Mój pierwszy chleb
A oto moje chlebki, ale jest coś co niestety nie udało mi się tak jak bym tego chciał. Skórka chleba jest zbyt twarda i zbyt gruba-może problem w tym, że podczas wyrastania ciasta niczym nie przykryłem, a może też zbyt długo pieczone i za duża temperatura? Ciasto wyrastało w foremkach w piekarniku przez 8 godź, włączyłem piekarnik na 200°C i po rozgrzaniu przełączyłem na 180°C, czas pieczenia od włączenia to 1 godź i 25min-obstawiam że za długo. Czy zakwasu nie dałem zbyt dużo na taką ilość ciasta? dałem go około 0,8L.
Zakwas żytni reanimuje się na kolejny chleb i mam pytanie co do zmiany składu, który podałem-
0.5kg mąki żytniej razowej- tu dałbym mąkę pszenną typ750 chlebowa
0.5kg mąki pszennej razowej- tu albo chlebowa, albo pszenna biała
0.5kg mąki pszennej białej- tu pszenna biała
Bardziej skłaniał bym się do bardziej jasnego i lekkiego pieczywka-taki mój smak.
ziarno w ilości 1/3 do poprzedniego składu-co Wy na to?
Zakwas żytni reanimuje się na kolejny chleb i mam pytanie co do zmiany składu, który podałem-
0.5kg mąki żytniej razowej- tu dałbym mąkę pszenną typ750 chlebowa
0.5kg mąki pszennej razowej- tu albo chlebowa, albo pszenna biała
0.5kg mąki pszennej białej- tu pszenna biała
Bardziej skłaniał bym się do bardziej jasnego i lekkiego pieczywka-taki mój smak.
ziarno w ilości 1/3 do poprzedniego składu-co Wy na to?
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
Co ci się nie udało to nie będę pisał, bo już ci podawałem właściwy sposób robienia chleba. Natomiast jeżeli chcesz lżejsze, białe pieczywo to spróbuj ten przepis. Wychodzi z niecgo naprawdę rewelacyjny chleb.
500 g mąki pszennej chlebowej
150 g zakwasu żytniego
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki łączymy. Mikserem z 5-7 minut, albo łyżką z 15 minut. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg). Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb około 40 minut. Kroimy dopiero po wystygnięciu. Studzimy na jakiejś kratce żeby od spodu miał przewiew, żeby nie zawilgotniał.
500 g mąki pszennej chlebowej
150 g zakwasu żytniego
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki łączymy. Mikserem z 5-7 minut, albo łyżką z 15 minut. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg). Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb około 40 minut. Kroimy dopiero po wystygnięciu. Studzimy na jakiejś kratce żeby od spodu miał przewiew, żeby nie zawilgotniał.
Spróbuj takiego przepisu - jeśli odpowiada Ci chleb pszenny.Pirat pisze:Bardziej skłaniał bym się do bardziej jasnego i lekkiego pieczywka-taki mój smak.
150g zakwasu żytniego
450g mąki pszennej 750
1.5 łyżeczki soli
350ml wody
7g drożdży.
Mąka najlepiej z młyna prywatnego, bo jednak mąki gotowe kupowane w sklepie mają w sobie coś takiego innego co dyskwalifikuje je jak na moje kubki smakowe.
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia 40 minut. Po odgazowaniu ciasta wyrabiamy dwa bochenki i wkładam do foremek. Po wyrośnięciu przez ok. 40 minut wkładam do piekarnika nagrzanego do 240*C. Po 5 minutach zmniejszam moc grzania do 200*C i dalej piekę ok 35 minut.
Do piekarnika wkładam też miseczkę z wodą.
Otrzymasz chleb miękki o chrupiącej skórce.
O! właśnie coś takiego chciałbym zrobić, nie mam wagi więc podpowiedzcie, ile to mniej więcej jest łyżek stołowych na 150g? Czy taki chleb można robić z ziarnami i czy drożdże to te Babuni ?
@Matka Teresa czy to dwukrotne, długie wyrastanie ciasta z zaczynem dotyczy tylko chlebów żytnich lub też z dodatkiem mąki żytniej?
@Gogo powinieneś wrzucić przepis na swój chlebek.
@Matka Teresa czy to dwukrotne, długie wyrastanie ciasta z zaczynem dotyczy tylko chlebów żytnich lub też z dodatkiem mąki żytniej?
@Gogo powinieneś wrzucić przepis na swój chlebek.
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
Drożdże Babuni mogą być.
Sam nie wiem ile to 150 g. Może z 8 łyżek. Nigdy nie liczyłem. A to długie wyrastanie dotyczy ogólnie chlebów z zakwasem. To znaczy z samym zakwasem, bez dodatku drożdży. Z dodatkiem drożdży szybciej wyrastają. I nieco szybciej niż żytnie wyrastają pszenne. Chociaż akurat pszenne niezbyt często się robi na zakwasie.
Możesz robić z ziarnami, ale myślę, że warto żebyś chociaż raz zrobił według przepisu, a potem zacznij sobie eksperymentować.
Sam nie wiem ile to 150 g. Może z 8 łyżek. Nigdy nie liczyłem. A to długie wyrastanie dotyczy ogólnie chlebów z zakwasem. To znaczy z samym zakwasem, bez dodatku drożdży. Z dodatkiem drożdży szybciej wyrastają. I nieco szybciej niż żytnie wyrastają pszenne. Chociaż akurat pszenne niezbyt często się robi na zakwasie.
Możesz robić z ziarnami, ale myślę, że warto żebyś chociaż raz zrobił według przepisu, a potem zacznij sobie eksperymentować.
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
Niestety nie mam nic żeliwnego, dziś zrobiłem chleb korzystając z Tego przepisu z małą modyfikacją zapożyczoną z przepisu @Matka Teresa, a dokładnie to modyfikacja polegała na pomalowaniu olejem ciasta przed wyrośnięciem i posypaniem mąką, forma była wysmarowana masłem i również posypana mąką-być może to też jest recepta na wysychanie ciasta (użyłem oleju bo autorka sugeruje w swoich przepisach by ciasto do wyrastania okrywać folią, co do mnie nie przemawia) Dla mnie smak super i skórka nie spieczona, a fajnie chrupiąca. Skorzystałem z tego przepisu bo nie miałem w domu żadnych drożdży.
I jeszcze pytanie...czy piekł ktoś z was chleb w naczyniu żaroodpornym-z przykryciem czy bez przykrycia? ma ono ciekawszy kształt, dlatego pytam czy nadawało by się?
I jeszcze pytanie...czy piekł ktoś z was chleb w naczyniu żaroodpornym-z przykryciem czy bez przykrycia? ma ono ciekawszy kształt, dlatego pytam czy nadawało by się?
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
No i ładnie ci wyszło.
Natomiast jeśli chodzi o naczynie żaroodporne to sprawa ma się tak:
- pieczenie bez przykrycia nie przyniesie niczego nowego. Ewentualnie może ci pomóc uzyskać jakiś ładniejszy kształt chleba.
- pieczenie z przykryciem: to trochę podobne do wspomnianego przeze mnie naczynia żeliwnego. Spójrz tutaj: http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html
To przepis na chleb właśnie z żeliwnego naczynia, ale parę osób robiło z tego przepisu w naczyniu żaroodpornym i podobno też nieźle wychodzi.
Natomiast jeśli chodzi o naczynie żaroodporne to sprawa ma się tak:
- pieczenie bez przykrycia nie przyniesie niczego nowego. Ewentualnie może ci pomóc uzyskać jakiś ładniejszy kształt chleba.
- pieczenie z przykryciem: to trochę podobne do wspomnianego przeze mnie naczynia żeliwnego. Spójrz tutaj: http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html
To przepis na chleb właśnie z żeliwnego naczynia, ale parę osób robiło z tego przepisu w naczyniu żaroodpornym i podobno też nieźle wychodzi.
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości