Mój pierwszy chleb

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-06-08, 21:12

Sorry że pytam, ale nie paliła cię później zgaga po tak przekwaszonym chlebie (70%mąki +zakwas trzymane kilkanaście godzin). Smaczne i pachnące wiem że jest zwłaszcza zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień już chyba nie bardzo.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-07-07, 06:20

reanimowalem zakwad, bo jego zywot dobirgal konca w lodowce, o dziwo 3 miesiace stal i ruszyl:)

probowalem juz z 10 razy wypiec dobry chleb, ale najczestsza wada to popekany w polowie wysokosci chleb (grzybek) i twardy zakalcowaty srodek:/
takze przy krojeniu mam dwie kromki w jednym krojeniu.. ciezki i twardy.
XXX

szajas
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2011-06-11, 06:41

Post autor: szajas » 2013-01-15, 23:01

Wreszcie i ja mam czym się pochwalić na forum. Upiekłem chlebek dzisiaj rano. Chleb przenno-żytni na zakwasie wyrastanie w foremce czyli w misce ze ściereczką opruszoną miałem kukurydzianym, 30 minut rozgrzewanie kamienia do pizzy później to już tylko godzinę pieczenia. I zobaczcie co wyszło .
Załączniki
20130113_134142-1.jpg
20130113_133653-1.jpg

furman

Post autor: furman » 2013-03-04, 08:34

To i ja się pochwalę. Dzięki radą koledze zbyszko dziś z rańca upiekłem swój pierwszy chlebek Pszenno żytni na zakwasie żytnim.

Zakwas:

Obrazek

Obrazek

Chlebek w paelli:

Obrazek

W nocy rośnie:
Obrazek

Chleb po nocy:

Obrazek

Pieczenie:

Obrazek

I jeszcze ciepły po wyjęciu:

Obrazek

Po południu odbędzie się konsumpcja.

A tak wygląda po przekrojeniu:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-03-04, 19:12 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2013-03-04, 10:19

furman chlebek wielki niczym koło od Kamaza :mrgreen:
Kiedyś kilka razy upiekliśmy chleb w formie od prodiża ale trochę ciężko się to kroi a potem je jako kanapki .... ale chlebek fajny.
Gratulacje.
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-03-05, 20:19

Narobiliście mi smaka tymi chlebkami!!!
Wczoraj nastawiłem zakwas a na wykend spróbuję coś upiec. Podrzućcie jakiś sprawdzony przepis na przenno-żytni. Przepisów wszędzie dużo ale nie ma to jak już wypróbowany.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-05, 20:35

Ja przeważnie robię Żytni tak, że na każde 400g mąki żytniej(prawdopodobnie możesz pomieszać z pszenicą) daję tyle samo zakwasu plus 250-270 wody na gęstą papkę plus sól i do wyrośnięcia w formie i pieczenie na kamieniu w jednej temperaturze jak żonka naszego forumowego kolegi..

Skórka jest chrupiąca i karmelowa:)

Osobiście piekę w temp. ok 240C bez termoobiegu bo nie mam elektryka tyko gaz..

na moim piecyku w skali 1=9 jest to ok 7-8 na gałce.
XXX

furman

Post autor: furman » 2013-04-09, 23:40

Pytanie może dziwne ale. W czym trzymacie swój chlebek ja owijam. W bawełnianą ściereczkę ale wydaje mi się iż szybko się z sycha.
Ostatnio zmieniony 2013-04-10, 14:05 przez furman, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-04-10, 07:55

Nie wiem czy robię dobrze czy źle, ale ja po całkowitym wystygnięciu chleba zawijam go po prostu w jakiejś reklamówce, na zaparzenie się nie ma szans, ponieważ co chwilę ktoś go w domu wyciąga i kroi, tak wytrzymuje 3 dni, później faktycznie robi się suchy.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2014-02-10, 10:45

Ja chlebek robię z nasionami, wychodzi super i od 4 miesięcy nie kupuję już pieczywa.

1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
szklanka siemia lnianego
szklanka otręb pszennych
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka ziaren słonecznika
pół szklanki nasion dyni
3 łyżeczki cukru
5 łyżeczek soli
1,5 litra wody
Do tego potrzebny jest zakwas.
Ciasto przed pieczeniem trzymam w wyłączonym piekarniku 12 godzin.
Ostatnio zmieniony 2014-02-10, 13:41 przez runner2, łącznie zmieniany 1 raz.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-03-30, 14:08

Temat od roku martwy, ale chętnie go ożywię :) To jest akurat coś na czym się znam, więc gdyby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-03-30, 23:50

Jedno krótkie pytanie :?:
Przeczytałeś cały temat :?:
Twoja stopka prowadzi do chleba pszennego, a my tu wypiekaliśmy żytnie na zakwasie.
Chcesz pomóc, pomagaj ale najpierw zapoznaj się z tematem :wallangry .
czytam nie pytam

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-03-31, 07:53

Nie, nie przeczytałem całego tematu, jakoś nie widziałem potrzeby ani celu. Po pierwsze moja stopka prowadzi do bloga, na którym jest wiele chlebów. Pszenne, żytnie, na drożdżach, na zakwasie, co tylko sobie wymyślisz. Po drugie: nie sugeruj się moją stopką tylko moją wiedzą.
Więc parafrazując twój wpis: chcesz pisać to pisz, ale najpierw zapoznaj się z tematem.
Ostatnio zmieniony 2015-03-31, 13:25 przez Matka Teresa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-03-31, 08:09

Matka Teresa pisze:... nie sugeruj się moją stopką tylko moją wiedzą.
Więc parafrazując twój wpis: chcesz pisać to pisz, ale najpierw zapoznaj się z tematem.
Niby skąd Zbyszko czy inny użytkownik ma wiedzieć że masz jakąś wiedzę?
Z poniższego wpisu, czy może mamy zrobić na forum zrzutkę na szklaną kulę?
Matka Teresa pisze:... To jest akurat coś na czym się znam, więc gdyby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Matka Teresa
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Matka Teresa » 2015-03-31, 08:21

Legion pisze:Niby skąd Zbyszko czy inny użytkownik ma wiedzieć że masz jakąś wiedzę?
Na przykład stąd: "To jest akurat coś na czym się znam, więc gdyby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę."

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości