Kiszenie kapusty

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Kiszenie kapusty

Post autor: kitaferia » 2009-09-13, 18:15

Ile dajecie soli na 1 kg kapusty i jak kisicie kapustę?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-09-13, 19:04

18 g/ 1 kg
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-09-13, 19:21

THX bielok :D

A co dajecie, oprócz kapusty (tylko nie kminek nie toleruje go, chyba że w pewnych gatunkach pieczywa)?
Co sądzicie o dodatku jabłek? I czy dać trochę cukru?
Pozdrawiam

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-09-13, 19:32

Cukru nie dodawaj,kapusta ma wystarczającą ilość cukrów.Jabłko-nie wiem.
Napewno marchewka ale na max 5%.Jeśli nie lubisz kminku możesz dodać nasion kopru.

Pozdrawiam serdecznie.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-09-13, 19:38

Koper, kminek tylko do potraw.
Do kiszenia kapusty dodajemy tylko sól i ewentualnie marchewkę. Jednak jeśli ktos nie dysponuje chłodnią to na kiszenie kapusty na zimę jest za wcześnie o ponad miesiąc.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-09-13, 19:41

Chłodne miejsce mam, ale zaczynać fermentację chyba trzeba w cieplejszym miejscu?
Sól i marchewka to na pewno.
A liście laurowe, ziele i pieprz czarny?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-09-13, 19:43

Trzeba tylko wyrobić się przed 1 listopada bo jak mówią starsi ludzie kapusta kiszona po tym terminie śmierdzi "trupem" :mrgreen: :mrgreen:(kiszona oczywiśie ale sam nie próbowałem -Więc nie wiem czy to prawda czy fałsz) :?: :?:

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-09-13, 19:52

Witam!
Moja Ciocia, mistrzyni ogrodu, kuchni i przetworów dodaje zawsze do kiszonej kapusty miodu pszczelego - jej kapusta kiszona nie ma sobie równych.
Niestety nie znam ilości, ale jest to raczej niedużo.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-09-13, 19:55

Wg. starych przekazów kapustę należy zakisić między 15 a 31 października.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-09-13, 20:02

No to mam jeszcze czas zebrać opinie :D
Jakie macie konkretne przepisy i propozycje?
Pozdrawiam

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2009-09-14, 15:16

Na 100kg kapusty biorę około 1,5-2 kg soli, 5kg marchewki, 15-20 liści laurowych, na dno beczki całe liści , kilka małych główek i kwaśnych jabłek (można też wyszorowane buraczki ćwikłowe). Kapustę poszatkować, marchewkę w talarki, ubijać w beczce, odlewać sok, przycisnąć deseczkami i kamieniem i już. po zakiśnięciu w ciepłym (7-10dni) wystawiam do zimnej piwnicy.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-09-14, 20:31

Fenol pisze: odlewać sok,
Po co? :shock: Żeby nie była "przykryta" sokiem i się zepsuła.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2009-09-15, 16:45

JanK pisze:
Fenol pisze: odlewać sok,
Po co? :shock: ..
Bo, w trakcie kiszenia kapusta się "podnosi" i potrafi wylewać (wypierać) sok z beczki, a jak masz odlany do osobnego naczynia to i czyściej i masz z czego uzupełnić i co popić :slinka
Żeby nie była "przykryta" sokiem i się zepsuła.
A, gdzie pisałem, ze ma być nieprzykryta sokiem ?? 8)

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2009-09-16, 14:20

witam kolegów
u nas w domu i w okolicy koniecznie trzeba dodać jeszcze koper i to sporo do tego jak już kolega pisał na dno małe główki kapusty oraz jabłka
pozdrawiam
rafał

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości