Kiszenie kapusty
Na 100kg kapusty biorę około 1,5-2 kg soli, 5kg marchewki, 15-20 liści laurowych, na dno beczki całe liści , kilka małych główek i kwaśnych jabłek (można też wyszorowane buraczki ćwikłowe). Kapustę poszatkować, marchewkę w talarki, ubijać w beczce, odlewać sok, przycisnąć deseczkami i kamieniem i już. po zakiśnięciu w ciepłym (7-10dni) wystawiam do zimnej piwnicy.
Bo, w trakcie kiszenia kapusta się "podnosi" i potrafi wylewać (wypierać) sok z beczki, a jak masz odlany do osobnego naczynia to i czyściej i masz z czego uzupełnić i co popićJanK pisze:Po co? ..Fenol pisze: odlewać sok,
A, gdzie pisałem, ze ma być nieprzykryta sokiem ??Żeby nie była "przykryta" sokiem i się zepsuła.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości