostawiała na następne ciasto robiła tak - część ciasta na zakwas robiał mały okragły placek zpłaszczała a do środka dodawała dużą łyżkę soli i robiła z tego spłaszczoną kulę a w środku sól .sól była konserwantem a zarazem spowalniała drożdże zawarte w zakwasie.zakwas obsypywała sporą ilością mąki i odstawiała w chłodne miejsce.