Strona 12 z 12

: 2015-04-28, 19:39
autor: Matka Teresa
Z pełnoziarnistej mąki żytniej nigdy nie są zbyt wyrośnięte. Jeżeli widzisz ładnie wyrośnięty żytni chleb to:
a) nie jest żytni (ewentualnie pszenno-żytni)
b) jest z tzw. mąki żytniej jasnej, czyli typ 720. Też zdrowa, ale nie tak bardzo jak pełnoziarnista (czyli typ 2000)

: 2015-04-28, 20:05
autor: magas
Pyszny być musi, od razu głodny się zrobiłem, suszona śliwka, żurawina w chlebku pewnie pyszne, a jak z tym idzie czosnek, nie mogę tego ogarnąć. Sam nigdy chleba nie piekłem, a smaki czasem wydające się nie do łączenia, ale tylko do momentu kiedy się nie spróbuje, to jak w moim przypadku miód z musztardą, nim spróbowałem, uważałem, że to w parze nie idzie.

: 2015-04-28, 20:18
autor: OLO 69
Ja piekę chleb z mąki żytniej jasnej typ. 720 wymieszanej na pół z mąka żytnią razową. Dodatkowo do mąki dodaję siemię lniane oraz słonecznik.
Wyrasta dosyć dobrze. Smakuje też nieźle. :wink:

: 2015-04-29, 07:48
autor: Matka Teresa
Prawda to, że połączenie żytniej jasnej i żytniej pełnoziarnistej ładnie wyrasta. Ale akurat tym razem żona cisnęła ty wyłącznie pełnoziarnisty, bez innych mąk. A ten nigdy nie wyrośnie zbyt dobrze. Ale to mu niczego w smaku nie ujmuje. W ogóle chleby z samej żytniej pełnoziarnistej się ciężko robi, to nie jest zbyt wdzięczna mąka.

A połączenie miodu z musztardą to mistrzostwo świata! Można niesamowity sos do mięs z tego połączenia zrobić.

Re: Mój pierwszy chleb

: 2020-01-12, 19:28
autor: Legion
Cześć.
Z biegiem lat gdzieś zaginął przepis na "chlebek na żurku" kolegi franty.
Ma go ktoś u siebie w archiwum i może go ponownie wkleić na forum?