Mój pierwszy chleb
Sorry że pytam, ale nie paliła cię później zgaga po tak przekwaszonym chlebie (70%mąki +zakwas trzymane kilkanaście godzin). Smaczne i pachnące wiem że jest zwłaszcza zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień już chyba nie bardzo.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
reanimowalem zakwad, bo jego zywot dobirgal konca w lodowce, o dziwo 3 miesiace stal i ruszyl:)
probowalem juz z 10 razy wypiec dobry chleb, ale najczestsza wada to popekany w polowie wysokosci chleb (grzybek) i twardy zakalcowaty srodek:/
takze przy krojeniu mam dwie kromki w jednym krojeniu.. ciezki i twardy.
probowalem juz z 10 razy wypiec dobry chleb, ale najczestsza wada to popekany w polowie wysokosci chleb (grzybek) i twardy zakalcowaty srodek:/
takze przy krojeniu mam dwie kromki w jednym krojeniu.. ciezki i twardy.
XXX
To i ja się pochwalę. Dzięki radą koledze zbyszko dziś z rańca upiekłem swój pierwszy chlebek Pszenno żytni na zakwasie żytnim.
Zakwas:
Chlebek w paelli:
W nocy rośnie:
Chleb po nocy:
Pieczenie:
I jeszcze ciepły po wyjęciu:
Po południu odbędzie się konsumpcja.
A tak wygląda po przekrojeniu:
Zakwas:
Chlebek w paelli:
W nocy rośnie:
Chleb po nocy:
Pieczenie:
I jeszcze ciepły po wyjęciu:
Po południu odbędzie się konsumpcja.
A tak wygląda po przekrojeniu:
Ostatnio zmieniony 2013-03-04, 19:12 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja przeważnie robię Żytni tak, że na każde 400g mąki żytniej(prawdopodobnie możesz pomieszać z pszenicą) daję tyle samo zakwasu plus 250-270 wody na gęstą papkę plus sól i do wyrośnięcia w formie i pieczenie na kamieniu w jednej temperaturze jak żonka naszego forumowego kolegi..
Skórka jest chrupiąca i karmelowa:)
Osobiście piekę w temp. ok 240C bez termoobiegu bo nie mam elektryka tyko gaz..
na moim piecyku w skali 1=9 jest to ok 7-8 na gałce.
Skórka jest chrupiąca i karmelowa:)
Osobiście piekę w temp. ok 240C bez termoobiegu bo nie mam elektryka tyko gaz..
na moim piecyku w skali 1=9 jest to ok 7-8 na gałce.
XXX
Nie wiem czy robię dobrze czy źle, ale ja po całkowitym wystygnięciu chleba zawijam go po prostu w jakiejś reklamówce, na zaparzenie się nie ma szans, ponieważ co chwilę ktoś go w domu wyciąga i kroi, tak wytrzymuje 3 dni, później faktycznie robi się suchy.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Ja chlebek robię z nasionami, wychodzi super i od 4 miesięcy nie kupuję już pieczywa.
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
szklanka siemia lnianego
szklanka otręb pszennych
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka ziaren słonecznika
pół szklanki nasion dyni
3 łyżeczki cukru
5 łyżeczek soli
1,5 litra wody
Do tego potrzebny jest zakwas.
Ciasto przed pieczeniem trzymam w wyłączonym piekarniku 12 godzin.
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
szklanka siemia lnianego
szklanka otręb pszennych
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka ziaren słonecznika
pół szklanki nasion dyni
3 łyżeczki cukru
5 łyżeczek soli
1,5 litra wody
Do tego potrzebny jest zakwas.
Ciasto przed pieczeniem trzymam w wyłączonym piekarniku 12 godzin.
Ostatnio zmieniony 2014-02-10, 13:41 przez runner2, łącznie zmieniany 1 raz.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
Nie, nie przeczytałem całego tematu, jakoś nie widziałem potrzeby ani celu. Po pierwsze moja stopka prowadzi do bloga, na którym jest wiele chlebów. Pszenne, żytnie, na drożdżach, na zakwasie, co tylko sobie wymyślisz. Po drugie: nie sugeruj się moją stopką tylko moją wiedzą.
Więc parafrazując twój wpis: chcesz pisać to pisz, ale najpierw zapoznaj się z tematem.
Więc parafrazując twój wpis: chcesz pisać to pisz, ale najpierw zapoznaj się z tematem.
Ostatnio zmieniony 2015-03-31, 13:25 przez Matka Teresa, łącznie zmieniany 1 raz.
Niby skąd Zbyszko czy inny użytkownik ma wiedzieć że masz jakąś wiedzę?Matka Teresa pisze:... nie sugeruj się moją stopką tylko moją wiedzą.
Więc parafrazując twój wpis: chcesz pisać to pisz, ale najpierw zapoznaj się z tematem.
Z poniższego wpisu, czy może mamy zrobić na forum zrzutkę na szklaną kulę?
Matka Teresa pisze:... To jest akurat coś na czym się znam, więc gdyby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość