Mój pierwszy chleb

Czyli coś na ząb...
Gogo
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2011-10-11, 21:02

Post autor: Gogo » 2015-04-18, 07:25

Pirat
Na życzenie foto. Zakwas to "oczko w głowie" mam zrobiony, i dbam o niego jak o "Niepodległość",chociaż bardziej absorbuje mnie gęstwa drożdżowa do piwa. Kocham wszystkie rodzaje drożdży i ich produkty.
Załączniki
made in Bogdan.jpg
DSC01336.JPG

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-04-18, 12:25

A oto moje chlebki, ale jest coś co niestety nie udało mi się tak jak bym tego chciał. Skórka chleba jest zbyt twarda i zbyt gruba-może problem w tym, że podczas wyrastania ciasta niczym nie przykryłem, a może też zbyt długo pieczone i za duża temperatura? Ciasto wyrastało w foremkach w piekarniku przez 8 godź, włączyłem piekarnik na 200°C i po rozgrzaniu przełączyłem na 180°C, czas pieczenia od włączenia to 1 godź i 25min-obstawiam że za długo. Czy zakwasu nie dałem zbyt dużo na taką ilość ciasta? dałem go około 0,8L.
Zakwas żytni reanimuje się na kolejny chleb i mam pytanie co do zmiany składu, który podałem-

0.5kg mąki żytniej razowej- tu dałbym mąkę pszenną typ750 chlebowa
0.5kg mąki pszennej razowej- tu albo chlebowa, albo pszenna biała
0.5kg mąki pszennej białej- tu pszenna biała

Bardziej skłaniał bym się do bardziej jasnego i lekkiego pieczywka-taki mój smak.

ziarno w ilości 1/3 do poprzedniego składu-co Wy na to?
Załączniki
035.jpg
031.jpg
026.jpg

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-04-18, 12:49

Co ci się nie udało to nie będę pisał, bo już ci podawałem właściwy sposób robienia chleba. Natomiast jeżeli chcesz lżejsze, białe pieczywo to spróbuj ten przepis. Wychodzi z niecgo naprawdę rewelacyjny chleb.

500 g mąki pszennej chlebowej
150 g zakwasu żytniego
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki łączymy. Mikserem z 5-7 minut, albo łyżką z 15 minut. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg). Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb około 40 minut. Kroimy dopiero po wystygnięciu. Studzimy na jakiejś kratce żeby od spodu miał przewiew, żeby nie zawilgotniał.
Załączniki
chlebbiaynazakwasie5.jpg
chlebbiaynazakwasie3.jpg

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2015-04-18, 13:06

Pirat pisze:Bardziej skłaniał bym się do bardziej jasnego i lekkiego pieczywka-taki mój smak.
Spróbuj takiego przepisu - jeśli odpowiada Ci chleb pszenny.
150g zakwasu żytniego
450g mąki pszennej 750
1.5 łyżeczki soli
350ml wody
7g drożdży.

Mąka najlepiej z młyna prywatnego, bo jednak mąki gotowe kupowane w sklepie mają w sobie coś takiego innego co dyskwalifikuje je jak na moje kubki smakowe.
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia 40 minut. Po odgazowaniu ciasta wyrabiamy dwa bochenki i wkładam do foremek. Po wyrośnięciu przez ok. 40 minut wkładam do piekarnika nagrzanego do 240*C. Po 5 minutach zmniejszam moc grzania do 200*C i dalej piekę ok 35 minut.
Do piekarnika wkładam też miseczkę z wodą.

Otrzymasz chleb miękki o chrupiącej skórce.
Załączniki
Chleb pszenny.jpg
Chleb pszenny 1.jpg

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-04-18, 15:20

O! właśnie coś takiego chciałbym zrobić, nie mam wagi więc podpowiedzcie, ile to mniej więcej jest łyżek stołowych na 150g? Czy taki chleb można robić z ziarnami i czy drożdże to te Babuni ?
@Matka Teresa czy to dwukrotne, długie wyrastanie ciasta z zaczynem dotyczy tylko chlebów żytnich lub też z dodatkiem mąki żytniej?
@Gogo powinieneś wrzucić przepis na swój chlebek.

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-04-18, 19:17

Drożdże Babuni mogą być.
Sam nie wiem ile to 150 g. Może z 8 łyżek. Nigdy nie liczyłem. A to długie wyrastanie dotyczy ogólnie chlebów z zakwasem. To znaczy z samym zakwasem, bez dodatku drożdży. Z dodatkiem drożdży szybciej wyrastają. I nieco szybciej niż żytnie wyrastają pszenne. Chociaż akurat pszenne niezbyt często się robi na zakwasie.

Możesz robić z ziarnami, ale myślę, że warto żebyś chociaż raz zrobił według przepisu, a potem zacznij sobie eksperymentować.

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-04-19, 09:33

A jak masz naczynie żeliwne to dam ci przepis, w którym się zakochasz. Co prawda to tylko zwykły pszenny chleb na drożdżach, ale dzięki naczyniu żeliwnemu smakuje jak żaden inny.

A teraz będę robił kilka różnych żytnich na zakwasie więc w razie potrzeby też się chętnie podzielę przepisami.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-04-19, 20:54

Niestety nie mam nic żeliwnego, dziś zrobiłem chleb korzystając z Tego przepisu z małą modyfikacją zapożyczoną z przepisu @Matka Teresa, a dokładnie to modyfikacja polegała na pomalowaniu olejem ciasta przed wyrośnięciem i posypaniem mąką, forma była wysmarowana masłem i również posypana mąką-być może to też jest recepta na wysychanie ciasta (użyłem oleju bo autorka sugeruje w swoich przepisach by ciasto do wyrastania okrywać folią, co do mnie nie przemawia) Dla mnie smak super i skórka nie spieczona, a fajnie chrupiąca. Skorzystałem z tego przepisu bo nie miałem w domu żadnych drożdży.

I jeszcze pytanie...czy piekł ktoś z was chleb w naczyniu żaroodpornym-z przykryciem czy bez przykrycia? ma ono ciekawszy kształt, dlatego pytam czy nadawało by się?
Załączniki
153.jpg
149.jpg

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-04-20, 08:35

No i ładnie ci wyszło.
Natomiast jeśli chodzi o naczynie żaroodporne to sprawa ma się tak:
- pieczenie bez przykrycia nie przyniesie niczego nowego. Ewentualnie może ci pomóc uzyskać jakiś ładniejszy kształt chleba.
- pieczenie z przykryciem: to trochę podobne do wspomnianego przeze mnie naczynia żeliwnego. Spójrz tutaj: http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html
To przepis na chleb właśnie z żeliwnego naczynia, ale parę osób robiło z tego przepisu w naczyniu żaroodpornym i podobno też nieźle wychodzi.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-04-20, 08:57

Jak wczoraj miałem zachwyt, tak dziś emocje opadły. Wczoraj smak i chrupka skórka, a dziś chleb jak by był tygodniowy.

Gogo
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2011-10-11, 21:02

Post autor: Gogo » 2015-04-20, 16:13

Z tego powodu białe pieczywo na drożdżach zostawiam zawodowcom.

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-04-22, 07:33

Generalnie jeżeli chodzi o skórkę to chrupiąca jest tylko pierwszego dnia. Nie ma sposobu żeby na drugi dzień była tak samo chrupiąca jak pierwszego dnia. Do przechowywania chleba polecam lniane worki, znacznie przedłużają trwałość pieczywa.

b1std
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-04-10, 15:34

Post autor: b1std » 2015-04-22, 09:26


Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-04-28, 12:52

A ja tak tylko chciałem się pochwalić :) Całkowicie żytni, za zakwasie, z suszonymi śliwkami, suszoną żurawiną i odrobiną suszonych płatków czosnku.

Obrazek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-04-28, 15:40

Nie żebym się czepiał, ale jakoś super wyrośnięty to on nie jest.
Ale zapewne w smaku :slinka
Pzdr.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości