Strona 8 z 12

: 2012-03-22, 10:41
autor: wiking
Ja resztkę zakwasu przechowuję w lodówce i gdy chcę piec to wyciągam go i dokarmiam po trochu przez 3-4 dni uzbiera mi się wtedy około 0,8l gęstego i burzliwie pracującego zaczynu, 0,2l z powrotem do lodówki a reszta po dodaniu mąki do wyrobienia na ciasto właściwe, zawsze pięknie wyrasta, może inni robią inaczej ale u mnie to zdaje egzamin.

: 2012-03-22, 15:49
autor: czornulek
Właśnie kupiłem dwie foremki, zaczyn zrobię jutro wieczorem a trzy godziny przed tym dokarmię mój zakwas :D

: 2012-04-01, 11:18
autor: juru
Niektórzy z Was mają urządzenia do pieczenia chleba -jak one się sprawują ? czy robicie w nich chleb na zakwasie?.
Zastanawiam się nad zakupem Zelmera BM1000-jest to chiński wynalazek jak zresztą wszystkie inne ale posiada dodatkową funkcje -robienie dżemu.

: 2012-04-01, 12:08
autor: bnp
To jest super sprawa. Wsypujesz wciskasz guzik i nic Ciebie nie interesuje.
są 2 warunki
Jeżeli chcesz piec na zakwasie to musisz mieć wcześniej zrobiony dobry rozczyn lub dodać do zakwasu trochę drożdży.
Nigdy nie upiekłem super wilgotnego 100% żytniego chleba. Po przekroczeniu dodatku wody do maki żytniej ciasto tak się klei, że mieszadło dbrze nie wyrabia ciasta i powstaje zakalec.
Podejrzewam, że we wszystkich automatach będzie podobnie. W sumie to takie moje widzimisie i jak lubisz normalnie wilgotne pieczywo żytnie to nie ma problemu.
mam taki model
http://kulinarnapiniata.blogspot.com/20 ... lidla.html
Upiekłem na nim kilkadziesiąt chlebków, no może nie upiekłem bo mam gaz ziemny w ryczałcie i automat służył mi jako maszynka do wyrabiania ciasta i jestem z niego zadowolony. Funkcję dżemu też ma :mrgreen:
Obecnie automatu nie używam bo dzięki uprzejmości @chłopa mam robota do wygniatania ciasta.
jak coś to zapraszam na PW
pozdr

: 2012-04-01, 17:42
autor: wiking
Ja czasami piekę taki chleb z automatu, robi się faktycznie bardzo szybko i jak się ma dobre przepisy to jest o niebo lepszy od sklepowego lecz do chleba na zakwasie nie ma polotu, wczoraj piekłem trzy bochenki na zakwasie w piekarniku i jeden poszedł z samym masełkiem ledwie przestygnął, po prostu poezja.

: 2012-04-01, 23:39
autor: Pietro
Od paru lat mam coś takiego(a może podobnego), w każdym bądź razie DOMO. Po początkowej fascynacji teraz stoi to nie używane, chleb wychodzi , jak ja to mówię, gotowany a nie pieczony :furious , nie polecam.

: 2012-04-26, 17:06
autor: drgranatt
Jutro kolega ma wesele i oprócz gąsiorka śliwowicy upiekłem mu chlebek na wiejski stół. Oczywiście na zakwasie pszenno-żytni z przewagą żyta.
Już mi ślinka cieknie :slinka

: 2012-05-12, 23:43
autor: wiking
Koledzy, zaraz nacinam i pieczenie, zajebiście rośnie na samym zakwasie,już się poplułem na samą myśl o ciepłym chlebku, chociaż wiem że nie wolno to i tak nie mogę się nigdy opanować. Obrazek

: 2012-05-13, 14:12
autor: juru
Kupiłem automat do pieczenia i upiekłem w nim chleb jeden raz. Do bani. Nie ma to jak pieczenie na zakwasie i w piekarniku ale automat przydaje mi się do mieszania i wstępnego wyrastania gdyż utrzymuje dobrą temperaturę.Wczoraj wieczorem upiekłem dwa kilogramowe bochenki a dzisiaj zostało tylko pół.Czy ktoś używa foremek silikonowych ?
Podobno takie dobre ale ja widziałem je w sklepie i nie podobały mi się-takie flakowate...

: 2012-05-13, 15:02
autor: bwie.
juru pisze:Czy ktoś używa foremek silikonowych ?
Podobno takie dobre ale ja widziałem je w sklepie i nie podobały mi się-takie flakowate...
Ja używam i sobie je bardzo chwalę :wink:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=60

: 2012-05-13, 15:08
autor: wiking
Ja automat dostałem w prezencie od mojej lepszej połowy :lol: i teraz nie ma co z nim zrobić, zawadza mi to to, gdzie by go nie postawić to przeszkadza a prezentów się nie wyrzuca i nie sprzedaje. Próbowałem ostatnio upiec w tym ustrojstwie chleb na zakwasie, ciasto pięknie wyrosło na zewnątrz i przy próbie upieczenia programem szybki wypiek totalna klapa chleb się zapadł i wyszła z tego glina. Jeszcze jedna wada tych urządzeń to to że wydzielają jakiś dziwny plastikowy zapach, nie polecam tego nikomu choć sam byłem kiedyś tym zafascynowany.

: 2012-05-14, 08:26
autor: bnp
Wczoraj po raz pierwszy od kilku lat zrobiłem bardzo dobry chleb żytni.
Za radą wiejskich piekarek zrobiłem ok 16 h wcześniej rozczyn z zakwasu. Po tym czasie rozczyn pięknie się rozbujał i bardzo zakwasił. Na takim rozczynie chleb wyrastał jak na drożdżach, dodatkowo prócz kwaskowatego posmaku chlebek miał wspaniały miąższ.
Polecam takie rozwiązanie.

: 2012-05-14, 12:18
autor: lesgo58
@bnp
Ja z kolei już po rozrobieniu ciasta trzymam je dodatkowo 48 godz. w lodówce.Pomysł zaszczepili mi Włosi jak byłem u nich na 15-letnich wczasach :mrgreen:
Tak samo przyrządzają ciasto do pizzy.
A jeszcze jak jest pieczone w formie glinianej (tzw. garnek rzymski) ( bądż na kamieniu ) to mamy pyszny chrupiący chlebek z mięciutkim środkiem.
Oczywiście forma musi być odpowiednio przygotowana na chwilę przed pieczeniem , to samo się tyczy kamienia.

: 2012-05-14, 12:25
autor: zwyczajny
@bnp jakie proporcje pszenica/zyto uzywasz?? Ja mam zawsze problem z iloscia wody.

co masz na mysli jako rozbujanie zaczynu?

: 2012-05-14, 13:30
autor: bnp
Piekę 2 rodzaje chlebów, zwykły żytni 100% oraz z przepisu od @zbyszko ( razowy,pszenno żytni ze słonecznikiem, dodaje też siemię lniane)
Pszenno-żytnie piekę rzadko.
Zakwas w ilości ok 0,5 l mieszam z wodą oraz z ok 70 % użytej mąki i takie coś zostawiam na te kilkanaście godz. Takie rzadkie ciasto sobie fermentuje i po tym czasie dodaję resztę mąki zagniatam i piekę. W takim rozczynie jest mnóstwo rozmnożonych bakterii i drożdży więc zagniecione ciasto pięknie wyrasta. Zapewne powstały alkohol oraz kwasy dodatkowo spulchniają cisto podczas wypieku dając super strukturę miąższu
pozdr